”Det här är andra året jag kommer hit själv och träffar massa härliga människor.”

Sofia Nilsson

”Vi har satt samman ett äventyr som vi själva älskar att ge oss ut på. Det här blir skoj!”

Jerry, FriluftsByn

”A big reason for coming back is the nice atmosphere. It kind of happens by itself when you set out like this.”

Paul Wright

HÖGA KUSTEN HIKE

Kom själv
– Vandra med nya vänner

Längtar du efter ett äventyr i otroligt vacker natur där den sköna stämningen är en lika stor del av upplevelsen? Då har du hittat rätt. Varje år kommer personer från hela världen själva till Höga Kusten Hike och många väljer att återvända.

På denna sida har vi samlat tips till dig som kommer själv. 
– Det är dags för ett äventyr!

Tillsammans med likasinnade från hela världen kommer du få uppleva Höga Kustens storslagna natur.

Du vandrar i egen takt till våra gemensamma nattläger där du kan koppla av, ta ett bad eller delta på kurser.

Du kan välja distans efter dagsform – välj mellan Original eller Pleasure.

Vi avslutar äventyret på Toppen innan vi ger oss ner på After-Hike i FriluftsByn.

VAD SÄGER TIDIGARE DELTAGARE?

Kolla in vad tidigare deltagare har att säga. Rulla filmen.

HÖGA KUSTEN HIKE

Ett äventyr som är perfekt för dig som kommer själv.

Ibland vill man unna sig ett äventyr för sig själv, andra gånger kanske det är klurigt att få med vänner eller familj. Det finns säkert fler anledningar än så men oavsett så kommer varje år flertalet vandrare själva till Höga Kusten Hike och många återvänder.Du väljer såklart själv hur mycket du vill umgås med andra men på något sätt så blir det alltid en riktigt skön gemenskap som inleds redan i vår gemensamma facebook grupp ”High Coast Hikers” och under förkvällen.

HÖGA KUSTEN HIKE

3:e - 5:e Augusti, 2023
Vuxen: 2 290 kr
Ungdom (13-16 år) 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr

VAD INGÅR:

Busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower och Naturkompaniet samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag (värde 290 kr).

Anmälan >>

Program 2023 >>

  • Upplev världsarvet Höga Kustens makalösa natur tillsammans med likasinnade från hela världen.
  • Några är erfarna, andra är nyfikna nybörjare. Det skapar en riktigt skön stämning.
  • Vi tar bussar till starten och ger oss ut i egen takt. Det finns guider längst bak, i mitten och på olika stationer längst vandringen som hjälper till om något händer.
  • Du vandrar i egen takt och kan själv bestämma när du vill ha lite egentid eller umgås med andra. Din egna och andra deltagare nyfikenhet tillsammans med förkvällen, själva vandringen, rasterna, nattlägren, lägereldarna, kurserna och firandet på after-hike skapar den sköna gemenskapen. 
  • Vi löser allt det praktiska, mat, transporter, karta, kurser och after-hike medan du tar med egen, lånar ihop eller hyr utrustning.
Två distanser*:

Classic: 16 + 14 + 10 = 40 km
Pleasure: 8 + 9 + 10 = 27  km
*Då vi vandrar längst kustnära berg så är antalet kilometrar inte riktigt så relevant mått.

Vandring per dag:

Räkna med ca 7-8 timmars vandring plus foto- och matpauser.

Vandringen >>

Det är klart du ska följa med. Höga Kusten Hike är ett äventyr dit många kommer själva. Du kommer trivas.

En härlig mix av vandring, avkoppling och gemenskap.

Upplev vad som röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Nu är det din tur att ge dig ut på äventyr!

Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

10 BÄSTA TIPSEN

till dig som kommer själv

1. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer du få ett ansikte på fler som kommer själva.
2. Se över den utrustning du redan har och vad du behöver köpa nytt, låna eller hyra.
3. Kolla in resa och boende. Gillar du sällskap bör du bo i eller nära FriluftsByn.
4. Lär dig hantera den utrustning du kommer använda och förbered dig fysiskt.
5. Kom på förkvällen, då kommer du snabbt lära känna andra vandrare.
6. Få koll på kartan.
7. Anpassa vandringen efter dagsform.
8. Våga fråga
9. Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter.
10. Upplev mer av Höga kusten medan du ändå är på plats.

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

– Få ett ansikte och kontakt med andra vandrare som kommer själva.

Börja med att gå med i facebook gruppen ”High Coast Hikers”. Här lägger vi löpande lägger ut påminnelser inför äventyret och du kan även ställa egna frågor och se andra deltagares funderingar. Här kommer även poster där kommentarsfältet brukar bli spännande:
– Varfrån kommer du?
– Vilka kommer själva till äventyret?
– Har någon plats i bilen för samåkning?
Ja du förstår, det är helt enkelt ett forum för uppsnack och för de som är modiga att säga hej och få ett ansikte på andra vandrare redan innan äventyret börjar.
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. SE ÖVER UTRUSTNING

– Kolla vad du redan har sedan låna, hyr eller investera i vad som saknas.

Förmodligen har du det mesta du behöver men precis som många andra behöver du kanske låna ryggsäck, sovsäck och tält av någon du känner. Eller så kan du hyra utrustning av Naturkompaniet. Får du feeling kanske det är läge att steg för steg fylla på friluftsgarderoben.

Det är dock viktigt att du har lärt dig använda den utrustning du kommer med, främst ditt tält och ditt kök. Sedan finns det såklart guider här som kan hjälpa dig. Vill du ha hjälp att ställa in din ryggsäck så finns Naturkompaniet på plats. Du hittar tips om utrustning och vad som är obligatorisk utrustning här:
Utrustning för Höga Kusten Hike >>

3. PLANERA RESA & BOENDE

– Det är smidigt att ta sig till FriluftsByn där de flesta också väljer att bo.

Det lätt att ta sig till FriluftsByn som ligger vid foten av Skuleberget mitt i Världsarvet Höga Kusten. Det är också här de allra flesta bor innan och efter äventyret. Det skapar en härlig stämning och gemenskap.

Boka en stuga eller checka in och slå upp tältet (tältplats behövs inte förbokas). I anmälningsavgiften ingår tältplats i FriluftsByn mellan lördag och söndag. Du hittar all information här:
Resa, boende och mat >>

4. FÖRBERED DIG

– Några månader innan kan det vara klokt att börja vandra lite med ryggsäck.

För att få en bra upplevelse är det viktigt att förbereda kroppen. Styrketräning av ben och rygg, konditionsträning såsom jogging och cykel, balansträning för bättre stabilitet samt stretching är bra förberedelser.

Det är också viktigt att du vandrar med packad ryggsäck för att vänja kroppen vid belastningen. Öka gradvis längden och svårighetsgraden på dina ”träningsvandringar. Du hittar fler tips här:
Tips för vandring >>

Gör det inte för komplicerat. Låna ihop utrustning och lär dig hur den fungerar sedan ger du dig ut och går med packning några gånger i månaden. Resten löser sig när du kommer till FriluftsByn och förkvällen.

5. MISSA INTE FÖRKVÄLLEN

– Träffa andra deltagare, få tips inför vandringen och tid att packa om lite.

Många som kommer själva anländer redan till förkvällen på onsdag för att hänga lite på plats. Vi flippar burgare, kanske tar en öl och förbereder oss vid lägereldarna. Vi samlas även och går igenom kartan.

Detta är ett väldigt naturligt sätt att komma in i gemenskapen, det går nämligen inte att sitta vid en lägereld utan att börja prata med varandra. Vi har många lägereldar så det är helt ok att byta plats till en lugnare eller livligare lägereld. Det där löser du.
Förkväll Höga Kusten Hike >>

 

6. FÅ KOLL PÅ KARTAN

– Det är lätt att hitta och det finns både guider och andra vandrare att fråga. Men visst är det skönt att ha koll.

Vandringen sker på befintliga och välskyltade stigar med tydliga hänvisningar och du kommer få en egen karta som visar området och hur vi vandrar. Vi kommer även gå igenom kartan under förkvällen.

Du behöver varken vara expert eller ha kompass för att hitta och det finns guider och andra vandrare att fråga. Men det är ändå bra att du har koll så gå med i deltagargruppen på facebook där vi går igenom kartan digitalt eller kom til förkvällen på onsdag.
Sträckbeskrivning >>

7. ANPASSA VANDRINGEN EFTER DAGSFORM

– Det finns alltid ett alternativ.

Under vandringens första och andra dag kan du välja mellan sträckorna Classic och Pleasure. Classic. Då du bara har dig själv att tänka på – se till att känna efter vad som passar just dig. Classic kommer du klara om du kommer förberedd, är du osäker så välj Pleasure och känn efter första dagen.Det finns ingen prestige utan tanken är att du ska få bästa möjliga upplevelse där du kan kombinera vandring med avkoppling.

8. VÅGA FRÅGA

– Både guider och Naturkompaniet är här för att hjälpa dig få ett härligt äventyr.

Innan du kommer bör du ha läst igenom programmet för att ha koll på tider. Är det något du undrar inför äventyret så är vår deltagargrupp på facebook toppen och du kommer snabbt få svar från tidigare deltagare eller vi som arrangerar detta äventyr. Du kan såklart även maila oss.

På plats finns guider som kan svara på frågor och Naturkompaniet finns på plats för att hjälpa dig om du har frågor om utrustning.
Program Höga Kusten Hike >>

Under vandringen brukar det uppstå små grupper av sig själv men det finns inget uppstyrt. Du väljer helt fritt när du vill gå själv eller slå följe med andra. Det har visat sig att utan måsten skapas en avslappnad och skön gemenskap.

9. KOM PÅ AFTER-HIKE

– En av vandringens absoluta höjdpunkter är att fira vår bedrift.

Lördag och det känns som vi känt de som vi mött av och till under de senaste dagarna, om inte hela livet så i alla fall en lång tid. Firandet börjar redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen.
– After-Hike >>

10. UPPLEV MER AV
HÖGA KUSTEN

– Kajaktur, mysiga fik och båtturer.

Lördag och det känns som vi känt de som vi mött av och till under de senaste dagarna, om inte hela livet så i alla fall en lång tid. Firandet börjar redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen.
– Guide Höga Kusten >>

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.