”Vi har satt samman vad vi själva tycker är den absolut häftigaste vandringen i världsarvet Höga Kusten. Välj mellan sträckorna Classic eller Pleasure.”

Jerry, FriluftsByn

”Det är lätt att göra sällskap med andra men vill man vara själv så är sträckorna så stora att man kan vanda helt för sig själv. Ofta blir det en skön kombination.”

Eva, Woolpower

”Det är riktigt kul att veta att man är en grupp med samma mål, det blir skönt häng under pauser och vid nattlägrena. Men jag gillar också att man får lägga upp vandringen lite som man vill.”

Sandra Nilsson, Stockholm

Vandringen

VACKER NATUR

Höga Kusten Hike ger dig möjlighet att uppleva några av världsarvets absoluta höjdpunkter. Du får hjälp med allt det praktiska såsom transporter, kartor och måltider så att du kan slappna av och ,tillsammans med vandrare från hela världen, njuta av en unik kombination av kustnära berg, djupa skogar och en skimrande kust.

Höga Kusten Hike tar dig genom Höga Kustens höjdpunkter och vad som anses vara ett av Sveriges vackraste naturområden.

Upplev Sveriges mest varierande vandring. Kombinationen av berg, hav, skog, raviner är helt unik
i vårt land.

Du väljer tempo men räkna med 6-8 timmar aktiv vandring per dag. Det betyder att det finns tid att stanna upp och njuta.

Storslagna berg med milsvida vyer, badvikar och trollska skogar. Höga Kusten har röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Gemenskapen som skapas måste upplevas. Du kommer träffa likasinnade från hela världen.

Det här kommer bli en riktigt härlig upplevelse. Se dock till att du i alla fall sovit en natt i ditt, ditt lånade eller hyrda tält. Du bör även kunna kan koka vatten i ditt utekök. För att förbereda kroppen bör du ha vandrat några mil med dina kängor och gärna med packad ryggsäck så dina axlar, knän och rygg vant sig med vikten.

HUR GÅR VANDRINGEN TILL?

De flesta checkar in redan på onsdag för att vara med på förkvällen. Då går vi igenom kartan samt delar tips på hur man kan lägga upp vandringen – de bästa fikapauserna, bästa utsikterna, var man fyller på vatten och bra badplatser.

Du kan såklart även checka in på torsdag morgon innan bussarna går till starten. När du checkar du in och får karta och samtliga måltider.

Bussen till starten tar ungefär 20 minuter och därefter ger du dig ut i egen takt och avgör själv om du vill gå i eget sällskap eller med andra. Ofta blir det någon typ av kombination.

Under vandringen kommer du stöta på flertalet guider och det går även ut guider sist av alla så du kommer alltid ha någon att fråga om något händer. Däremot kommer du vandra helt i den takt du själv vill. Viktigt är dock att du lämnar nattlägret dag två senast 10:00 på morgonen och nattlägret dag tre senast 09:00 på morgonen för att kunna vandra i lugn och ro.

CLASSIC ELLER PLEASURE?

De allra flesta väljer att vandra Classic men då fler och fler nyfikna nybörjare och barnfamiljer valt att följa med så har vi även skapat distansen Pleasure ddär det finns mer tid för pauser.

Nattlägren är desamma och ofta möts man under dagen – men Classic ger sig upp på några fler berg och får fler vyer medan Pleasure ger ännu mer tid för att slå sig ner och kanske ta sig en tupplur.

Om du har gått några mil med din packning bör du absolut välja Classic. Känner du dig osäker eller vandrar med yngre barn kan du alltid ta Pleasure sträckan första dagen för att känna efter. Viktigt att nämna är att vi även planerat Classic så att du kan ta flertalet foto och fikapauser och den passar de flesta med normalgod kondition.

HUR ERFAREN MÅSTE MAN VARA?

Det är lite av det här som är grejen. Några är vana vandrare och andra är nyfikna nybörjare. Det skapar en riktigt härlig stämning. Nu kanske du tycker det blir mycket film, men slå på den här filmen också så förstår du varför du kommer trivas. För att du ska kunna njuta bör du dock ha vandrat några mil med ryggsäck, gärna med den vikt du kommer vandra med under Höga Kusten Hike.

Höga Kusten Hike kombinerar vandring med härliga vyer och vi har lagt upp äventyret så du självklart har tid för fika- och fotopauser.

HÖGA KUSTEN HIKE
VANDRING DAG I:

Kustnära berg, raviner, sjöar och kust.

Under den första dagen startar Classic och Pleasure på två olika platser men ni kommer mötas under dagen och självklart vid nattlägret. Du kommer att få njuta av makalösa vyer från kustnära berg och Slåttdalsskrevan. Kanske tar du ett dopp både i sjöar och i havet. Det här blir en fantastisk start.

Under den första dagen kommer Classic släppas av vid den Västra Entrén till Skuleskogens Nationalpark medan Pleasure kliver av vid Entré Syd.

Bussturerna tar cirka 20 minuter och när du kliver av är det bara att ge sig ut och njuta av Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.

Distans:
Classic: 16 km
Pleasure: 8 km
Tid: ca 7 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Woolpower.
Höjdpunkter: Nylandsruten, Skrattabbortjärnen, Stampberget, Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan, Tärnättvattnet, Tärnättholmarna.

När du kommer fram till nattlägret ser du till att checka in vid Checkpointen. Sedan är det bara välja en härlig tältplats. Därefter väntar friluftskurs och pyssel med Woolpower, bad, chill vid lägereld eller på klipporna direkt vid havet.

Första natten sker på en av Världsarvets härligaste tältplatser. Vill du få lite tips på hur du får ett riktigt mysigt nattläger, kolla in det här:
– Så får du en mysig tältnatt >>

Tältet är uppslaget, liggunderlaget och sovsäcken är utlagda. Kanske har du tagit ett dopp i havet. Lugnet. Njutet.

HÖGA KUSTEN HIKE
VANDRING DAG II:

Badvikar, djupa skogar och berg med makalösa vyer.

Vi vaknar upp vid kusten och därefter ger sig Classic upp för att få fler vackra vyer medan Pleasure fortsätter vandra längst kusten med flertalet sandstränder. De flesta möts sedan upp vid Kälsviken, en vacker lagun där det brukar vara läge för lunch. Sedan fortsätter vi in i Skuleskogen innan vi når nattlägret i Dal. På kvällen vandrar vi upp Gyltberget för makalösa vyer och träffar Naturkompaniet.

Vakna upp med havet som granne. Du har gott om tid på dig och du checkar ut från nattlägret och börjar vandra mellan 08:00 – 10:00. Det är ingen gemensam start utan du ger dig helt enkelt iväg när du känner dig redo. Dock senast 10:00. 

Efter du checkat ut från lägret och om du vandrar ”Classic” tar du dig upp mot ”lilla Såttdalsskrevan” och Tärnättgrottan . Det är en hyfsat brant start men belöningen kommer då du vandrar med blicken mot nattlägret du precis lämnade och Höga Kustens skärgård. Vandrar du Pleasure följer du kusten till Kälsvikens långgrunda sandstrand där du ansluter till ”Classic sträckningen”.

Lunchpaus tar du bäst vid Kälsvikens sandstrand innan du vandrar in i skogen mot nattlägret vid Dal. Efter du satt upp ditt tält vandrar vi upp för Gyltberget för friluftsskola med Naturkompaniet och njuter av makalösa vyer. Det här blir en fantastisk dag.

Distans:
Original: 13 km
Kortare: 9 km
Tid: Ca 6 timmar vandring (exl pauser)
Övrigt: Friluftsskola med Naturkompaniet
Höjdpunkter: Tärnättholmarna, Tärnättgrottan, Kälsviken och Gyltberget.

Väl framme vid vårt andra nattläger har du gott om tid att slå upp tältet och koppla av lite. Sedan vandrar vi utan ryggsäck upp till Naturkompaniets kurs och njuter av vyerna. Härifrån ser vi även Skuleberget dit vi vandrar dag tre.

Vårt andra nattläger ligger på ett stort öppet fält i skogen. Vill du tvätta av dig går några hundra meter till Dalsjöfallet. Det är klart man vill svalka sig i ett litet vattenfall.

På toppen av utsiktsberget intill nattlägret håller Naturkompaniet kurs i friluftsliv. Räkna med cirka 30 minuters vandring utan packning.

HÖGA KUSTEN HIKE
VANDRING DAG III:

Höga Kustenleden, Skuleberget, och After-Hike.

Sista dagen och den kortaste etappen men också kanske den mest utmanande. Vi inleder med att vandra Höga Kustenleden till Skuleberget. Därefter vandrar vi upp till toppen av Världsarvet och några av Sveriges absolut vackraste vyer. Det brukar bli ett mindre firande i Toppstugan innan vi går ner och gör oss redo för After-Hike i FriluftsByn med lägereldar och levande musik.

Vi följer Höga Kustenleden till Skuleberget. Därefter börjar den dramatiska avslutningen. Välj mellan den Grottstigen eller Östra Bergsstigen till Toppen.

Grottstigen är betydligt brantare och går bitvis på trappor. Du kommer klara det genom att peppa varandra och ta rejält med pauser. Snart är du på toppen.

Du kan även lämna ryggsäck hos guide innan du börjar bestiga Skuleberget. Du får tillbaka ryggsäcken när du kommer tillbaka till FriluftsByn.

Känslan. Vi har varit ute i tre dagar och nu är vi framme. Det kommer kännas som en vecka i och med alla upplevelser och nya bekantskaper.

Den avslutande etappen men den mest dramatiska avslutning en vandring kan få. Från nattlägret i Dal följer vi Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget  Du avgör själv om du vandrar den branta Grottstigen förbi kungsgrottan (ej lämplig med hund) eller den Östra Bergsstigen som går på Skulebergets Norra sida.

Väl på toppen väntar belöning i form av världsarvets kanske vackraste vyer. Efter målgång på toppen vandrar vi Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.

Distans:
Ordinarie: 10 km
Pleasure: 10 km
Övrigt: Barnfamiljer kan lämna barns ryggsäckar vid utcheckning på morgonen och återfå ryggsäck i FriluftsByn.
Tid: Ca 4 timmar
Höjdpunkter: Delar av Höga Kustenleden, Skuleberget och belöning i Toppstugan, dusch och skönt häng på After-Hike

De första 7 kilometerna är relativt lättvandrat då vi följer Höga Kustenledens slingrande framfart. De sista kilometrarna börjar Skuleberget torna upp sig.

Vyerna från toppen av Världsarvet tillhör några av Sveriges vackraste.

Målgång. Kramkalas, fotobombning, jubel och slå sig ner med något gott i Toppstugan. 

Efter att njutit av vyerna på toppen av Skuleberget vandrar vi ner till FriluftsByn för att fira våra bedrifter.

HUR TUFF ÄR HÖGA KUSTEN HIKE?

Det här är ju väldigt personligt och det var faktiskt efter en del övertalan vi har lagt ut kilometrar per dag då det blir rätt irrelevant när man vandrar på Höga Kusten. Det handlar lika mycket om höjdmeter och underlag som om kilometrar.

För att du ska få bästa möjliga upplevelse har vi satt samman två sträckor  - Original som man klarar om man är i normalgod form och har gått lite med sin packning tidigare och en något kortare - Pleasure - som är bra om man känner sig lite osäker, vandrar med barn eller helt enkelt vill stanna upp och njuta ännu mer. Du kan växla fritt, vandra "pleasure" dag ett och "original" dag två. Oavsett vilken sträcka du väljer så möts vi upp vid samma gemensamma nattläger.

Den mest avgörande faktorn är hur bra förberedd du kommer. För de allra flesta är det en ny erfarenhet att vandra med en ryggsäck på ca 15 kg och därför är det bra att ge sig ut och vandra med ryggsäck inför Höga Kusten Hike. Då kommer det gå hur bra som helst.

Ons: Förkväll >>
Tors:
16 km eller 8 km ca 6-8h*
Fre: 13 km eller 9 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike >>
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.