Vi vandrade med våra två tjejer som var 4 och 7 år gamla. Det var helt fantastiskt. Jag är fortfarande så stolt och tro mig – de är lika stolta som jag.
Weisser Øhlenschlæger, Danmark

Jag vandrade med min 9 åriga dotter. Det är absolut en utmaning men en riktigt häftig upplevelse. Ta med extra godis.
Marcus Eklånge Gindemo, Sweden.

Det här bör du testa. Vi vandrade Höga Kusten Hike med våra barn, 6 och 7 år gamla och dom pratar fortfarande om det. Det blev ett helt underbart äventyr.
Sara Brown, England.

VANDRA HÖGA KUSTEN HIKE
MED BARN

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr och ett riktigt spännande äventyr för aktiva barnfamiljer. Varje år kommer flertalet föräldrar, själva eller med partner, och upplever världsarvet Höga Kusten tillsammans med sina barn. Skapa minnen för livet du med.

På den här sidan har vi samlat lite information specifikt för dig som planerar att följa med på Höga Kusten Hike med barn.

Höga Kusten Hike äger rum i Augusti och är ett tre dagars äventyr som tar er genom världsarvets höjdpunkter. Ni tar med egen utrustning (Se Packlista >>) medan vi tar hand om allt det praktiska, friluftsskolor, after-hike och mycket mer.

Ge er ut tillsammans på ett äventyr ni alltid kommer minnas. Här kan du läsa mer om vandringen >>

Självklart blir det tid för avkoppling. Ta med sällskapsspel, godis och en bok där ni dokumenterar er upplevelse.

Vid första nattlägret träffar vi Woolpower och ni får chans att göra ett eget mobilfodral eller sitterunderlag av spillmaterial.

Det kommer fler och fler som vandrar med barn så räkna med att ni kommer få nya vänner under vandringen.

Om du vandrar med familj rekommenderar vi att ni väljer sträckan ”Pleasure”. Även den sträckan är utmanande och tar er upp för de dramatiska utsiktsbergen men ni får mer tid för pauser och att mysa tillsamans.

VANDRA HÖGA KUSTEN HIKE MED BARN

Det här är verkligen ett äventyr ni kommer gilla. 2022 blir den 9:e upplagan av Höga Kusten Hike som blivit ett av Europas mest populära vandringsäventyr. Under tre dagar upplever vi Världsarvets höjdpunkter – kustnära berg, härliga badplatser och trolska skogar blandat med pyssel, friluftsskolor och skön avkoppling.

Vi möts upp på förkvällen för att i lugn och ro gå igenom äventyret. På Torsdag tar vi gemensamma bussar till starten och därefter vandrar ni i egen takt och bär själva med er utrustning, mat och tält till våra gemensamma nattläger.  Några väljer sträckan ”Original” medan de som vandrar med yngre barn eller kanske är ute för första gången ofta väljer den kortare sträckningen ”Pleasure” vilket innebär med mer tid för pauser. På kvällarna samlas vi för att lyssna till några av Sveriges ledande friluftsföretag, tar ett dopp i havet eller bara kopplar av efter en makalöst vacker dag.

Här nedan har vi samlat lite tips för dig som ger dig ut med barn. Vill du ha en snabb översikt tar du en titt på Program Höga Kusten Hike >>

HÖGA KUSTEN HIKE
3:e - 5:e Augusti, 2023
Vuxen:
2 290 kr
Ungdom (13-16 år)
 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr

VAD INGÅR:
Busstransporter från FriluftsByn, 7 måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower, Naturkompaniet och Gränsfors Bruk samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag.

ANMÄLAN: Öppnar Fre 24:e Mars kl 15:00

Höga Kusten Hike är ett helt fantastiskt äventyr även för yngre äventyrare. Kolla in denna film och sedan scrollar du ner för att få lite fler tips.

TIPS TILL DIG SOM VANDRAR HÖGA KUSTEN HIKE MED BARN

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN >>

Höga Kusten Hike har vandrats av flera familjer. Några har kommit själva med ett eller flera barn och ibland kommer två föräldrar. I vår facebook grupp lägger vi löpande ut tips och påminnelser inför äventyret. Här kan du även ställa frågor och få tips från andra som vandrat med barn.

Innan vandringen brukar vi även lägga ut en tråd med frågan ”Vilka kommer ta med sig barn?” och det brukar göra att man får kontakt med andra som tänker ta med barn på Höga Kusten Hike.
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. BO I FRILUFTSBYN >>

Det här är kanske det bästa tipset. Om ni bor i FriluftsByn kvällen innan äventyret så kommer ni att träffa även andra barnfamiljer och barnen får säkerligen lite energi av att under avslappnade former lära känna fler som ska ut på äventyr.

I anmälan ingår tältplats Lördag till Söndag i FriluftsByn då vi verkligen uppmuntrar att ni stannar kvar en natt efter äventyret för att vila ut och hinna smälta alla intryck innan vi säger hej för denna gång.
Höga Kustens bästa tältplatser >>

3. KOM TILL FÖRKVÄLLEN >>

Förmodligen kommer du ha fullt upp dagarna innan vandringen. Det ska packas kläder och ni ska säkert testa tältet och lite annat. Då kan det vara skönt att vara på plats redan kvällen innan. Då kör vi även förkväll där vi lugn och ro går igenom vad som kommer hända de närmsta dagarna och du kan såklart ställa alla frågor du vill. Vart ni hittar vatten, små tips på bra viloplatser och allt det där som gör att ni kommer somna med känslan ”ja men det här känns ju faktiskt bra.”
Förkväll Höga Kusten Hike >>

Se till att ge dig själv bästa förutsättningarna genom att då och då vandra upp till en mil med packad ryggsäck innan äventyret.

4. VANDRA ”PLEASURE”

Under den första och andra dagen kan du välja två distanser. Om du vandrar med barn under 10 år skulle vi rekomendera att ni tar den kortare ”Pleasure” rutten. Då blir första dagen cirka 8 kilometer, den andra ca 9 km och den tredje ca 10 km. Vi ger oss ut tillsammans och det finns guider både längst fram och längst bak under hela dagen. Du kommer även möta guider under dagen.

Höga Kusten Hike är ingen gemensam vandring på så sätt att vi går samlade utan du väljer den takt som passar dig och du bär du din egen utrustning och tält. Då ni kommer dela buss med andra ut till starten blir det dock lätt så att man slår följe med varandra en stund, man splittras upp men sedan går en stund tillsammans igen.
Vandringen >>
Seminarier & Workshops >>
Tips till förstagångsvandrare >>

5. TA MÅNGA PAUSER

Höga Kusten Hike har en riktigt spännande och omväxlande natur. Det kan vara lätt att vilja ta sig upp till de olika topparna men ditt ansvar är snarare att se till att ni tar många pauser och har med er lite extra snacks så att ni orkar hela dagen.

Det kan innebära att ni kanske tar lite extra nötter eller godis innan ni ger er upp för ett berg och kanske till och med stannar lite halvvägs. Då ökar chansen att ni orkar hela dagen. Passa på att bada vid Tärnättvattnet, Tärnättholmarna och Kälsviken. Njut av upplevelsen. För ni kommer förmodligen minnas den resten av livet. Vi går igenon mer under förkvällen.

6. LÅT BARNEN UPPTÄCKA NATUREN

När ni checkar in kommer ni få en karta över sträckan. Kom gärna till förkvällen så ni tillsammans kan göra upp en plan för vandringen. Varför inte ta med en bok om Svenska djur eller Svensk natur. Spana efter fåglar och spår av andra djur, leta stenar och träd. Ta med både kikare och lupp.

Under vandringen låt barnen ha koll på kartan så de ser var ni är. För yngre barn kan det vara kul att låta gosedjuret följa med på äventyr, till lägerelden och sova i tält.

Det mest vanliga tipset från tidigare föräldrar är att lära känna sitt tält och kök samt ta ordentligt med pauser under vandringen. Då kommer det gå toppen.

7. TA HAND OM DIG SJÄLV

Det är otroligt viktigt att du som förälder har energi när alla andras har tagit slut. Ett första steg är att ha järnkoll på utrustningen. Tältet och köket framförallt. Slå upp det några gånger hemma och laga mat på uteköket.

Och om det nu är så att du någon gång tappar motivationen – ta en paus. Låt barnen leka en stund – det kommer finnas andra barn på plats. Ta en fika eller badpaus medan du varvar ner och inser hur bra ni faktiskt har det och att detta är en rätt unik upplevelse ni får uppleva tillsammans.

8. GEMENSAMMA NATTLÄGER

Under kvällarna möts vi upp vid gemensamma nattläger. Du väljer själv om du vill tälta mer avskilt eller intill andra. Det första nattlägret inleds ofta med kvällsdopp innan det är dags för seminarie med Woolpower där barn får skapa något av deras spillbitar av ull. Det brukar vara riktigt populärt.

Vid det andra nattlägret går de som vill upp till toppen av Gyltberget och njuter av vyerna och ytterligare seminarier men här kan det istället vara skönt att ta barnen bort och bada i det lilla vattenfallet Dalsjöfallet.
Tips till förstagångstältare >>

9. AFTER-HIKE >>

Det som gör oss riktigt glada är att många barnfamiljer och kanske främst de föräldrar som kommer själva med barn väljer att stanna kvar på after-hike. Det blir musik och inte ofta är det barnen som inleder spontandansen på innergården.

I äventyret ingår tältplats i FriluftsByn Lördag till Söndag för att vi vill uppmuntra er till att faktiskt stanna kvar och njuta av bedriften. Att just tillsammans få summera alla minnen tillsammans med andra och inte minst andra barn brukar verkligen förhöja upplevelsen.
– After-Hike >>

HUR TUFFT ÄR DET?

Ja det är ju en rimlig fråga men också lite klurig att svara på. Vår upplevelse är att om man har hyfsad koll på sin utrustning och sedan tar ordentligt med pauser så kommer det gå kalas. Sedan kan det vara värt att veta att det såklart går att avbryta äventyret både vid lunch och kväll dag två samt morgonen dag tre. Så om det inte fullt skulle bli som ni tänkt er så hjälper vi till att lösa det.

Egentligen skulle vi vilja hävda att det mesta hänger på dig som förälder. Har du vandrat in dina kängor, har du vant kroppen att vandra med packad ryggsäck och har du bekväm med din utrustning så kommer det med största sannolikhet gå hur bra som helst.

Ons: Förkväll >>
Tors:
8 km ca 6h (1,3 km/h)
Fre: 9 km ca 6h* (1,5 km/h)
Lör: 10 km ca 5h* (2,5 km/h) + After-Hike >>
Sedan beror det här såklart hur många pauser ni tar och hur länge ni badar.
Söndag:
Sovmorgon och hemresa
Mer om sträckan: Vandra i Höga Kusten >>

FÖRBEREDELSER

1. Anmäl dig i tid då äventyret blir fullbokat: Anmälan >>

2.
 Fundera ut hur du tar dig till FriluftsByn, Höga Kusten.  Res till Höga Kusten >>

3.
 Kolla igenom vad du har och vad du behöver låna av andra: Packlista >>

4.
 Kolla boende, de flesta väljer att tälta vid FriluftsByn då det är smidigast: Boende >>

5.
 Förbered dig: Friluftstips >>

Age is absolutely no problem!
It has more to with the person and how certain challenges are handled by the person and by the family. So when your kids are positive and up for the challenge, i.e. motivated you should definitely go for it.
Roland Bäck, Finland

My 10 year old son walked it last year, he found it challenging but really enjoyed it. He enjoyed that much we are doing it again this year. Also, there were families with children a lot younger then him.
Al Waters, Ireland

Did it last year with my 9 year old daughter. It’s a challenge but it’s not impossible. Just bring a lot of candy or chocolate.
Marcus Eklånge Gindemo, Sweden

Consider also that you as a parent must be able to create a comfort zone as quickly as possible in case of for example bad weather. Also try to make it ”interesting ” for their age. With unique challenges according to the age. For example, our youngest daughter who was 5 years old during the hike got really tired the last day. But loves to climb. So we took the ”challenging way” up. For her it felt like climbing and immediately she was motivated again. So tired can also mean ”tired of it”
Robby Lybaert, Belgium

We did the hike in 2016 with our girls who were 4 and 7 at that time. It was amazing! Lots of candy and stories did it for us. And patience. I am still so proud of my kids for this and believe me -they can feel that. Go for it!
Weisser Øhlenschlæger, Denmark

Go for it! We did the High Coast Hike with our 6 and 7 year old kids and they still talk about it. A great adventure. They were so proud of themselves and easily kept up with adults.
Sara Brown, England

Dagens stunder är morgondagens minnen.  

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER >> 

Många kommer själva men slår sällskap med andra. Kolla in det här.

TA MED VÄNNERNA >>

Du vet det där äventyret ni kommer prata om länge. Här är det och här är tipsen.

ÖVERTYGA  PARTNER >>

Det här kommer bli en mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips

VANDRA MED BARN >>

Det funkar toppen att vandra Pleasure rutterna med barn. Kolla in det här!

ETT UNIKT VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar vandrare från hela världen. Här hittar du fyra anledningar att följa med på Höga Kusten Hike:

UPPLEV VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Mysig förkväll på Onsdag och firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag. Det här blir skoj!

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av upplevelsen är tid för varandra eller det sköna hänget med andra om du föredrar det. Ofta blir det en kombination.

Det här äventyret du har väntat på. Kom själv eller ta med familjen eller vännerna.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike