HÖGA KUSTEN HIKE

Ta hand om dina fötter

När du ger dig ut på en vandring är dina fötter ditt främsta verktyg. Att ta hand om dem är avgörande för att ha en njutbar vandring. Här är tio tips för att ta hand om dina fötter under Höga Kusten Hike.

1. VÄLJ RÄTT SKOR ELLER KÄNGOR

– Välj skor som passar dig.

Tänk på att välja skor med bra stötdämpning, stöd och grepp. Se till att du har tillräckligt med utrymme i skorna för dina tår att röra sig och framförallt se till att du gått med skorna i packning tidigare. 

2. ANVÄND RÄTT STRUMPOR

Torr och minimal friktion

Se till att du använder strumpor som är tillräckligt tjocka för att skydda dina fötter från friktion och blåsor. Undvik bomullsstrumpor då de inte transporterar bort fukt från fötterna och kan leda till att fötterna blir blöta och kalla. Välj istället strumpor i ull.

3. KLIPP TÅNAGLARNA

– Förhindra skador på tånaglarna.

Klipp tånaglarna rakt över och inte för kort i god tid innan vandringen – gärna en vecka innan. Se till att du inte klipper naglarna för tätt intill huden på tårna för att undvika att det skapas tryckpunkter på naglarna som kan leda till skavsår.

4. ANVÄND FOTKRÄM

Minska risken för torr hud och sprickor.

Använd fotkräm för att hålla fötterna mjuka och minska risken för torr hud och sprickor. Smörj in fötterna varje kväll för att maximera effekten.

Sätt dina fötter på en spännande resa genom naturen och ta hand om dem på bästa sätt. Med rätt utrustning och fotvård kan du klättra upp på bergstoppar, korsa glittrande bäckar och utforska orörda skogar utan smärta eller obehag.

Ge dina fötter den omsorg de förtjänar och ge dig själv en oförglömlig vandringsupplevelse!

5. BYT STRUMPOR OFTA

Minska risken för blåsor och fotsvett

Byt strumpor ofta under vandringen för att minska risken för blåsor och fotsvett. Välj en fukttransporterande strumpa för att hålla fötterna torra och fräscha.

6. ANVÄND ILÄGGSSULOR

– Förbättra stöd och dämpning

Använd inläggssulor för att förbättra stödet och dämpningen i skorna eller kängorna. Detta kan minska belastningen på fötterna och öka komforten under vandringen.

7. TA PAUSER

Ge fötterna vila och återhämtning

Ta regelbundna pauser under vandringen för att ge fötterna tid att vila och återhämta sig. Ta av dig skorna eller kängorna och rör på fötterna för att öka blodcirkulationen.

8. JUSTERA UNDER VANDRINGEN

– Rätt belastning för skönare vandring.

Se till att  justera remmar och spännen under vandringen. Ryggsäcken bör sitta nära ryggen och höftbältet ska sitta på höfterna för att bära tyngden. Du kan få hjälp med detta av Naturkompaniet på förkvällen.

9. TEJPA FÖTTERNA

– Skydda fötterna från friktion och skav

tt tejpa fötterna innan du ger dig ut på vandring kan hjälpa till att skydda dem från friktion och skav, särskilt om du har tendens att få blåsor. Börja med att rengöra fötterna ordentligt och torka dem noggrant. Använd sedan medicinsk tape för att täcka de områden på fötterna där du brukar få skav eller blåsor, till exempel hälarna eller tårna. Se till att tejpen sitter tätt mot huden för att minska risken för att den lossnar under vandringen. När du är klar, sätt på dig dina skor eller kängor och gör eventuella justeringar. Genom att tejpa fötterna innan vandringen kan du minska risken för skador och öka din komfort under hela vandringen.

10. STÄRK FÖTTERNA

Förbered fötterna för vandringen

Att förbereda dina fötter inför en vandring kan hjälpa till att stärka dem och minska risken för skador. En månad innan vandringen kan du börja öva på att gå längre sträckor för att vänja dina fötter vid belastningen. Gå även med de skor eller kängor som du kommer att använda under vandringen för att se till att de passar bra och inte orsakar skav eller blåsor. Du kan också göra fotövningar för att stärka musklerna i fötterna och öka flexibiliteten. Prova att rulla en golfboll under foten eller göra tåhävningar för att stärka vadmuskulaturen.

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VAD PASSAR DIG?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP »

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR MED BARN »

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

Vad är Höga Kusten Hike?

Höga Kusten Hike är ett av Sveriges mest populära vandringsäventyr som årligen lockar hundratals deltagare från hela världen. Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och vi bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Vad ingår?

Höga Kusten Hike handlar om att göra det enkelt att ge sig ut på ett storslaget äventyr. Vi tar hand om planering, logistik, mat och guider. I anmälan ingår:
- Outdoor Collective T-Shirt
- Busstransport från FriluftsByn
- Sju måltider frystorkad friluftsmat
- Karta över vandringen.
- Seminarie med Woolpower och Naturkompaniet. 
- Intäde till After Hike.
- Fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag. 

Hur tuff är vandringen?

Det finns två huvudsakliga sträckningar - The Original och Wanderlust. Du kan även få tält och sovsäck transporterad till nattlägren om du väljer Wanderlust Light.

Oavsett distans kommer upplevelsen bli bättre om du förbereder din kropp, framförallt knän, axlar och rygg genom att vandra med ryggsäck innan du kommer till äventyret.

The Original (Nivå 4/5)
Vandringen är utmanande och bitvis krävande. Vi vandrar 10 - 16 kilometer per dag med branta upp- och nedstigningar på stigar med varierande underlag.
Mer information: The Original >>

Wanderlust (Nivå 3/5)
Vandringen klassas som medel givet distanserna och tiden vi har tillgodo. Men du måste ändå förbereda din kropp. Det förekommer branta upp- och nedstigningar om än färre än på The Original. Terrängen är varierande.
Mer information: Wanderlust >>

Wanderlust Light (Nivå 2/5)
Då du kan få hjälp med att få delar av din utrustning transporterad till nattlägren så kan du vandra med lättare packning. Detta gör Wanderlust Light till en givet sammanhanget lättare vandring. Sträckan är dock varierande med branta upp- och nedstigningar. Denna möjlighet har främst efterfrågats av familjer och nybörjare.
Mer information: Wanderlust Light >>

Vilka brukar följa med?

Höga Kusten Hike lockar äventyrare och njutvandrare från hela världen. Allt från erfarna vandrare till nyfikna nybörjare. Solovandrare till kompisgäng, par och familjer. 

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED PÅ HÖGA KUSTEN HIKE

Den storslagna naturen, den sköna stämningen och möjligheten att lära sig något nytt samt bara koppla av. Det finns många anledningar att följa med på Höga Kusten Hike. Här hittar du mer information.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER >>

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS >>

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO & FILM >>

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike