UPPLEV HÖGA KUSTEN

Höga Kusten räknas till ett av Sveriges absolut vackraste naturområden och har röstats fram till Sveriges vackraste natur. Under Höga Kusten Hike kommer du under tre dagar inte bara få uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter – kustnära berg, skimrande kust och djupa skogar – du kommer även få uppleva en härlig gemenskap och om du vill ta del av workshops från Sveriges ledande friluftsföretag.
Tips: Kom själv, vandra med nya vänner >>
Tips: Vandra med Barn >>

Om vandringen
Höga Kusten Hike är en av Europas mest populära vandringsfestivaler. Här får du en chans att i egen takt uppleva världsarvets storslagna natur tillsammans med andra. Du bär med dig din egen utrustning och vandrar i egen takt men vi övernattar på gemensamma nattläger där vi tänder eldar, badar, njuter av musik och workshops. 

Vandringen kräver ingen vana av karta och kompass då du följer väl markerade stigar och leder. Det kommer även finnas ett 10-tal guider på plats. Vandringen är varierad. Bitvis tuff och brant medan andra gånger vandrar du plant längst härliga badvikar eller i de djupa skogarna. Räkna med cirka 6-8 timmar aktiv vandring per dag, det är ytterst lämpligt för både erfarna och nyfikna nybörjare. Det ger även tid att lägga sig och ta en tupplur mitt på dagen, ta fina bilder och svalkande dopp.

Original eller Familjetur
Under första dagen kan du välja originalsträckan (16 km) eller familjesträckan (ca 7 km). Om du känner dig osäker kan du alltid ta familjesträckan första dagen. Du har dock gott om tid på dig så originalsträckan passar de flesta med normalgod kondition som förberett sig genom att vandra med ryggsäck. Den andra dagen väljer du mellan 12 eller 8 kilometer medan alla vandrar 10 km den sista dagen innan vi firar bedriften på After-Hike.

Kartgenomgång
Det är bra att du har lite koll på var du är och därför går vi igenom karta under onsdagens förkväll och innan bussarna avgår till starten på torsdagmorgonen. Då får du även dagsaktuell information vart det finns vatten, förslag på var du tar paus och tips på hur du gör vandringen än mer njutbar. Nationalparken är väl skyltad och du kommer alltid veta vilken stig du ska ta. Du behöver ingen kompass. Vi kommer även gå igenom kartan på deltagargruppen på Facebook dagarna innan äventyret.
Tips: Gå med i deltagargruppen på Facebook >>

HÖJDPUNKTER

  • Stampberget
  • Slåttdalsberget
  • Slåttdalsskrevan
  • Gyltberget
  • Skuleberget
  • Kälsviken
  • Tärnättholmarna
  • Tärnättvattnet

Ja du klarar det. Kolla in denna film för att få träffa tidigare deltagare.

HUR TUFFT ÄR DET?

Höga Kusten Hike passar både erfarna och nyfikna nybörjare och är upplagt så att det finns tid även för avkoppling. Du bör dock ha vandrat en del med din utrustning och tränat på att sätta upp ditt tält för en härligare upplevelse. Då terrängen är kuperad så bör du inte lägga allt för stor vikt på kilometerna.  På Torsdag och Fredag kan du välja orginalsträckan eller ta "familjesträckorna"
Ons: Förkväll
Tors:
16 km eller 7 km ca 6-8h*
Fre: 12 km eller 8 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.
Mer om sträckan: Vandra i Höga Kusten >>

TIPS!

Många som vandrar Höga Kusten Hike är nyfikna nybörjare. Därför har vi samlat lite tips här:

DAG I
MASSIVA BERG OCH RAVINER

Du kastas rakt ut i Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.
Distans: 16 km (Alt 12km)
Tid: ca 8 timmar vandring
Övrigt: Friluftsskola med Woolpower.
Höjdpunkter: Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnättvattnet

DAG II
SANDSTRÄNDER OCH DJUPA SKOGAR

När du packat ihop lägret vandrar du upp förbi grottan i och den mindre skrevan mot Tärnättvattnet och vandrar sedan med blicken mot havet och vandrar ner mot de sandfyllda stränderna. Lunchpaus tar du bäst vid Kälsvikens långa strand innan du vandrar in mot nattlägret vid Dal. Efter du satt upp ditt tält vandrar vi upp för Gyltberget för friluftsskola med Fjällräven och njuter av makalösa vyer.
Distans: Ca 12 km (Alt 8 km)
Tid: Ca 6 timmar vandring.
Övrigt: Friluftsskola med Gränsfors Bruk, Morakniv och Fjällräven.
Höjdpunkter: Tärnättholmarna, Tärnättgrottan, Kälsviken och Gyltberget

DAG III
SKULEBERGET OCH AFTER-HIKE

Den kortaste etappen men med en dramatisk avslutning. Du följer Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget och vandrar upp för den Östra Bergsstigen förbi Kungsgrottan. Efter målgång på toppen vandrar du Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.
Avstånd: 10 km
Tid: Ca 4 timmar
Höjdpunkter: Skuleberget och en kall öl i Toppstugan, After-Hike

TA MED VÄNNER,
KOLLEGOR ELLER PARTNER >>

 Här hittar du lite tips för er som tänker samla ihop kompisgänget eller vandra med partner.

VANDRA MED BARN
– HÄR HITTAR DU TIPSEN! >>

Under årens lopp har flertalet barn vandrat Höga Kusten Hike. Här hittar du tips på hur ni får en härlig upplevelse.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER >>

 Höga Kusten Hike är toppen för dig som vill vandra själv men även lära känna lite nya sköna människor. Kolla in detta!

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER >>

Allt du om resor, boende och packlista.

FOTO OCH FILM >>

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

ALLT OM ÄVENTYRET >>

Makalös natur, seminarier och massa skoj!

STARTSIDA >>

En bra översikt av Höga Kusten Hike