Höga Kusten Hike

VANDRINGEN

Höga Kusten Hike arrangerades för första gången 2013 och har sedan dess vuxit till en av de mest populära vandringsfestivalerna i världen. Under tre dagar kommer du få uppleva storslagen natur, ta del av intressanta kurser, koppla av och ha massa skoj. Du tar själv med dig din utrustning och du vandrar i egen takt och kan välja mellan originaldistansen ”the Original” eller ”Wanderlust” som är något kortare och ger mer tid för pauser. 

Slå på filmen för att få en känsla av Höga Kusten Hike.

VANDRINGSFESTIVALEN HÖGA KUSTEN HIKE

Höga Kusten Hike är så mycket mer än en vandring. Det går nog närmast att beskrivas som en tre dagar och 43 kilometer lång naturfestival där du i egen takt vandrar mellan mötesplatserna som vi kalla checkpoints. Vid dessa platser väljer några att delta i friluftsskolor och seminarier medan andra tar ett kvällsdopp eller hänger vid lägerelden med sina vänner samtidigt som man träffar nya från hela världen.

Välj mellan the Original och Wanderlust
Under vandringens första och andra dag kan du välja mellan distanserna Classic och Pleasure. Classic är den ordinarie sträckan och ger dig fler utsiktsberg medan Pleasure ger dig mer tid för pauser. Är du nybörjare eller vandrar med barn är det en bra idé att vandra Pleasure den första dagen.

Kom förberedd
Både distanserna kräver dock att du förbereder dig då du kommer vandra upp och ner för berg. Distanserna blir mellan 16 och 10 kilometer per dag och din ryggsäck kommer förmodligen väga mellan 12 och 20 kilo så du bör ha vandrat hemma med packning innan du kommer för att få en bra upplevelse.

Tid för avkoppling
Sträckorna gör att det finns tid över till att slå sig ner och somna på en solvarm klippa 200 meter över havet eller ta dig tid att njuta av godsaker vid lägerelden. Men det betyder inte att vandringen är enkel. Vill man uppleva Höga Kustens höjdpunkter krävs det lite ansträngning – så kom förberedd!

Hur går det till?
Vi ser till att ordna allt det praktiska och när du checkar in på onsdag eller torsdag så går vi igenom karta och du hämtar ut maten för helgen. Därefter åker vi med buss till starten och sedan börjar äventyret där du i din egen takt – själv eller med andra – vandrar till det genensama nattlägren där vi myser vid lägereldarna. Du bär själv din utrustning mellan nattlägren och sover i medhavt tält.

Under äventyret kan du och kan delta i seminarier och kurser som arrangeras tillsammans med några av Sveriges ledande friluftsföretag och äventyret avslutar med en härlig After-Hike.

Program 2024 >>

Sträckbeskrivning >>

Snart kan du vara här.

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

Vad är Höga Kusten Hike?

Höga Kusten Hike är ett av Sveriges mest populära vandringsäventyr som årligen lockar hundratals deltagare från hela världen. Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och vi bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Vad ingår?

Höga Kusten Hike handlar om att göra det enkelt att ge sig ut på ett storslaget äventyr. Vi tar hand om planering, logistik, mat och guider. I anmälan ingår:
- Outdoor Collective T-Shirt
- Busstransport från FriluftsByn
- Sju måltider frystorkad friluftsmat
- Karta över vandringen.
- Seminarie med Woolpower och Naturkompaniet. 
- Intäde till After Hike.
- Fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag. 

Hur tuff är vandringen?

Det finns två huvudsakliga sträckningar - The Original och Wanderlust. Du kan även få tält och sovsäck transporterad till nattlägren om du väljer Wanderlust Light.

Oavsett distans kommer upplevelsen bli bättre om du förbereder din kropp, framförallt knän, axlar och rygg genom att vandra med ryggsäck innan du kommer till äventyret.

The Original (Nivå 4/5)
Vandringen är utmanande och bitvis krävande. Vi vandrar 10 - 16 kilometer per dag med branta upp- och nedstigningar på stigar med varierande underlag.
Mer information: The Original >>

Wanderlust (Nivå 3/5)
Vandringen klassas som medel givet distanserna och tiden vi har tillgodo. Men du måste ändå förbereda din kropp. Det förekommer branta upp- och nedstigningar om än färre än på The Original. Terrängen är varierande.
Mer information: Wanderlust >>

Wanderlust Light (Nivå 2/5)
Då du kan få hjälp med att få delar av din utrustning transporterad till nattlägren så kan du vandra med lättare packning. Detta gör Wanderlust Light till en givet sammanhanget lättare vandring. Sträckan är dock varierande med branta upp- och nedstigningar. Denna möjlighet har främst efterfrågats av familjer och nybörjare.
Mer information: Wanderlust Light >>

Vilka brukar följa med?

Höga Kusten Hike lockar äventyrare och njutvandrare från hela världen. Allt från erfarna vandrare till nyfikna nybörjare. Solovandrare till kompisgäng, par och familjer. 

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED PÅ HÖGA KUSTEN HIKE

Den storslagna naturen, den sköna stämningen och möjligheten att lära sig något nytt samt bara koppla av. Det finns många anledningar att följa med på Höga Kusten Hike. Här hittar du mer information.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

Vandringen avslutas i Skulebergets Toppstuga innan vi vandrar ner till FriluftsByn och After-Hike party.

”En fantastisk upplevelse med helt makalösa vyer. Jag kom själv och lärde känna nya vänner.”

Åsa Olofsson

”För mig var vandringen lika mycket en inre resa där jag fick tid att reflektera över livet.”

Sanne van der Veer

”För en inbiten fjällräv var det nästan en utomjordisk upplevelse att få vandra på fjäll direkt vid kusten. Stämningen var både festlig och vänskaplig.”

Sofia Furstenberg Stott

VAD PASSAR DIG?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP »

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR MED BARN »

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.