”Det här är andra året jag kommer hit själv och träffar massa härliga människor.”

Sofia Nilsson

”Vi har satt samman ett äventyr som vi själva älskar att ge oss ut på. Det här blir skoj!”

Jerry, FriluftsByn

”A big reason for coming back is the nice atmosphere. It kind of happens by itself when you set out like this.”

Paul Wright

HÖGA KUSTEN HIKE

Ta med vännerna på ett storslaget äventyr

Visst är det väl på tiden du och dina vänner ger er ut på det där äventyret ni pratat om. Under Höga Kusten Hike kommer ni att få uppleva makalöst vacker natur – allt från kustnära berg och sandstränder till djupa skogar och raviner. På kvällarna hänger vi i nattlägren tillsammans med likasinnade från hela världen, kopplar av vid lägerelden eller går på någon av friluftskurserna. Vi avslutar äventyret med en härlig After-Hike med levande musik. Det här kommer bli riktigt kul!

På denna sida har vi samlat tips till dig som planerar att ta med vännerna till Höga Kusten Hike.
– Låt äventyret börja!

Tillsammans med likasinnade från hela världen kommer du få uppleva Höga Kustens storslagna natur.

Du vandrar i egen takt till våra gemensamma nattläger där du kan koppla av, ta ett bad eller delta på kurser.

Du kan välja distans efter dagsform – välj mellan Original eller Pleasure.

Vi avslutar äventyret på Toppen innan vi ger oss ner på After-Hike i FriluftsByn.

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Kolla in vad tidigare deltagare har att säga. Rulla filmen.

HÖGA KUSTEN HIKE

En vandring för er som vill uppleva storslagen natur, få lite tid för varandra och ha lite skoj.

Höga Kusten Hike är en oförglömlig vandringsresa genom Höga Kustens höjdpunkter. Ni avgör hur ni vill lägga up det – vandra Classic distansen där ni får uppleva fler vyer eller Pleasure där ni får ännu mer tid för avkoppling och pauser. Vi fixar bussar, guider, mat, kurser och massa roliga upptåg så du kan fokusera på upplevelsen. Under vandringen kommer du och dina vänner att få uppleva mäktiga berg, djupa skogar med vackra sjöar och en fantastisk kust med sandstränder.

Men det här är inte bara en vandringstur, det finns även kurser och seminarier där du får chans att lära dig att göra egna produkter i ull med Woolpower och få friluftstips från Naturkompaniet.

På kvällarna samlas vi i gemensamma nattläger och njuter av den mysiga stämningen vid lägereldarna. Se nu till att det där minnesvärda äventyret blir av där ni får uppleva ett av Sveriges vackraste naturområden och tid för varandra..

Klart ni ska följa med på ett äventyr ni alltid kommer minnas!

HÖGA KUSTEN HIKE

8:e - 10:e Augusti, 2024
Vuxen: 2 290 kr
Ungdom (13-16 år) 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr

VAD INGÅR:

Busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower och Naturkompaniet samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag (värde 290 kr).

Anmälan >>

Program 2023 >>

Detaljerna:
  • Upplev världsarvet Höga Kustens makalösa natur samtidigt som ni får tid för varandra och träffar likasinnade från hela världen.
  • Vi löser allt det praktisk; mat, transporter, karta, kurser och after-hike medan du tar med egen, lånar ihop eller hyr utrustning.
  • Efter du checkat in och hämtat ut mat och karta tar vi bussar till starten och ger oss ut i egen takt. Det finns guider längst bak, i mitten och på olika stationer längst vandringen som hjälper till om något händer.
  • Vi möts vid våra gemensamma nattläger där ni kan välja att bara ta det lugnt, hänga vid lägereldarna eller lära er något nytt vid kurser och workshops.
  • Äventyret avslutas med After-Hike i FriluftsByn, en perfekt avslutning där ni kan summera dagarna och chans att hänga med de ni träffat under vandringen.
Två distanser:

Classic: 16 + 14 + 10 = 40 km
Pleasure: 8 + 9 + 10 = 27  km
Då vi vandrar längst kustnära berg så är antalet kilometrar inte riktigt så relevant mått.

Vandring per dag:

Räkna med ca 7-8 timmars vandring plus foto- och matpauser.

Vandringen >>

Höga Kusten Hike och distansen Pleasure har genomförts av barn från 4 år, men mycket beror på dig som förälder.

En härlig mix av vandring, avkoppling och gemenskap.

Upplev vad som röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Ge dig ut på ett tredagars vandringsäventyr i Höga Kusten med vänner och likasinnade från hela världen – upplev den fantastiska naturen, lär dig nya saker och skapa minnen för livet!

Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

10 BÄSTA TIPSEN

till dig som tar med vännerna

1. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer du få ett ansikte på fler som kommer själva.
2. Se över den utrustning ni redan har och vad ni behöver köpa nytt, låna eller hyra.
3. Kolla in resa och boende. Gillar ni gemenskap bör ni bo i eller nära FriluftsByn.
4. Lär er hantera den utrustning ni kommer använda och förbered dig fysiskt.
5. Kom på förkvällen, då kommer ni snabbt lära känna andra vandrare.
6. Få koll på kartan.
7. Njutvandra.
8. Våga fråga
9. Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter.
10. Upplev mer av Höga kusten medan ni ändå är på plats.

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

– Få löpande uppdateringar och ett ansikte på andra deltagare.

I vår facebook grupp kommer vi löpande uppdatera er inför äventyret. Det är rätt bra om hela gänget som ska följa med går med i gruppen så inte bara en av er har koll på vad som händer. Vi kommer löpande dela tips inför äventyret och även påminna om detaljer som du hittar under programmet men kan vara bra att påminnas om.

Ja du förstår, det är helt enkelt ett forum för uppsnack och för de som är modiga att säga hej och få ett ansikte på andra vandrare redan innan äventyret börjar.
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. SE ÖVER UTRUSTNING

– Kolla vad ni redan har sedan låna, hyr eller investera i vad som saknas.

Förmodligen har ni basen men kanske behöver ni precis som många andra låna ryggsäck, sovsäck och tält av någon ni känner. Eller så kan ni hyra utrustning av Naturkompaniet. Får någon feeling kanske det är läge att steg för steg fylla på friluftsgarderoben.

Det är dock viktigt att ni har lärt er använda den utrustning ni kommer med, främst era tält och era kök. Sedan finns det såklart guider här som kan hjälpa er. Vill ni ha hjälp att ställa in era ryggsäckar så finns Naturkompaniet på plats. Du hittar tips om utrustning och vad som är obligatorisk utrustning här:
Utrustning för Höga Kusten Hike >>

3. PLANERA RESA & BOENDE

– Det är smidigt att ta sig till FriluftsByn där de flesta väljer att bo.

Gör det lätt och smidigt för er och bo i FriluftsByn innan äventyret. Då är ni på plats och om ni väljer att tälta får ni en natt tillsammans i tältet och kan känna efter om det är något ni behöver justera. Annars kan ni såklart boka en stuga om ni är ute i god tid.

Tältplats i FriluftsByn ingår Lördag till Söndag så ni inte får för er att sätta er i bilen och åka direkt ni kommer imål. Det är rätt klokt att sova ut en natt men ni vill verkligen inte heller missa After-Hike på Lördag.
Resa, boende och mat >>

4. FÖRBERED ER

– Några månader innan kan det vara klokt att börja vandra lite med ryggsäck.

För att få en bra upplevelse är det viktigt att alla i gänget förbereda kroppen. Styrketräning av ben och rygg, konditionsträning såsom jogging och cykel, balansträning för bättre stabilitet samt stretching är bra förberedelser.

Det är också klokt att ni vandrar med packad ryggsäck några gånger för att vänja kroppen vid belastningen. Det är ju inga hysteriska distanser vi ska vandra men det är bra att låta kroppen vänja sig. Öka gradvis längden och svårighetsgraden på era ”träningsvandringar. Du hittar fler tips här:
Tips för vandring >>

Gör det inte för komplicerat. Samla ihop gänget, låna ihop utrustning och lär er hur den fungerar sedan ger ni dig ut och går med packning några gånger innan äventyret. Resten löser sig när ni kommer till FriluftsByn och förkvällen.

5. MISSA INTE FÖRKVÄLLEN

– Träffa andra deltagare, få tips inför vandringen och tid att packa om lite.

Det bästa tipset vi kan ge är att ni kommer redan till förkvällen på onsdag för att hänga lite på plats. Vi flippar burgare, kanske tar en öl och förbereder oss vid lägereldarna. Vi samlas även och går igenom kartan.

Även om ni förmodligen främst vill ha tid med varandra är det här ett naturligt sätt att komma in i gemenskapen. Det är även rätt kul att sitta och prata med likasinnade från hela världen.
Förkväll Höga Kusten Hike >>

 

6. FÅ KOLL PÅ KARTAN

– Det är lätt att hitta och det finns både guider och andra vandrare att fråga. Men visst är det skönt att ha koll.

Vandringen sker på befintliga och välskyltade stigar med tydliga hänvisningar och du kommer få en egen karta som visar området och hur vi vandrar. Vi kommer även gå igenom kartan under förkvällen.

Du behöver varken vara expert eller ha kompass för att hitta och det finns guider och andra vandrare att fråga. Men det är ändå bra att du har koll så gå med i deltagargruppen på facebook där vi går igenom kartan digitalt eller kom til förkvällen på onsdag.
Sträckbeskrivning >>

7. ANPASSA VANDRINGEN

– Låt dagsformen guida er.

Under vandringens första och andra dag kan ni välja mellan sträckorna Classic och Pleasure. Ni kommer klara originalsträckan Classic om ni kommer förberedda, är ni osäkra så välj Pleasure och känn efter första dagen.

Eller så delar ni på er. Ni kommer kunna mötas upp längst leden och ”Pleasure” kan mer se som att man tar några ”genvägar” för att kunna ta fler pauser.

Vi tar allt det här både i facebook gruppen när vi går igenom kartan samt under förkvällen så ni kan bestämma er utefter dagsform.

8. VÅGA FRÅGA

– Både guider och Naturkompaniet är här för att hjälpa er få ett härligt äventyr.

Innan ni kommer bör alla ha läst igenom programmet för att ha koll på tider. Är det något ni undrar inför äventyret så är vår deltagargrupp på facebook toppen och ni kommer snabbt få svar från tidigare deltagare eller vi som arrangerar detta äventyr. Ni kan såklart även maila oss.

På plats finns guider som kan svara på frågor och Naturkompaniet finns på plats för att hjälpa er om ni har utmaningar med er utrustning. Kort och gott, fråga om det är något så hjälps vi åt att.
Program Höga Kusten Hike >>

Under vandringen brukar det uppstå små grupper av sig själv men det finns inget uppstyrt. Du väljer helt fritt när du vill gå själv eller slå följe med andra. Det har visat sig att utan måsten skapas en avslappnad och skön gemenskap.

 9. KOM PÅ AFTER-HIKE

– En av vandringens absoluta höjdpunkter är att fira vår bedrift.

Lördag och det kommer kännas som att ni verkligen har fått tid för varandra och förmodligen har ni även lärt känna fler sköna människor. Och nu får vi fira våra bedrifter.

Vi kör igång redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, vin,  trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen. Det bör ni också göra!
– After-Hike >>

10. UPPLEV MER AV
HÖGA KUSTEN

– Kajaktur, mysiga fik och båtturer.

Under vandringen kommer ni få uppleva några av världsarvets höjdpunkter. Men visst finns det fler.

Varför inte ta en båttur till Ulvön, en biltur kring Nordingrå, klättra Via Ferrata eller ge er ut på en helt makalöst vacker kajaktur där även nybörjare är välkomna. Om ni bor i FriluftsByn har ni nära alla Höga Kustens sevärdheter och aktiviteter. Kolla in det här:
– Guide till Höga Kusten >>

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.