HÖGA KUSTEN HIKE

Tälttips

Att tälta är en av de mest avkopplande och lugnande aktiviteterna som finns. När du ger dig ut i naturen och sätter upp ditt tält öppnar du upp för en värld av ro och stillhet. Det finns inget som kan mäta sig med känslan av att krypa ner i din sovsäck efter en dag fylld av frisk luft och motion, makalösa vyer och härligt mingel med andra för att somna till ljudet av havet eller susande löv.

Under Höga Kusten Hike kommer vi övernatta vid två gemensamma nattläger – Camp Tärnättvattnet och Camp Gyltberget. Här kommer några tips.

1. LÄR KÄNNA DITT TÄLT

– Gör gärna en provnatt hemma.

För många är Höga Kusten Hike det första tillfället man sover i tält. I alla fall på lång tid. Så se till att du lärt känna ditt egna tält eller det som du som många andra – lånat eller hyrt. Det är på riktigt väldigt enkelt att slå upp ett tält – många verkar tro att det är som tält från 70-talet. Det är enklare än du tror.

Sätt upp det några gånger innan du kommer så du vet att inga delar saknas. Det är ingen dum idé att i alla fall sova en natt i det innan du reser hit. 

2. ETT SYSTEM

– Tält, sovsäck och liggunderlag

För att sova gott behöver du en bekväm sovsäck och liggunderlag, ett uppblåsbart eller ett klassiskt.

Det finns alltid någon som tar med en liten huvudkudde men ofta fungerar det toppen med en tröja för att få något mjukt att vila huvudet på.

 

3. DELA PÅ VIKTEN

– Tältpinnar och tältduk

De flesta som kommer själva brukar sova i eget tält, men några brukar våga hojta till i deltagargruppen ”High Coast Hikers” för att få kontakt med någon som kan tänka sig dela tält och få ner vikten lite. 

Om du vandrar med en jämnstark vän så är det klokt att dela på tältet – en tar tältpinnarna och en tar tältduken.

4. VÄLJ EN BRA PLATS

– Gör gärna en provnatt hemma.

Under Höga Kusten Hike vandrar vi i egen takt men möts upp vid våra gemensamma nattläger. 

Vi har valt att lägga nattlägren på platser där det finns möjlighet att sätta upp tälten på en platt yta samt där det finns toaletter. När du väljer plats, välj gärna en plats med bra utsikt men låt platt underlag få företräde. Innan du slår upp tältet, se till att plocka bort stenar och kvistar från underlaget. 

Att få krypa ner i sovsäcken efter en härlig dag slås bara av att få vakna upp på morgonen och öppna tältduken och veta att man har ännu en fantastik dag framför sig.
– Det här är stunder du kommer längta tillbaka till.

5. SLÅ UPP TÄLTET I TID

– Låt middagen lagas samtidigt.

När du kommer fram till nattlägret, se till att du slår upp tältet rätt snart. Kanske vill du dock fylla på med lite energi så du inte gör det medan du är vrålungrig.

Medan du sätter upp tältet, passa på att låta vattnet till middagen koka samtidigt så är middagen snart klar.

6. GÖR DET MYSIGT

– Ordning och hemtrevligt.

Ett sätt att trivas är att ha ordning på utrustningen. Packa in det du inte använder i ryggsäcken och lägg fram du kommer använda under kvällen, natten och morgonen. Ta med dig en bok och kanske en liten lampa du kan hänga i taket på tältet. 

Gör tältet mysigt och hemtrevligt.

7. TA DET LUGNT

– Du kommer få sova

Förmodligen kommer du somna rätt snabbt. Den friska luften och myset i kombination med vandringen och alla intryck kommer göra sitt.

Men om du av någon anledning har svårt att somna så tänk att du nästa dag kan välja distansen ”Pleasure” och på så vis ta några tupplurar under dagen. Då kommer kroppen lugna sig och visps så sover du gott.

8. FÖRBERED FRUKOST

– En bra morgon börjar kvällen innan.

Innan du lägger dig för att sova, se till att du lägger fram det du behöver för frukost. Se till att du har varmt vatten i termosen för att kunna njuta av en kopp kaffe när du vaknar.

Ställ även fram köket om du vill använda det. Att öppna tältduken och titta ut och till ljudet av ett friluftskök – det där ”pssshhh” ljudet och naturen. En av livets bästa känslor.

HÖGA KUSTEN HIKE

Våra Nattläger

Under Höga Kusten Hike vandrar vi i egen takt till våra gemensamma nattläger – Camp Tärnättholmarna ute vid kusten och Camp Gyltberget vid foten av berget med samma namn. Det här har du att se fram emot. 

Camp Tärnättvattnet

Under den första dagen kommer Classic släppas av vid den Västra Entrén till Skuleskogens Nationalpark medan Pleasure kliver av vid Entré Syd.

Bussturerna tar cirka 20 minuter och när du kliver av är det bara att ge sig ut och njuta av Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.

Höjdpunkter:
– Bada från strand eller klippor
– Slå dig ner med likasinnade vid lägerelden
– Gå på Workshop med Woolpower.
– Ligg och chilla vid tältet.

När du kommer fram till våra läger passerar du först en checkpoint där du checkar in så vi vet att du kommit fram. Därefter är det bara välja en tältplats. Du väljer såklart helt själv hur du vill spendera kvällen. Bara mysa för dig själv eller slå sällskap med andra vid kurserna eller lägerelden.

Camp Tärnättvattnet ligger direkt vid havet med sandstränder och badklippor.

Camp Gyltberget

Vårt andra nattläger ligger direkt vid foten av Gyltberget. Du kan välja om du vill tälta på den öppna ytan som utgör baslägret där det även finns toalett men vill du ha spektakulära vyer ger du dig upp berget.

De flesta väljer baslägret där man sedan hänger och deltar i frivilliga utmaningar där vi utser ”Champ of the Camp”. Kommer du tidigt till nattlägret kan du vandra bort till Dalsjöfallet och ta en dusch i det fria. 

På kvällen vid halv sju vandrar vi som vill upp till toppen av Gyltberget (ca 20 min) med bara våra vattenflaskor och lite snacks och njuter av makalösa vyer där vi faktiskt även ser Skulebergets Toppstuga vilket är målet för den tredje och sista dagen. På Gyltbergets topp hålls även Naturkompaniets kurs om friluftsliv,

Höjdpunkter:
– Vandra upp på Gyltberget utan packning.
– Friluftskurs med Naturkompaniet
– ”Champ of the Camp” – en rolig och enkel tävling med fina priser.
– Gå bort till Dalsjöfallet och naturduscha.
 – Kombinera egentid och avkoppling med att mingla lite i lägret.

Camp Gyltberget ligger direkt vid foten av Gyltberget. Vill du kan du även slå upp tältet uppe på berget. De flesta väljer dock att tälta i baslägret och vandra upp utan packning för att njuta av vyerna och gå på Naturkompaniets kurs  där man får ta del av deras bästa friluftstips.

Nattlägren under Höga Kusten Hike blir som en härlig tältby där du själv väljer om du vill få lite egentid eller ta del av gemenskapen – ofta blir det en kombination och det är det som gör det så kravlöst och mysigt.

Makalös Natur >>

Kurser & Seminarier >>

Skön Gemenskap >>

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.