HÖGA KUSTEN HIKE

Tips inför Vandringen

Välkommen till världsarvet Höga Kusten, där berg och djupa skogar möter en skimrande kust. Tack vare de två distanserna ”Classic” och ”Pleasure” är Höga Kusten Hike ett äventyr som de allra flesta kan genomföra. Men för att säkerställa att du som kanske inte vandrat så ofta ska kunna få uppleva denna fantastiska plats till fullo och samtidigt hitta inre ro och gemenskap med andra så har vi samlat några tips inför Höga Kusten Hike.

Kolla in tipsen och följ med oss ut och upplev den friheten, lugnet och gemenskapen som karaktäriserar Höga Kusten Hike.

1. TRÄNA I FÖRVÄG

Öka uthålligheten för en bättre vandring.

Att träna i förväg kommer öka din uthållighet och hjälpa dig undvika skador. Börja i god tid och öka längden på dina träningspass samt vikten som du packar i din ryggsäck gradvis för att bygga upp din kondition och stärka knän och rygg.

2. BRA VANDRINGSKÄNGOR

Fötterna är dina vänner.

Ett par ordentliga vandringskängor är ovärderliga för att undvika skavsår och skador under vandringen. Se till att kängorna passar dig ordentligt och testa dem på kortare turer innan du ger dig ut på Höga Kusten Hike.

3. LÄR KÄNNA DIN UTRUSTNING

Tält och friluftskök.

Kanske har du själv allt som behövs eller så har du kanske lånat eller hyrt. Oavsett så är det klokt att ha slagit upp ditt tält och kanske till och med sovit en natt i det innan du kommer. Se även till att du kan använda ditt friluftskök. Naturkompaniet finns på plats under förkvällen vilket ger dig chans att ställa frågor och få hjälp att ställa in din ryggsäck.
Obligatorisk Utrustning >>

4. BEKANTA DIG MED STRÄCKAN

– Digital genomgång samt genomgång på förkvällen.

Under Höga Kusten Hike får vi uppleva Höga Kustens verkliga höjdpunkter. Vi kommer gå igenom kartan i deltagargruppen ”High Coast Hikers” samt på plats under förkvällen. Sedan är det jättelätt att hitta och det finns alltid någon att fråga under vandringen. 
Deltagargrupp på Facebook >>
Förkväll innan Vandringen >>

Välkommen till Världsarvet Höga Kusten och en värld av äventyr och upptäckter. En plats där naturen tar andan ur dig med kustnära berg, klippformationer och fantastiska landskap som sträcker sig över horisonten.

Här finner du också en gemenskap av både nyfikna nybörjare och erfarna vandrare från hela världen där vi under pauser och nattlägrens lägereldar delar historier och skapa minnen för livet.

5. FÖRSTA HJÄLPEN KIT

Var förberedd för eventuella skador.

Olyckor kan hända, även under en relativt enkel vandring. Se till att ha med dig ett grundläggande första hjälpen-kit och lär dig att använda det innan du ger dig ut på vandringen.

6. PLANERA DINA MÅLTIDER

– Vi löser måltiderna, naturen vattnet medan du tar med snacks och dryck.

I anmälan ingår två frukost och fem måltider som du får när du checkar in. Vatten hittar du längst vandringen. Du tar med dig snacks – choklad, korv, godis, nötter, kaffe eller te. Ett tips är att göra 6-9 snackspåsar som du kan fördela över dagarna.

7. DRICK VATTEN

– Vi kommer visa var du kan fylla på dina vattenflaskor.

Vi rekommenderar att du vandrar ut med två liter vatten för att behålla vätskebalansen till bäckar där du kan fylla på vattenflaskorna. Under kartgenomgången kommer vi gå igenom var du kan fylla på vatten under vandringen.

Använd gärna resorb eller liknande då du kommer svettas en del och det även smaksätter vattnet lite vilket kan vara gott. 

Vi skulle rekommendera att du dricker åtminstone fyra liter vatten per dag i små klunkar lite då och då.

8. VANDRA I LUGN TAKT

– Glöm kilometrar när du vandrar i Höga Kusten.

Höga Kusten Hike passar både erfarna och nybörjare och är upplagd så att du kan välja Classic som är originalsträckan eller Pleasure som ger utrymme för mer pauser. Då vi vandrar på berg och terrängen bitvis är brant så bör du räkna med att du kommer vandra i ett tempo på cirka 2 kilometer i timman. Kanske 3 km om du är tränad. 

Det här gör att du har du gott om tid för tupplurar, härliga fikapauser, bad och ta makalösa foton. 

9. VAR SCHYSST 

– Visa respekt för naturen och andra vandrare.

Kom ihåg att du inte är ensam i naturen. Var respektfull mot andra vandrare och undvik att störa djurlivet. När vi vistas i Nationalparken gäller Nationalparkens föreskrifter. Dessa kommer du få ta del av när du anländer.

Viktigt är att du tar med allt skräp tillbaka till FriluftsByn så ta med soppåse och undvik att göra upp eld där det inte är tillåtet. 
Regler och Säkerhet >>

10. NJUT 

– Att vandra är mer än distansen man tar sig fram.

Höga Kusten Hike går genom ett av Sveriges absolut vackraste naturområden. Du kommer få uppleva mäktiga kustnära berg, djupa härliga skogar och en skimrande kust med sandstränder. Passa på att njuta av att du är här. Lägg bort telefonen, njut av sällskapet eller tystnaden. 

Slå dig ner och ta en tupplur och vakna upp till milsvid utsikt. Passa på att bada i sjöarna i skogen. Ta med ett anteckningsblock och notera de tankar som dyker upp när du ligger i tältet på kvällen. 

Höga Kusten Hike är en härlig upplevelse och lika mycket en naturupplevelse som en inre resa.  Och du missa inte After-Hike.

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.