Vi vandrade med våra två tjejer som var 4 och 7 år gamla. Det var helt fantastiskt. Jag är fortfarande så stolt och tro mig – de är lika stolta som jag.
Weisser Øhlenschlæger, Danmark

Jag vandrade med min 9 åriga dotter. Det är absolut en utmaning men en riktigt häftig upplevelse. Ta med extra godis.
Marcus Eklånge Gindemo, Sweden.

Det här bör du testa. Vi vandrade Höga Kusten Hike med våra barn, 6 och 7 år gamla och dom pratar fortfarande om det. Det blev ett helt underbart äventyr.
Sara Brown, England.

VANDRA HÖGA KUSTEN HIKE MED BARN

Vill du ge dig ut på äventyr tillsammans med barn så kan detta verkligen vara något för dig. Höga kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har arrangerats årligen sedan 2013 och lockat besökare från världen över, många barnfamiljer.

Det som gör Höga Kusten Hike så populärt bland barnfamiljer är att du får hjälp med allt det praktiska, du kommer ha stöttning av andra vandrare och guider och du kan även välja en  kortare ”familjesträcka” både första och andra dagen.

Du vandrar i egen takt och bär själv med dig din utrustning, mat och tält då vi under tre dagar får uppleva Höga Kustens höjdpunkter och en härlig gemenskap. På kvällarna samlas vi vid nattlägren för att lyssna till några av Sveriges ledande friluftsföretag innan vi slår oss ner vid lägereldarna.

På den här sidan har vi samlat några tips och även lite tankar från familjer som vandrar tidigare. 

NÄR: 5:e-7:e Augusti 2021. De flesta anländer den 4:e för att delta på förkvällen och stannar till den 8:e för att delta i after-hike.
VAR: Incheck och Målgång sker vid FriluftsByn vid Skuleberget, Höga Kusten. Så lätt tar du dig hit >>
VAD INGÅR: Busstransporter från FriluftsByn, 7 måltider friluftsmat, 250 gr gas, karta, seminarier med Woolpower, Naturkompaniet och Gränsfors Bruk samt entré till After Hike. Hiker T-shirt (värde 399 kr) och tältplats i FriluftsByn lördag till söndag.
Vuxen: 2 290 kr*
Ungdom (13-16 år) 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr
*Anmäl dig med kod "hiker" innan den 30:e Juni och få 400 kr rabatt och delta för endast 1890 kr.

Höga Kusten Hike är ett helt fantastiskt äventyr även för yngre äventyrare. Kolla in denna film och sedan scrollar du ner för att få lite fler tips. 

TIPS TILL DIG SOM VANDRAR HÖGA KUSTEN HIKE MED BARN

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN >>

Höga Kusten Hike har vandrats av flera familjer. Några har kommit själva med ett eller flera barn och ibland kommer två föräldrar. I vår facebook grupp där vi inte bara löpande lägger ut påminnelser inför äventyret, här kan du även ställa frågor och få tips från andra som vandrat med barn. 

Innan vandringen brukar vi även lägga ut en tråd med frågan ”Vilka kommer ta med sig barn?” och det brukar göra att man får kontakt med andra som tänker ta med barn på Höga Kusten Hike. 
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. BO I FRILUFTSBYN >>

Det här är kanske det bästa tipset. Om ni bor i FriluftsByn kvällen innan äventyret så kommer ni att träffa även andra barnfamiljer och barnen får säkerligen lite energi av att under avslappnade former lära känna fler som ska ut på äventyr. 

I anmälan ingår tältplats Lördag till Söndag i FriluftsByn då vi verkligen uppmuntrar att ni stannar kvar en natt efter äventyret för att vila ut och hinna smälta alla intryck innan vi säger hej för denna gång.
Höga Kustens bästa tältplatser >>

3. KOM TILL FÖRKVÄLLEN >>

Förmodligen kommer du ha fullt upp dagarna innan vandringen. Det ska packas kläder och ni ska säkert testa tältet och lite annat. Då kan det vara skönt att vara på plats redan kvällen innan. Då kör vi även förkväll där vi lugn och ro går igenom vad som kommer hända de närmsta dagarna och du kan såklart ställa alla frågor du vill. Vart ni hittar vatten, små tips på bra viloplatser och allt det där som gör att ni kommer somna med känslan ”ja men det här känns ju faktiskt bra.” 
Förkväll Höga Kusten Hike >>

4. TA FAMILJE-RUTTEN

Under den första och andra dagen kan du välja två distanser. Om du vandrar med barn under 10 år skulle vi rekomendera att ni tar den kortare ”familjerutten”. Då blir första dagen cirka 8 kilometer, den andra ca 9 km och den tredje ca 10 km. Vi ger oss ut tillsammans och det finns guider både längst fram och längst bak under hela dagen. Du kommer även möta guider under dagen.

Höga Kusten Hike är ingen gemensam vandring på så sätt att vi går samlade utan du väljer den takt som passar dig och du bär du din egen utrustning och tält. Då ni kommer dela buss med andra ut till starten blir det dock lätt så att man slår följe med varandra en stund, man splittras upp men sedan går en stund tillsammans igen.
Vandringen >>
Seminarier & Workshops >>
Tips till förstagångsvandrare >>

5. TA MÅNGA PAUSER

Höga Kusten Hike har en riktigt spännande och omväxlande natur. Det kan vara lätt att vilja ta sig upp till de olika topparna men ditt ansvar är att se till att ta många pauser så att ni orkar hela dagen.

Det kan innebära att ni kanske tar lite extra nötter eller godis innan ni ger er upp för ett berg och kanske till och med stannar lite halvvägs. Då ökar chansen att ni orkar hela dagen. Passa på att bada vid Tärnättvattnet, Tärnättholmarna och Kälsviken. Njut av upplevelsen. För ni kommer förmodligen minnas den resten av livet.

6. LÅT BARNEN UPPTÄCKA NATUREN

När ni checkar in kommer ni få en karta över sträckan. Kom gärna till förkvällen så ni tillsammans kan göra upp en plan för vandringen. Varför inte ta med en bok om Svenska djur eller Svensk natur. Spana efter fåglar och spår av andra djur, leta stenar och träd. Ta med både kikare och lupp.

Under vandringen låt barnen ha koll på kartan så de ser var ni är. För yngre barn kan det vara kul att låta gosedjuret följa med på äventyr, till lägerelden och sova i tält.

7. TA HAND OM DIG SJÄLV

Det är otroligt viktigt att du som förälder har energi när alla andras har tagit slut. Ett första steg är att ha järnkoll på utrustningen. Tältet och köket framförallt. Slå upp det några gånger hemma och laga mat på uteköket.

Och om det nu är så att du någon gång tappar motivationen – ta en paus. Låt barnen leka en stund – det kommer finnas andra barn på plats. Ta en fika eller badpaus medan du varvar ner och inser hur bra ni faktiskt har det och att detta är en rätt unik upplevelse ni får uppleva tillsammans.

8. GEMENSAMMA NATTLÄGER

Under kvällarna möts vi upp vid gemensamma nattläger. Du väljer själv om du vill tälta mer avskilt eller intill andra. Det första nattlägret inleds ofta med kvällsdopp innan det är dags för seminarie med Woolpower där barn får skapa något av deras spillbitar av ull. Det brukar vara riktigt populärt. 

Vid det andra nattlägret går de som vill upp till toppen av Gyltberget och njuter av vyerna och ytterligare seminarier men här kan det istället vara skönt att ta barnen bort och bada i det lilla vattenfallet Dalsjöfallet.
Tips till förstagångstältare >>

9. AFTER-HIKE >>

Det som gör oss riktigt glada är att många barnfamiljer och kanske främst de föräldrar som kommer själva med barn väljer att stanna kvar på after-hike. Det blir musik och inte ofta är det barnen som inleder spontandansen på innergården.

I äventyret ingår tältplats i FriluftsByn Lördag till Söndag för att vi vill uppmuntra er till att faktiskt stanna kvar och njuta av bedriften. Att just tillsammans få summera alla minnen tillsammans med andra och inte minst andra barn brukar verkligen förhöja upplevelsen.
– After-Hike >>

HUR TUFFT ÄR DET?

Ja det är ju en rimlig fråga men också lite klurig att svara på. Vår upplevelse är att om man har hyfsad koll på sin utrustning och sedan tar ordentligt med pauser så kommer det gå kalas. Sedan kan det vara värt att veta att det såklart går att avbryta äventyret både vid lunch och kväll dag två samt morgonen dag tre. Så om det inte fullt skulle bli som ni tänkt er så hjälper vi till att lösa det.

Egentligen skulle vi vilja hävda att det mesta hänger på dig som förälder. Har du vandrat in dina kängor, har du vant kroppen att vandra med packad ryggsäck och har du bekväm med din utrustning så kommer det med största sannolikhet gå hur bra som helst. 

Ons: Förkväll >>
Tors:
8 km ca 6h (1,3 km/h)
Fre: 9 km ca 6h* (1,5 km/h)
Lör: 10 km ca 5h* (2,5 km/h) + After-Hike >>
Sedan beror det här såklart hur många pauser ni tar och hur länge ni badar.
Söndag:
Sovmorgon och hemresa
Mer om sträckan: Vandra i Höga Kusten >>

FÖRBEREDELSER

1. Anmäl dig i tid då äventyret blir fullbokat: Anmälan >>

2.
 Fundera ut hur du tar dig till FriluftsByn, Höga Kusten.  Res till Höga Kusten >>

3.
 Kolla igenom vad du har och vad du behöver låna av andra: Packlista >>

4.
 Kolla boende, de flesta väljer att tälta vid FriluftsByn då det är smidigast: Boende >>

5.
 Förbered dig: Friluftstips >>

Age is absolutely no problem!
It has more to with the person and how certain challenges are handled by the person and by the family. So when your kids are positive and up for the challenge, i.e. motivated you should definitely go for it.
Roland Bäck, Finland

My 10 year old son walked it last year, he found it challenging but really enjoyed it. He enjoyed that much we are doing it again this year. Also, there were families with children a lot younger then him.
Al Waters, Ireland

Did it last year with my 9 year old daughter. It’s a challenge but it’s not impossible. Just bring a lot of candy or chocolate.
Marcus Eklånge Gindemo, Sweden

Consider also that you as a parent must be able to create a comfort zone as quickly as possible in case of for example bad weather. Also try to make it ”interesting ” for their age. With unique challenges according to the age. For example, our youngest daughter who was 5 years old during the hike got really tired the last day. But loves to climb. So we took the ”challenging way” up. For her it felt like climbing and immediately she was motivated again. So tired can also mean ”tired of it”
Robby Lybaert, Belgium

We did the hike in 2016 with our girls who were 4 and 7 at that time. It was amazing! Lots of candy and stories did it for us. And patience. I am still so proud of my kids for this and believe me -they can feel that. Go for it!
Weisser Øhlenschlæger, Denmark

Go for it! We did the High Coast Hike with our 6 and 7 year old kids and they still talk about it. A great adventure. They were so proud of themselves and easily kept up with adults.
Sara Brown, England

Dagens stunder är morgondagens minnen.  

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER 

Många kommer själva men slår sällskap med andra.

Här har vi samlat lite tips för dig som dyker upp själv men förmodligen lämnar med nya vänner.

VANDRA MED BARNEN

Välj de kortare etapperna och ge er ut på ett säkert och tryggt äventyr i Höga Kusten.

Här har vi samlat några tips på hur ni får en riktigt härlig upplevelse.

TA MED VÄNNERNA ELLER PARTNER

Ta med partner eller kompisgänget på ett härligt äventyr.

Här har vi samlat lite tips som gör det enklare att planera.

VANDRA VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Förkväll, firande vid målgången och mysig After-Hike med levande musik på FriluftsByns innergård.Kolla in det här.

SKÖNT HÄNG

En stor del av upplevelsen är det sköna hänget. Spontana samtal under vandringen och myset vid eldarna vid nattlägren.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike