”Vi har satt samman vad vi själva tycker är den absolut häftigaste vandringen i världsarvet Höga Kusten. Varje dag väljer du ordinarie sträcka eller en lite kortare vandring.” 
Jerry, FriluftsByn

”Det är lätt att göra sällskap med andra men vill man vara själv så är sträckorna så stora att man kan vanda helt för sig själv. Ofta blir det en skön kombination.” 
Eva, Woolpower

”Det är riktigt kul att veta att man är en grupp med samma mål, det blir skönt häng under pauser och vid nattlägrena. Men jag gillar också att man får lägga upp vandringen lite som man vill.” 
Sandra Nilsson, Stockholm

VANDRA HÖGA KUSTEN

Höga Kusten Hike ger dig chansen att få uppleva Världsarvets absoluta höjdpunkter. Njut av de mäktiga kustnära bergen, havet och den trollska skogen i kombination med skön gemenskap.

Upplev Höga Kustens storslagna natur. Vandringen tar dig till de absoluta höjdpunkterna.

Du väljer tempo men räkna med 6-8 timmar aktiv vandring per dag. Det betyder att det finns tid att stanna upp och njuta.

Storslagna berg med milsvida vyer, badvikar och trollska skogar. Höga Kusten har röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Gemenskapen som skapas måste upplevas. Du kommer träffa likasinnade från hela världen.

VANDRA HÖGA KUSTEN

Höga Kusten räknas till ett av Sveriges absolut vackraste naturområden och har röstats fram till Sveriges vackraste natur. Under Höga Kusten Hike kommer du under tre dagar få uppleva Världsarvets absoluta höjdpunkter – kustnära berg, skimrande kust och djupa skogar – du kommer även få ta del av en härlig gemenskap och om du vill workshops från Sveriges ledande friluftsföretag.

Efter att du checkat in i FriluftsByn och fått mat, karta och genomgång inför äventyret tar vi gemensam buss till starten. Härifrån ger vi oss ut tillsammans. Du vandar i egen takt och med din utrustning till våra gemensamma nattläger. Varje dag kan du välja mellan sträckorna ”Original” som är själva originalsträckningen eller ”Pleasure” som ger lite mer tid för pauser. Längst vandringen finns guider, seminarier, makalösa vyer, badplatser och härlig gemenskap. 

Höga Kusten Hike tar dig till Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Sträckorna är väl avvägda så du får en perfekt mix av äventyr och skön avkoppling

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Slå på filmen så får du ett litet smakprov vad du kommer få uppleva.

Det här kommer bli en riktigt härlig upplevelse. Se dock till att du i alla fall sovit en natt i ditt eller ditt lånade tält, att du kan koka vatten i ditt utekök samt att du vandrat i alla fall några mil med dina kängor och den ryggsäck du tar med dig. Svårare än så är det inte.

HUR GÅR VANDRINGEN TILL?

Innan vi tar bussen ut till starten checkar du in och får karta, gas till ditt utekök (annan typ av bränsle löser du själv) samt två frukostar, två luncher och två middagspaket. Du tar själv med dig och bär din utrustning under vandringen. (Mer info: Packlista >>) Innan vi ger oss ut håller vi även en kartgenomgång där ni får tips om hur ni bäst lägger upp er vandring – de bästa fikaplatserna, bästa utsikterna, var ni fyller på vatten och var ni kan bada.

Vi följer markerade stigar men det är ändå kul att ha karta över området. Du vandrar i egen takt och avgör själv om du vill gå i eget sällskap eller med andra. Ofta blir det någon typ av kombination. Under vandringen kommer du stöta på flertalet guider och det går även ut guider sist av alla så du kommer alltid ha någon att fråga om något händer. Däremot kommer du vandra helt i den takt du själv vill. Viktigt är dock att du lämnar nattlägret dag två senast 10:00 på morgonen och nattlägret dag tre senast 09:00 på morgonen för att kunna vandra i lugn och ro.

ORIGINAL ELLER PLEASURE?

De allra flesta väljer att vandra originalsträckan men då vi noterat att fler och fler vill ge sig ut på äventyr med barnen eller vandrar för allra första gången har vi även skapat sträckningen ”Pleasure” där det finns mer tid för pauser. Nattlägren är desamma och ofta möts man under dagen – men ordinarie sträcka ger sig upp på några fler berg och får fler vyer medan den kostare sträckan ger ännu mer tid för att slå sig ner och kanske ta sig en tupplur.

Om du har gått några mil med din packning bör du absolut välja ”Original”. Känner du dig osäker eller vandrar med yngre barn kan du alltid ta Pleasure sträckan första dagen för att känna efter. Viktigt att nämna är att vi även planerat originalsträckan så att du kan ta flertalet foto och fikapauser och den passar de flesta med normalgod kondition.

HUR ERFAREN MÅSTE MAN VARA?

Det är lite av det här som är grejen. Några är vana vandrare och andra är nyfikna nybörjare. Det skapar en riktigt härlig stämning. Nu kanske du tycker det blir mycket film, men slå på den här filmen också så förstår du varför du kommer trivas.

Höga Kusten Hike kombinerar vandring med härliga vyer och vi har lagt upp äventyret så du självklart har tid för fika- och fotopauser.

VANDRING DAG I:

KUSTNÄRA BERG, RAVINER, SJÖAR OCH KUST

När du kliver på bussarna som avgår från FriluftsByn är äventyret nära. Du har förmodligen packat om väskan några gånger efter incheckning och nu börjar äventyret. Se till att du sätter dig på rätt buss då ordinarie och kortare sträcka startar från olika platser och ger sig ut på olika bussar.

Bussturen tar cirka 20 minuter och när du kliver av är det bara att ge sig ut och njuta av Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.

Distans:
Original: 16 km
Pleasure: 8 km
Tid: ca 7 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Woolpower.
Höjdpunkter: Nylandsruten, Skrattabbortjärnen, Stampberget, Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnättvattnet, Tärnättholmarna.

När du kommer fram till nattlägret ser du till att checka in vid Checkpointen. Sedan är det bara välja en härlig tältplats. Därefter väntar friluftskurs och pyssel med Woolpower, bad, chill vid lägereld eller på klipporna direkt vid havet.

Första natten sker på en av Världsarvets härligaste tältplatser. Vill du få lite tips på hur du får ett riktigt mysigt nattläger, kolla in det här:
– Så får du en mysig tältnatt >>

Tältet är uppslaget, liggunderlaget och sovsäcken är utlagda. Kanske har du tagit ett dopp i havet. Lugnet. Njutet.

VANDRING DAG II:

BADVIKAR, DJUPA SKOGAR OCH UTSIKTSBERG

Vakna upp med havet som granne. Du har gott om tid på dig och du checkar ut från nattlägret och börjar vandra mellan 08:00 – 10:00. Det är ingen gemensam start utan du ger dig helt enkelt iväg när du känner dig redo. Efter du checkat ut från lägret och om du vandrar ”Original” tar du dig upp mot ”lilla Såttdalsskrevan” och Tärnättgrottan . Det är en hyfsat brant start men belöningen kommer då du vandrar med blicken mot nattlägret du precis lämnade och Höga Kustens skärgård. Vandrar du Pleasure följer du kusten till Kälsvikens långgrunda sandstrand där du ansluter till ”Orignalvandrarna”.

Lunchpaus tar du bäst vid Kälsvikens sandstrand innan du vandrar in i skogen mot nattlägret vid Dal. Efter du satt upp ditt tält vandrar vi upp för Gyltberget för friluftsskola med Naturkompaniet och njuter av makalösa vyer. Det här blir en fantastisk dag.

Distans:
Original: 13 km
Kortare: 9 km
Tid: Ca 6 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Naturkompaniet
Höjdpunkter: Tärnättholmarna, Tärnättgrottan, Kälsviken och Gyltberget.

Väl framme vid vårt andra nattläger har du gott om tid att slå upp tältet och koppla av lite. Sedan vandrar vi utan ryggsäck upp till Naturkompaniets kurs och njuter av vyerna. Härifrån ser vi även Skuleberget dit vi vandrar dag tre.

Vårt andra nattläger ligger på ett stort öppet fält i skogen. Vill du tvätta av dig går några hundra meter till Dalsjöfallet. Det är klart man vill svalka sig i ett litet vattenfall.

På toppen av utsiktsberget intill nattlägret håller Naturkompaniet kurs i friluftsliv. Räkna med cirka 30 minuters vandring utan packning.

VANDRING DAG III:

HÖGA KUSTENLEDEN, SKULEBERGET & AFTER-HIKE

Den avslutande etappen men den mest dramatiska avslutning en vandring kan få. Från nattlägret i Dal följer vi Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget  Du avgör själv om du vandrar den branta Grottstigen förbi kungsgrottan (ej lämplig med hund) eller den Östra Bergsstigen som går på Skulebergets Norra sida.

Väl på toppen väntar belöning i form av världsarvets kanske vackraste vyer. Efter målgång på toppen vandrar vi Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.

Distans:
Ordinarie: 10 km
Pleasure: 10 km
Övrigt: Barnfamiljer kan lämna barns ryggsäckar vid utcheckning på morgonen och återfå ryggsäck i FriluftsByn.
Tid: Ca 4 timmar
Höjdpunkter: Delar av Höga Kustenleden, Skuleberget och belöning i Toppstugan, dusch och skönt häng på After-Hike

De första 7 kilometerna är relativt lättvandrat då vi följer Höga Kustenledens slingrande framfart. De sista kilometrarna börjar Skuleberget torna upp sig.

Vi följer Höga Kustenleden till Skuleberget. Därefter börjar den dramatiska avslutningen. Välj mellan den Grottstigen eller Östra Bergsstigen till Toppen.

Grottstigen är betydligt brantare och går bitvis på trappor. Du kommer klara det genom att peppa varandra och ta rejält med pauser. Snart är du på toppen.

Du kan även lämna ryggsäck hos guide innan du börjar bestiga Skuleberget. Du får tillbaka ryggsäcken när du kommer tillbaka till FriluftsByn.

Känslan. Vi har varit ute i tre dagar och nu är vi framme. Det kommer kännas som en vecka i och med alla upplevelser och nya bekantskaper.

Den sista biten kliver du in på Höga Kusten Stigen – en av Sveriges absolut vackraste stigar med helt makalösa vyer.

Vårt andra nattläger ligger på ett stort öppet fält i skogen. Vill du tvätta av dig går några hundra meter till Dalsjöfallet. Det är klart man vill svalka sig i ett litet vattenfall.

På toppen av utsiktsberget intill nattlägret håller Naturkompaniet kurs i friluftsliv. Räkna med cirka 30 minuters vandring utan packning.

HUR TUFFT ÄR DET?

Det här är ju väldigt personligt och det var faktiskt efter en del övertalan vi har lagt ut kilometrar per dag då det blir rätt irrelevant när man vandrar på Höga Kusten. Det handlar lika mycket om höjdmeter och underlag som om kilometrar.

För att du ska få bästa möjliga upplevelse har vi satt samman två sträckor  - Original som man klarar om man är i normalgod form och har gått lite med sin packning tidigare och en något kortare - Pleasure - som är bra om man känner sig lite osäker, vandrar med barn eller helt enkelt vill stanna upp och njuta ännu mer. Du kan växla fritt, vandra "pleasure" dag ett och "original" dag två. Oavsett vilken sträcka du väljer så möts vi upp vid samma gemensamma nattläger.

Den mest avgörande faktorn är hur bra förberedd du kommer. För de allra flesta är det en ny erfarenhet att vandra med en ryggsäck på ca 15 kg och därför är det bra att ge sig ut och vandra med ryggsäck inför Höga Kusten Hike. Då kommer det gå hur bra som helst.

Ons: Förkväll >>
Tors:
16 km eller 8 km ca 6-8h*
Fre: 13 km eller 9 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike >>
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.

TIPS INFÖR VANDRINGEN

Vi kommer gå igenom alla detaljer om vandringen samt svara på frågor vilken sträcka som vi tror är lämplig för just dig, ditt kompisgäng eller din familj. På plats går vi även igenom dagsaktuell information om var du hittar vatten och självklart tar vi tillsammans en titt på kartan så att allt känns bra innan ni ger er ut. Däremot brukar det vara skönt att få ett litet uppsnack och kunna ställa lite frågor redan innan man kommer odh därför är det klokt att du går med i vår facebook grupp ”High Coast Hikers” där du kan ställa frågor till oss på FriluftsByn men även tidigare deltagare som ofta kommer tillbaka. Om det är första gången du ger dig ut på en längre vandring kan du klicka in här:

VEM PASSAR DET HÄR?

Det låter ju lite klyshigt att säga att det här är en vandring för typ alla. Men det är lite så det är. Många väljer att återkomma varje år medan andra kommer för första gången. Vissa kommer själva och andra tar med partner, kompisgänget eller till och med kollegorna. Vi har även märkt att fler och fler tar med barnen på äventyr. Inte sällan är det en förälder som kommer med barn då det är rätt skönt att få lite avlastning och pepp från andra.

Ålder är otroligt varierat, från kompisgäng mellan 20 och 40 till tjejgäng som passerat 60. Den yngsta som vandrat den kortare sträckan var 4 år med ordentlig hjälp från föräldrar och den äldsta som vandrat originalsträckan var över 80 år. (Men han var grymt spänstig). Så det här bör nog passa även dig.

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER >> 

Många kommer själva men slår sällskap med andra. Kolla in det här.

TA MED VÄNNERNA >>

Du vet det där äventyret ni kommer prata om länge. Här är det och här är tipsen.

ÖVERTYGA  PARTNER >>

Det här kommer bli en mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips

VANDRA MED BARN >>

Det funkar toppen att vandra Pleasure rutterna med barn. Kolla in det här!

ETT UNIKT VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar vandrare från hela världen. Här hittar du fyra anledningar att följa med på Höga Kusten Hike:

UPPLEV VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Mysig förkväll på Onsdag och firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag. Det här blir skoj!

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av upplevelsen är tid för varandra eller det sköna hänget med andra om du föredrar det. Ofta blir det en kombination.

Det här äventyret du har väntat på. Kom själv eller ta med familjen eller vännerna.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike