HÖGA KUSTEN HIKE

Ta med vännerna på ett storslaget äventyr.

Visst är det dags för ett äventyr!

Visst är det väl på tiden du och dina vänner ger er ut på det där äventyret ni pratat om. Under Höga Kusten Hike kommer ni att få uppleva makalöst vacker natur – allt från kustnära berg och sandstränder till djupa skogar och raviner. På kvällarna hänger vi i nattlägren tillsammans med likasinnade från hela världen, kopplar av vid lägerelden eller går på någon av friluftskurserna. Vi avslutar äventyret med en härlig After-Hike med levande musik. Det här kommer bli riktigt kul!

På denna sida har vi samlat tips till dig som planerar att ta med vännerna till Höga Kusten Hike.
– Låt äventyret börja!

Vad är Höga Kusten Hike? »

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr som äger rum i Augusti varje år och lockar hundratals deltagare från hela världen. Många kommer själva och tar del av den sköna gemenskapen – det blir naturligt små grupper där man går och småpratar medan det även finns utrymme att gå själv om man känner för det.

Du väljer mellan två distanserna – den klassiska The Original och Wanderlust  som är något kortare vilket ger mer tid för pauser. Du kan även välja Wanderlust Light där du får hjälp med transport av viss utrustning och därmed kan vandra med lättare ryggsäck.

Du hittar mer information om respektive upplevelse på länkarna här nedan.

Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Mer information om respektive upplevelse:

Vilka är det som brukar delta?
Det är människor från runt om i Sverige och Världen. Vips inser du att du sitter på en klippa och pratar med personer från Göteborg, Östersund, Berlin, Washington och Tokyo.

De som kommer själva brukar vara allt från 25 till 60 år. Men det finns även de som är både yngre och äldre.

  Kolla in vad tidigare deltagare har att säga.

  Vacker Natur

  Under tre dagar upplever vi några av Världsarvets absoluta höjdpunkter.

  Välj ert Äventyr

  Välj mellan tre distanser – The Original, Wanderlust och Wanderlust Light.

  Skön Gemenskap

  Vi vandrar i egen takt till gemensamma nattläger där vi kopplar av, tar ett bad eller deltar på kurser.

  Campingliv

  Lägereldar, bara koppla av på en klippa eller bestiga ett utsiktsberg. Du väljer.

  Friluftsskolor

  Under vandringen får vi besök av friluftsföretag som delar med sig av tips och trix.

  After-Hike

  Vi avslutar på toppen av världsarvet innan vi går ner och fortsätter firandet i FriluftsByn.

  Det är dags nu!

  Åren går och det blir lätt att skjuta fram saker. Gör det här till året då ni går från ”alltså det vore ju kul om vi …” till att ni faktiskt kommer ut på det äventyr ni länge pratat om. Vi tar hand om det praktiska!

  Det perfekta kompisäventyret

  The Original passar er som har lite erfarenhet och kan bara lite tyngre under längre sträckor. Vill ni ha en utmaning där ni vandra lite kortare sträckor men fortfarande njuta av magiskt vacker natur så ska ni kolla in Wanderlust. 

  HÖGA KUSTEN HIKE

  En vandring för er som vill uppleva storslagen natur, få tid för varandra och ha lite skoj.

  Anmälan »

  Program 2024 »

  Deltagar PM »

  Höga Kusten Hike är det perfekta kompisäventyr och tar er genom Höga Kustens höjdpunkter. Vi fixar bussar, guider, mat, kurser och massa roliga upptåg så ni slipper planera allt för mycket och istället kan fokusera på varandra och upplevelsen.

  Under vandringen kommer ni att få uppleva mäktiga berg, djupa skogar med vackra sjöar och en fantastisk kust med sandstränder.

  Men det här är mer än en vandringstur, det finns även kurser och seminarier där du får chans att lära dig att göra egna produkter i ull med Woolpower och få friluftstips från Naturkompaniet.

  På kvällarna samlas vi i gemensamma nattläger och njuter av den mysiga stämningen vid lägereldarna. Missa inte detta unika tillfälle att komma närmare naturen och tillbringa tid med familjen.

  • Upplev världsarvet Höga Kustens makalösa natur tillsammans med dina kompisar och andra sköna människor från hela världen.
  • Vi löser allt det praktisk; mat, transporter, karta, kurser och after-hike medan du tar med egen, lånar ihop eller hyr utrustning. 
  • Efter ni checkat in och hämtat ut mat och karta tar vi bussar till starten och ger oss ut i egen takt. Det finns guider längst bak, i mitten och på olika stationer längst vandringen som hjälper till om något händer.
  • Vi möts vid våra gemensamma nattläger där ni kan välja att bara ta det lugnt, hänga vid lägereldarna eller lära er något nytt vid kurser och workshops.
  • Äventyret avslutas med After-Hike i FriluftsByn, en perfekt avslutning där ni kan summera dagarna och fira bedriften

  Höga Kusten Hike inleds och avslutas i FriluftsByn mitt i hjärtat av Höga Kusten. Ni kan välja mellan två distanser – the Original och Wanderlust – där vi vandrar i egen takt och i slutet av dagen når vårt gemensamma nattläger. Med Wanderlust Light får ni även hjälp med transport av tält och sovsäck till de olika nattlägren.

  The Original »

  Alterntivet för er som är erfarna vandrare eller känner er hyfsat starka i kroppen. Vi vandrar 10 – 16 kilometer per dag i kuperad terräng innan vi når vårt gemensamma nattläger.

  Wanderlust »

  Den mest populära distansen bland nybörjare. En otroligt vacker vandring där vi vandrar cirka 10 km per dag i kuperad terräng med växlande underlag. 

  Wanderlust Light »

  Det perfekta alternativet för er som vill vandra med lite lättare ryggsäck då vi hjälper till med transport av tält och sovsäck till de olika nattlägren.

  Oavsett vilken distans ni väljer så är terrängen brant och vi vandrar på varierande underlag. Så se till att ge ur ut och vandra med er packning några gånger innan ni kommer så att knän och rygg får vänja till sig lite.

  Ge dig ut på ett tredagars vandringsäventyr i Höga Kusten med vänner och likasinnade från hela världen – upplev den fantastiska naturen, lär dig nya saker och skapa minnen för livet!

  Det blir en härlig mix av vandring, avkoppling och gemenskap.

  Upplev vad som röstats fram till Sveriges vackraste natur.

  Visst är det dags att komma iväg på det där äventyret ni ofta pratar om?

  Kanske har du varit ute och tältat förut – eller så blir det här första och kanske sista gången. Eller så upptäcker du att det här är riktigt mysigt. Oavsett så är det nog dags att uppleva känslan en gång till.

  Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

  10 BÄSTA TIPSEN

  till dig som tar med vännerna

  1. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer du få ett ansikte på fler som kommer själva.
  2. Se över den utrustning ni redan har och vad ni behöver köpa nytt, låna eller hyra.
  3. Kolla in resa och boende. Gillar ni gemenskap bör ni bo i eller nära FriluftsByn.
  4. Lär er hantera den utrustning ni kommer använda och förbered dig fysiskt.
  5. Kom på förkvällen, då kommer ni snabbt lära känna andra vandrare.
  6. Få koll på kartan.
  7. Njutvandra.
  8. Våga fråga
  9. Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter.
  10. Upplev mer av Höga kusten medan ni ändå är på plats.

  1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

  – Få löpande uppdateringar så att alla i gänget är uppdaterade.

  I vår facebook grupp kommer vi löpande uppdatera er inför äventyret. Det är rätt bra om hela gänget som ska följa med går med i gruppen så inte bara en av er har koll på vad som händer. Vi kommer löpande dela tips inför äventyret och även påminna om detaljer som du hittar under programmet men kan vara bra att påminnas om.

  Ja du förstår, det är helt enkelt ett forum för uppsnack.
  Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

  2. SE ÖVER UTRUSTNING

  – Kolla vad ni redan har sedan låna, hyr eller investera i vad som saknas.

  Förmodligen har ni basen men kanske behöver ni precis som många andra låna ryggsäck, sovsäck och tält av någon ni känner. Eller så kan ni hyra utrustning av Naturkompaniet. Får någon feeling kanske det är läge att steg för steg fylla på friluftsgarderoben.

  Det är dock viktigt att ni har lärt er använda den utrustning ni kommer med, främst era tält och era kök. Sedan finns det såklart guider här som kan hjälpa er. Vill ni ha hjälp att ställa in era ryggsäckar så finns Naturkompaniet på plats. Du hittar tips om utrustning och vad som är obligatorisk utrustning här:
  Utrustning för Höga Kusten Hike >>

  3. PLANERA RESA & BOENDE

  – Det är smidigt att ta sig till FriluftsByn där de flesta väljer att bo.

  Gör det lätt och smidigt för er och bo i FriluftsByn innan äventyret. Då är ni på plats och om ni väljer att tälta får ni en natt tillsammans i tältet och kan känna efter om det är något ni behöver justera. Annars kan ni såklart boka en stuga om ni är ute i god tid.

  Tältplats i FriluftsByn ingår Lördag till Söndag så ni inte får för er att sätta er i bilen och åka direkt ni kommer imål. Det är rätt klokt att sova ut en natt men ni vill verkligen inte heller missa After-Hike på Lördag.
  Resa, boende och mat >>

  4. FÖRBERED ER

  – Några månader innan kan det vara klokt att börja vandra lite med ryggsäck.

  För att få en bra upplevelse är det viktigt att alla i gänget förbereda kroppen. Styrketräning av ben och rygg, konditionsträning såsom jogging och cykel, balansträning för bättre stabilitet samt stretching är bra förberedelser.

  Det är också klokt att ni vandrar med packad ryggsäck några gånger för att vänja kroppen vid belastningen. Öka gradvis längden och svårighetsgraden på era ”träningsvandringar. Du hittar fler tips här:
  Tips för vandring >>

  Gör det inte för komplicerat. Samla ihop gänget, låna ihop utrustning och lär er hur den fungerar sedan ger ni dig ut och går med packning några gånger innan äventyret. Resten löser sig när ni kommer till FriluftsByn och förkvällen.

  5. MISSA INTE FÖRKVÄLLEN

  – Träffa andra deltagare, få tips inför vandringen och tid att packa om lite.

  Det bästa tipset vi kan ge är att ni kommer redan till förkvällen på onsdag för att hänga lite på plats. Vi flippar burgare, kanske tar en öl och förbereder oss vid lägereldarna. Vi samlas även och går igenom kartan.

  Även om ni förmodligen främst vill ha tid med varandra är det här ett naturligt sätt att komma in i gemenskapen. Det är även rätt kul att sitta och prata med likasinnade från hela världen.
  Förkväll Höga Kusten Hike >>

   

  6. FÅ KOLL PÅ KARTAN

  – Det är lätt att hitta och det finns både guider och andra vandrare att fråga. Men visst är det skönt att ha koll.

  Vandringen sker på befintliga och välskyltade stigar med tydliga hänvisningar och du kommer få en egen karta som visar området och hur vi vandrar. Vi kommer även gå igenom kartan under förkvällen.

  Du behöver varken vara expert eller ha kompass för att hitta och det finns guider och andra vandrare att fråga. Men det är ändå bra att komma till förkvällen på onsdag då vi går igenom tips inför vandringen.
  Sträckbeskrivning >>

  7. ANPASSA VANDRINGEN

  – Låt dagsformen guida er.

  När ni anmäler er så väljer ni mellan the Original, Wanderlust och Wanderlust Light. Men vi förstår såklart att det kan vara klurigt att välja då ni inte varit på plats. 

  Därför har ni även möjlighet att anpassa vandringen när ni väl är på plats. Under äventyrets andra dag kan ni som anmält er till the Original och känner att den första dagen blev för mastig ta en genväg medan ni som vandrat Wanderlust och känner att ni vill vandra lite längre ge er ut på upptäckarrundor där ni upplever lite mer.

  8. VÅGA FRÅGA

  – Både guider och Naturkompaniet är här för att hjälpa er få ett härligt äventyr.

  Innan ni kommer bör alla ha läst igenom programmet för att ha koll på tider. Är det något ni undrar inför äventyret så är vår deltagargrupp på facebook toppen och ni kommer snabbt få svar från tidigare deltagare eller vi som arrangerar detta äventyr. Ni kan såklart även maila oss.

  På plats finns guider som kan svara på frågor och Naturkompaniet finns på plats för att hjälpa er om ni har utmaningar med er utrustning. Kort och gott, fråga om det är något så hjälps vi åt att.
  Program Höga Kusten Hike >>

  Under vandringen brukar det uppstå små grupper av sig själv men det finns inget uppstyrt. Du väljer helt fritt när du vill gå själv eller slå följe med andra. Det har visat sig att utan måsten skapas en avslappnad och skön gemenskap.

   9. KOM PÅ AFTER-HIKE

  – En av vandringens absoluta höjdpunkter är att fira vår bedrift.

  Lördag och det kommer kännas som att ni verkligen har fått tid för varandra och förmodligen har ni även lärt känna fler sköna människor. Och nu får vi fira våra bedrifter.

  Vi kör igång redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, vin,  trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen. Det bör ni också göra!
  – After-Hike >>

  10. UPPLEV MER AV
  HÖGA KUSTEN

  – Kajaktur, mysiga fik och båtturer.

  Under vandringen kommer ni få uppleva några av världsarvets höjdpunkter. Men visst finns det fler.

  Varför inte ta en båttur till Ulvön, en biltur kring Nordingrå, klättra Via Ferrata eller ge er ut på en helt makalöst vacker kajaktur där även nybörjare är välkomna. Om ni bor i FriluftsByn har ni nära alla Höga Kustens sevärdheter och aktiviteter. Kolla in det här:
  – Guide till Höga Kusten >>

  VAD PASSAR DIG?

  Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

  KOM SJÄLV
  FÅ SÄLLSKAP »

  Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

  GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

  Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

  TA MED
  VÄNNERNA »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  ÖVERTYGA
  DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÄVENTYR
  MED BARN >>

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

  ÄVENTYR MED BARN »

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.