HÖGA KUSTEN HIKE

Kom själv.
Vandra med nya vänner.

Visst är det dags för ett äventyr!

Drömmer du om ett äventyr i en makalöst vacker natur där du även kan slå följe med andra när andan faller på? Då behöver du inte leta längre. Varje år lockar Höga Kusten Hike äventyrslystna från alla hörn av världen, och många återvänder gång på gång för den härliga gemenskapen.

Här har vi samlat några tips för dig som reser på egen hand.

Vad är Höga Kusten Hike? »

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr som äger rum i Augusti varje år och lockar hundratals deltagare från hela världen. Många kommer själva och tar del av den sköna gemenskapen – det blir naturligt små grupper där man går och småpratar medan det även finns utrymme att gå själv om man känner för det.

Du väljer mellan två distanserna – den klassiska The Original och Wanderlust  som är något kortare vilket ger mer tid för pauser. Du kan även välja Wanderlust Light där du får hjälp med transport av viss utrustning och därmed kan vandra med lättare ryggsäck.

Du hittar mer information om respektive upplevelse på länkarna här nedan.

Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Mer information om respektive upplevelse:

Vilka är det som brukar delta?
Det är människor från runt om i Sverige och Världen. Vips inser du att du sitter på en klippa och pratar med personer från Göteborg, Östersund, Berlin, Washington och Tokyo.

De som kommer själva brukar vara allt från 25 till 60 år. Men det finns även de som är både yngre och äldre.

  Kolla in vad tidigare deltagare har att säga.

  ”Det här är andra året jag kommer hit själv och träffar massa härliga människor.”

  Sofia Nilsson

  ”Vi har satt samman ett äventyr som vi själva älskar att ge oss ut på. Det här blir skoj!”

  Jerry, FriluftsByn

  ”A big reason for coming back is the nice atmosphere. It kind of happens by itself when you set out like this.”

  Paul Wright

  Vacker Natur

  Under tre dagar upplever vi några av Världsarvets absoluta höjdpunkter.

  Välj ditt Äventyr

  Välj mellan tre distanser – The Original, Wanderlust och Wanderlust Light.

  Skön Gemenskap

  Vi vandrar i egen takt till gemensamma nattläger där vi kopplar av, tar ett bad eller deltar på kurser.

  Campingliv

  Lägereldar, bara koppla av på en klippa eller bestiga ett utsiktsberg. Du väljer.

  Friluftsskolor

  Under vandringen får vi besök av friluftsföretag som delar med sig av tips och trix.

  After-Hike

  Vi avslutar på toppen av världsarvet innan vi går ner och fortsätter firandet i FriluftsByn.

  Upplev naturen på ditt sätt

  Vi ger oss ut tillsammans men vi vandrar i egen takt till våra gemensamma nattläger. Det brukar dock naturligt falla sig så att det bildas små grupper där man även såklart kan välja att vandra själv när man känner för det.

  En skön mix av människor

  Höga Kusten Hike lockar deltagare från hela världen. De som kommer själva brukar vara allt mellan 25 år och 60 år. Några är erfarna men tycker det är roligare med sällskap och andra är nybörjare och uppskattar lite stöttning längst vandringen.

  10 BÄSTA TIPSEN

  till dig som kommer själv

  1. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer du få ett ansikte på fler som kommer själva. Här delar vi även löpande tips som kommer underlätta ditt äventyr.
  Mer info: High Coast Hikers »

  2. Välj en distans du tror passar dig. Om du väljer the Original och tycker det blev för tufft så kan du ta en genväg dag två medan du som väljer Wanderlust kan välja ”upplevelseslingor” om du vill vandra lite längre än den planerade rutten.

  3. Se över din utrustning – vad du redan har och vad du behöver köpa nytt, låna eller hyra.
  Mer info: Obligatorisk Utrustning »

  4.
  Kolla in resa och boende. Gillar du sällskap bör du bo i eller nära FriluftsByn. Många väljer att tälta både innan och efter äventyret men det finns även stugor att boka.
  Mer info: Resa, boende & mat »

  5. Lär dig hantera din utrustning och förbered dig fysiskt. Det är viktigt att du kan hantera ditt tält och friluftskök. Det är även viktigt att du förbereder dig fysiskt, främst rygg och knän genom att vandra med ryggsäck oavsett vilken distans du väljer.
  Mer info: Tips inför Vandringen »

  6. Kom på förkvällen på Onsdag. Det är ett avslappnat tillfälle att lära känna andra vandrare. Uppskattningsvis hälften av alla deltagare kommer själva.
  Mer info: Förkväll »

  7.
  Var med på genomgången. Är du någon av alla som återvänder så är det här kanske inte lika relevant. Men om det här är första gången du följer med så bör du vara med på genomgången på Onsdagens förkväll klockan 20:00.  Vi vandrar längst tydligt markerade leder och det kommer finnas guider längst fram och längst bak i varje äventyr samt längst leden. Men det kan ändå vara bra att få koll på kartan och lite tips inför äventyret.

  8. Anpassa vandringen efter dagsform.
  Det är bra att känna till att om du väljer the Original och tycker det blev för tufft under den första dagen så kan du ta en genväg under dag två medan du som väljer Wanderlust kan välja ”upplevelseslingor” både dag två och dag tre om du tycker vandringen blev för lätt eller för kort.

  9. Våga fråga.
  Under genomgången kommer vi gå igenom äventyret och de vanliga frågorna. Men redan innan äventyret kan du ställa frågor i deltagargruppen på facebook. Där kommer du få svar både från oss som arrangerar äventyret och tidigare deltagare. Under äventyret kommer du även träffa flertalet guider som är med för att bland annat svara på frågor som kan dyka upp. Det finns med andra ord många tillfällen att ställa frågor.

  10.
  Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter. Vandringen avslutas på Skuleberget och toppen av världsarvet Höga Kusten. Det brukar bli härlig stämning redan vid Toppstugan innan vi fortsätter ner till FriluftsByn och after-hike med levande musik.
  Mer info: After-Hike »

  Bonus: Upplev mer av Höga Kusten då du ändå är här. Kommer du med bil är Onsdag eller Söndag perfekta tillfällen att utforska Höga Kusten. Bor du i FriluftsByn har du även nära till båtarna till skärgården, Höga Kusten Kajakcenter och Via Ferrata.

  Gör det inte för komplicerat. Låna ihop utrustning och lär dig hur den fungerar sedan ger du dig ut och går med packning några gånger i månaden. Resten löser sig när du kommer till FriluftsByn och förkvällen.

  Du väljer en distans som du tror passar dig. Men det är värt att veta att du kan justera under äventyret – the Original har genvägar om det skulle bli för tufft och Wanderlust har ”upplevelserundor” om du känner att du vill vandra lite längre och uppleva mer. 

  Höga Kusten Hike inleds och avslutas i FriluftsByn mitt i hjärtat av Höga Kusten. Du kan välja mellan två distanser – the Original och Wanderlust – där vi vandrar i egen takt och i slutet av dagen når vårt gemensamma nattläger.

  The Original »

  Originaläventyret och ett äventyr som kräver viss förberedelse men bjuder på fler vyer. Vi vandrar 10 – 16 kilometer per dag innan vi når vårt gemensamma nattläger.

  Wanderlust »

  För dig som vill vandra något kortare distanser och ta fler pauser men samtidigt uppleva storslagen natur. Ca 10 km vandring per dag vilket fortfarande innebär en utmaning.

  Wanderlust Light »

  För dig som vill vandra med lättare packning då du får hjälp med transport av tält och sovsäck till nattlägren. Perfekt för dig som är nyfiken nybörjare.

  Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

  Jag läste om Höga Kusten Hike på facebook och bestämde mig för att följa med. Det blev ett helt superskoj äventyr där jag mixade mellan att vandra själv och haka på andra deltagare.

  Jenny Green, Stockholm

  I am not a super experienced hiker so it felt both fun and safe to join the Höga Kusten Hike. The atmosphere is great and you will quickly get to know other hikers.

  Emma de Jong, Amsterdam

  Jag var sugen på ett äventyr och fick ett utskick om Höga Kusten Hike från Naturkompaniet så jag hakade på. Jag kan helt klart rekommendera att åka själv för att uppleva både vacker natur och få hänga lite med andra när man känner för det. 

  Jonas Nilsson, Luleå
  Det finns många anledningar att följa med på Höga Kusten Hike.

  Vill du veta mer om naturupplevelserna och förkvällen, nattlägren och after-hiken samt besöken av friluftsföretagen och tips på vackra platser att ta av ryggsäcken och bara koppla av – Klicka in på bilderna här nedan.

  VAD PASSAR DIG?

  Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

  KOM SJÄLV
  FÅ SÄLLSKAP »

  Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

  GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

  Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

  TA MED
  VÄNNERNA »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  ÖVERTYGA
  DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÄVENTYR
  MED BARN >>

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

  ÄVENTYR MED BARN »

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.