”Vi har satt samman vad vi själva tycker är den absolut häftigaste vandringen i världsarvet Höga Kusten. Varje dag väljer du ordinarie sträcka eller en lite kortare vandring.” 
Jerry, FriluftsByn

”Det är lätt att göra sällskap med andra men vill man vara själv så är sträckorna så stora att man kan vanda helt för sig själv. Ofta blir det en skön kombination.” 
Eva, Woolpower

”Det är riktigt kul att veta att man är en grupp med samma mål, det blir skönt häng under pauser och vid nattlägrena. Men jag gillar också att man får lägga upp vandringen lite som man vill.” 
Sandra Nilsson, Stockholm

VANDRA HÖGA KUSTEN

Höga Kusten räknas till ett av Sveriges absolut vackraste naturområden och har röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Under Höga Kusten Hike kommer du under tre dagar inte bara få uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter – kustnära berg, skimrande kust och djupa skogar – du kommer även få uppleva en härlig gemenskap och om du vill ta del av workshops från Sveriges ledande friluftsföretag.

Vi ger oss ut tillsammans men du vandar i egen takt och med din utrustning till våra gemensamma nattläger. Varje dag kan du välja en längre och en något kortare sträcka och längst leden finns guider, seminarier, makalösa vyer, badplatser och härlig gemenskap. 

HÖJDPUNKTER

  • Stampberget
  • Slåttdalsberget
  • Slåttdalsskrevan
  • Gyltberget
  • Skuleberget
  • Kälsviken
  • Tärnättholmarna
  • Tärnättvattnet

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Slå på filmen så får du ett litet smakprov vad du kommer få uppleva.

Det här kommer bli en riktigt härlig upplevelse. Se dock till att du i alla fall sovit en natt i ditt eller ditt lånade tält, att du kan koka vatten i ditt utekök samt att du vandrat i alla fall några mil med dina kängor och den ryggsäck du tar med dig. Svårare än så är det inte.

HUR GÅR VANDRINGEN TILL?

Innan vi tar bussen ut till starten checkar du in och får karta, gas till ditt utekök (annan typ av bränsle löser du själv) samt två frukostar, två luncher och två middagspaket. Du tar själv med dig och bär din utrustning under vandringen. (Mer info: Packlista >>) Innan vi ger oss ut håller vi även en kartgenomgång där ni får tips om hur ni bäst lägger upp er vandring – de bästa fikaplatserna, bästa utsikterna, var ni fyller på vatten och var ni kan bada.

Vi följer markerade stigar men det är ändå kul att ha karta över området. Du vandrar i egen takt och avgör själv om du vill gå i eget sällskap eller med andra. Ofta blir det någon typ av kombination. Under vandringen kommer du stöta på flertalet guider och det går även ut guider sist av alla så du kommer alltid ha någon att fråga om något händer. Däremot kommer du vandra helt i den takt du själv vill. Viktigt är dock att du lämnar nattlägret dag två senast 10:00 på morgonen och nattlägret dag tre senast 09:00 på morgonen för att kunna vandra i lugn och ro.

ORIGINAL ELLER KORTARE STRÄCKA?

De allra flesta väljer att vandra originalsträckan men då vi noterat att fler och fler vill ge sig ut på äventyr med barnen eller vandrar för allra första gången har vi även skapat något kortare alternativ.Nattlägren är desamma och ofta möts man under dagen men ordinarie sträcka ger sig upp på några fler berg och får fler vyer medan den kostare sträckan ger ännu mer tid för pauser.

Om du känner dig osäker kan du alltid ta den kortare sträckan första dagen. Vi har dock planerat originalsträckan så att du kan ta flertalet foto och fikapauser och den passar de flesta med normalgod kondition som förberett sig genom att vandra med packad ryggsäck.

HUR ERFAREN MÅSTE MAN VARA?

Det är lite av det här som är grejen. Några är vana vandrare och andra är nyfikna nybörjare. Det skapar en riktigt härlig stämning. Nu kanske du tycker det blir mycket film, men slå på den här filmen också så förstår du varför du kommer trivas.

Höga Kusten Hike kombinerar vandring med härliga vyer och vi har lagt upp äventyret så du självklart har tid för fika- och fotopauser.

TIPS INFÖR VANDRINGEN

Vi kommer gå igenom alla detaljer om vandringen samt svara på frågor vilken sträcka som vi tror är lämplig för just dig, ditt kompisgäng eller din familj. På plats går vi även igenom dagsaktuell information om var du hittar vatten och självklart tar vi tillsammans en titt på kartan så att allt känns bra innan ni ger er ut. Däremot brukar det vara skönt att få ett litet uppsnack och kunna ställa lite frågor redan innan man kommer odh därför är det klokt att du går med i vår facebook grupp ”High Coast Hikers” där du kan ställa frågor till oss på FriluftsByn men även tidigare deltagare som ofta kommer tillbaka.

Vi kommer även löpande träffa våra vänner på Sveriges ledande friluftsföretag för att göra några filmer där du får tips på hur du gör vandringen än mer njutfull. Dessa filmer kommer du hitta här: Friluftstips >>

VEM PASSAR DET HÄR?

Det låter ju lite klyshigt att säga att det här är en vandring för typ alla. Men det är lite så det är. Många väljer att återkomma varje år medan andra kommer för första gången. Vissa kommer själva och andra tar med partner, kompisgänget eller till och med kollegorna. Vi har även märkt att fler och fler tar med barnen på äventyr. Inte sällan är det en förälder som kommer med barn då det är rätt skönt att få lite avlastning och pepp från andra.

Ålder är otroligt varierat, från kompisgäng mellan 20 och 40 till tjejgäng som passerat 60. Den yngsta som vandrat den kortare sträckan var 4 år med ordentlig hjälp från föräldrar och den äldsta som vandrat originalsträckan var över 80 år. (Men han var grymt spänstig). Så det här bör nog passa även dig.

Tips: 
Till dig som kommer själv >>
Till dig som tar med partner eller kompisarna >>
Till dig som tar med barnen.

HUR TUFFT ÄR DET?

Det här är ju väldigt personligt och det var faktiskt efter en del övertalan vi har lagt ut kilometrar per dag då det blir rätt irrelevant när man vandrar på Höga Kusten. Det handlar lika mycket om höjdmeter och underlag som om kilometrar.

För att du ska få bästa möjliga upplevelse har vi satt samman två sträckor  - Originalsträckan som man klarar om man är i normalgod form och har gått lite med sin packning tidigare och en något kortare som är bra om man känner sig lite osäker eller vandrar med barn. Du kan växla fritt, vandra kortare dag ett och originalsträckan dag två och vi möts alltid vid samma nattläger.

Den mest avgörande faktorn är hur bra förberedd du kommer. För de allra flesta är det en ny erfarenhet att vandra med en ryggsäck på ca 15 kg och därför är det bra att ge sig ut och vandra med ryggsäck inför Höga Kusten Hike. Då kommer det gå hur bra som helst.
Ons: Förkväll >>
Tors:
16 km eller 8 km ca 6-8h*
Fre: 13 km eller 9 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike >>
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.

DAG I
KUSTNÄRA BERG OCH RAVINER

När du kliver på bussarna som avgår från FriluftsByn är äventyret nära. Du har förmodligen packat om väskan några gånger efter incheckning och nu börjar äventyret. Se till att du sätter dig på rätt buss då ordinarie och kortare sträcka startar från olika platser och ger sig ut på olika bussar.

Bussturen tar cirka 20 minuter och när du kliver av är det bara att ge sig ut och njuta av Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.

Distans:
Original: 16 km
Kortare: 8 km
Tid: ca 7 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Woolpower.
Höjdpunkter: Nylandsruten, Skrattabbortjärnen, Stampberget, Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnättvattnet, Tärnättholmarna.

DAG II
BERG, SANDSTRÄNDER OCH DJUPA SKOGAR

Du kommer vakna upp på de vackra Tärnättholmarna med havet som granne. Du har gott om tid på dig och du lämnar nattlägret när du är färdig dock måste det ske mellan 08:00 och  10:00. Det är ingen gemensam start utan du ger dig helt enkelt iväg när du känner dig redo. Efter du checkat ut från lägret vandrar du upp förbi Tärnätt-grottan vid den lilla skrevan mot Tärnättvattnet. Det är en hyfsat brant start men belöningen kommer då du vandrar med blicken mot havet och ner mot de sandstränderna.

Lunchpaus tar du bäst vid Kälsvikens långgrunda sandstrand innan du vandrar in mot nattlägret vid Dal. Efter du satt upp ditt tält vandrar vi upp för Gyltberget för friluftsskola med Naturkompaniet och njuter av makalösa vyer.

Distans:
Original: 13 km
Kortare: 9 km
Tid: Ca 6 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Naturkompaniet
Höjdpunkter: Tärnättholmarna, Tärnättgrottan, Kälsviken och Gyltberget.

DAG III
SKULEBERGET OCH AFTER-HIKE

Den avslutande etappen men den mest dramatiska avslutning en vandring kan få. Från nattlägret i Dal följer vi Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget  Du avgör själv om du vandrar den branta Grottstigen förbi kungsgrottan (ej lämplig med hund) eller den Östra Bergsstigen som går på Skulebergets Norra sida.

Väl på toppen väntar belöning i form av världsarvets kanske vackraste vyer. Efter målgång på toppen vandrar vi Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.

Distans:
Ordinarie: 10 km
Kort: 10 km
Övrigt: Barnfamiljer kan lämna barns ryggsäckar vid utcheckning på morgonen och återfå ryggsäck i FriluftsByn.
Tid: Ca 4 timmar
Höjdpunkter: Delar av Höga Kustenleden, Skuleberget och belöning i Toppstugan, dusch och skönt häng på After-Hike

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER 

Många kommer själva men slår sällskap med andra.

Här har vi samlat lite tips för dig som dyker upp själv men förmodligen lämnar med nya vänner.

VANDRA MED BARNEN

Välj de kortare etapperna och ge er ut på ett säkert och tryggt äventyr i Höga Kusten.

Här har vi samlat några tips på hur ni får en riktigt härlig upplevelse.

TA MED VÄNNERNA ELLER PARTNER

Ta med partner eller kompisgänget på ett härligt äventyr.

Här har vi samlat lite tips som gör det enklare att planera.

VANDRA VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Förkväll, firande vid målgången och mysig After-Hike med levande musik på FriluftsByns innergård.Kolla in det här.

SKÖNT HÄNG

En stor del av upplevelsen är det sköna hänget. Spontana samtal under vandringen och myset vid eldarna vid nattlägren.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike