HÖGA KUSTEN HIKE

Upplev
Världsarvet.

Allt du behöver veta om vandringen.
8:e – 10:e Augusti 2024

Höga Kusten Hike har under mer än tio år utvecklats till ett av Europas mest populära vandringsäventyr. Oavsett om du vandrar the Original eller Wanderlust distanserna så kommer du få uppleva den natur som röstats fram till Sveriges vackraste och världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter.

På denna sida hittar du en mer detaljerad beskrivning av vandringens tre dagar.

”Det här är andra året jag kommer hit själv och träffar massa härliga människor.”

Sofia Nilsson

”Vi har satt samman ett äventyr som vi själva älskar att ge oss ut på. Det här blir skoj!”

Jerry, FriluftsByn

”A big reason for coming back is the nice atmosphere. It kind of happens by itself when you set out like this.”

Paul Wright

Vad är Höga Kusten Hike? »

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr som äger rum i Augusti varje år och lockar hundratals deltagare från hela världen.

Du väljer mellan två distanserna – den klassiska The Original och Wanderlust  som är något kortare vilket ger mer tid för pauser. Du kan även välja Wanderlust Light där du får hjälp med transport av viss utrustning och därmed kan vandra med lättare ryggsäck.

Du hittar mer information om respektive upplevelse på länkarna här nedan.

Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Mer information om respektive upplevelse:

  ONSDAG

  De flesta anländer till Förkväll för att checka in, hämta ut mat och karta samt för det sköna hänget.

  Klockan 20:00 hålls en genomgång inför äventyret där vi går igenom allt du behöver veta. Vi håller även en digital genomgång i gruppen ”High Coast Hikers” innan äventyret.

  TORSDAG

  Du kan checka in på morgonen om du inte gjort det, därefter avgår bussarna löpande till starten. Du vandrar i egen takt.

  På kvällen möts vi upp vid Camp Tärnättholmarna där du även får träffa Woolpower.

  FREDAG

  Du lämnar nattlägret mellan 08:00 och 10:00. Därefter väntar berg, sandstränder och djupa skogar i en härlig mix till Camp Gyltberget.

  På kvällen håller Naturkompaniet friluftsskola på utsiktsberget Gyltberget.

  LÖRDAG

  Om du vandrar ut innan 09:00 och följer Höga Kustenleden mot målgång på Skulebergets Topp är du imål strax efter lunch.

  På Toppen börjar vi firandet och vi möts upp igen på After-Hike i FriluftsByn 17:00 – 23.00. Stämningen höjs ju senare timman blir.

  SÖNDAG

  I äventyret ingår tältplats i FriluftsByn mellan Lördag och Söndag och de allra flesta väljer att stanna kvar för att delta på After-Hike.

  Söndagmorgon finns möjlighet till Frukost i FriluftsByn och det brukar bli ett underbart skönt slappt häng. Vid lunchtid brukar man börja rulla hemåt. Andra stannar längre för att se mer av Höga Kusten.

  Vad säger tidigare deltagare? Slå på filmen.

  FriluftsByn

  Äventyret inleds och avslutas i härliga FriluftsByn mitt i hjärtat av Höga Kusten

  Kustnära Berg

  Under vandringen tar vi oss till några av världsarvets mest populära utsiktsberg.

  Djupa Skogar

  Vi inleder med att ge oss in i mäktiga Skuleskogens Nationalpark

  Hav & Sjö

  Vi vandrar i egen takt och det finns gott om tid för pauser och sköna dopp.

  Kurser & Workshops

  Under vandringens andra dag passerar vi flertalet små sandstränder.

  Skön Gemenskap

  Vandringen avslutar på toppen av världsarvet, därefter fortsätter firandet i FriluftsByn.

  Vi vandrar i egen takt

  Vi ger oss ut tillsammans men vi vandrar i egen takt till våra gemensamma nattläger. Det brukar dock naturligt falla sig så att det bildas små grupper där man även såklart kan välja att vandra själv när man känner för det.

  En skön mix av människor

  Höga Kusten Hike lockar deltagare från hela världen. De som kommer själva brukar vara allt mellan 25 år och 60 år. Några är erfarna men tycker det är roligare med sällskap och andra är nybörjare och uppskattar lite stöttning längst vandringen.

  HÖGA KUSTEN HIKE

  Förkväll

  Gör dig redo för äventyret.

  Äventyret inleds och avslutas i FriluftsByn vid foten av Skuleberget mitt i Världsarvet Höga Kusten. De flesta kommer redan på Onsdag kväll för att komma på plats, checka-in, hämta ut måltider, packa i ordning ryggsäckarna, delta på genomgången och koppla av med övriga deltagare. 

  HÖGA KUSTEN HIKE

  Vandring Dag 1.

  Kustnära berg, raviner, sjöar och kust.

  Under den första dagen startar the Original och Wanderlust på två olika platser men ni kommer mötas under dagen och självklart vid nattlägret. Du kommer att få njuta av makalösa vyer från kustnära berg och Slåttdalsskrevan. Kanske tar du ett dopp både i sjöar och i havet. Det här blir en fantastisk start på vårt äventyr.

  Redan den första dagen tar både The Original och Wanderlust sig till några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter – Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan och Tärnättholmarna. The Original inleder även med att ta sig upp för Stampberget.

  Torsdag morgon kliver vi på bussarna som tar oss till starten av respektive distans. Deltagare i The Original utgår från den Västra Entrén till Skuleskogens Nationalpark och ger sig ut mot Skrattabbortjärnen och Stampberget för att därefter bestiga Slåttdalsberget. Wanderlust utgår från Entré Syd och går direkt upp mot Slåttdalsberget

  Båda distanserna sluter samman på Slåttdalsberget där vi fortsätter ner mot Tärnättvattnet och ut till kusten till vårt nattläger vid vackra Tärnättholmarna. 

  Bästa lunchplatser: Stampberget, Slåttdalsberget och Tärnättvattnet.
  Bästa middagsplats: Tärnättholmarna

  Bussar:
  Bussar avgår FriluftsByn till respektive start.
  The Original: 08:00
  Wanderlust: 08:30

  Distans:
  The Original: 16 km
  Wanderlust: 8 km
  Tid: ca 7 timmar vandring (exl pauser)
  Övrigt: Friluftsskola med Woolpower.

  När du kommer fram till nattlägret ser du till att checka in vid Checkpointen. Sedan är det bara välja en härlig tältplats. Därefter väntar friluftskurs och pyssel med Woolpower, bad, chill vid lägereld eller på klipporna direkt vid havet.

  Första natten gör vi läger ute på en av Världsarvets härligaste tältplatser – Tärnättholmarna. Det finns gott om plats och du väljer om du vill tälta nära andra eller mer enskilt.
  Tips: Få en mysig tältnatt »

  Vid det första nattlägret kan du även träffa Woolpower som berättar mer om fördelar med ull samt bjuder in till pysselstuga där du kan göra dina egna friluftsprodukter av spillmaterial.
  Mer info: Kurser & Workshops »

  Sittunderlag, tofflor, mobilfodral eller vad du nu kan komma på. Det finns något meditativt att pyssla i skogen. Woolpower tar med redskap och spillmaterial ut till nattlägret.

  Några pysslar, andra badar eller ligger på en klippa och stretchar. En del ligger i tältet och scrollar bland dagens bilder medan det på andra håll bildats små grupper där man sitter och myser. Med deltagare från hela världen finns det mycket att prata om.

  De första brukar börja anlända vid nattlägret kring 16:00 medan de som tagit lite fler pauser brukar dyka upp kring 18:00. Kvällarna är ljusa så du har gott om tid på dig att njuta i lägret.

  HÖGA KUSTEN HIKE

  Vandring Dag 2.

  Badvikar, djupa skogar och berg med makalösa vyer.

  Vi vaknar upp vid kusten och har ännu en härlig dag framför oss med nya utsiktsberg, djupa skogar, flertalet sandstränder som bjuder in till bad. 

  The Original och Wanderlust vandrar olika sträckor på förmiddagen men båda grupperna möts upp kring lunchtid vid Kälsviken, en vacker långgrund lagun som lockar till bad. Vi fortsätter därefter tillsammans in i Skuleskogens Nationalpark innan vi når nattlägret i Dal. På kvällen vandrar vi upp Gyltberget för makalösa vyer och träffar Naturkompaniet.

  Du vandrar ut från nattlägret när du känner dig redo. Dock tidigast 08:00 och senast 10:00. 

  Deltagare i The Original inleder dagen med att ta sig upp genom ”Lilla Slåttdalsskrevan” till Tärnättgrottan och Tärnättutsikten för att därefter vandra tillbaka ner mot kusten.

  Deltagare i Wanderlust fortsätter längst kusten med flertalet små sandstränder. Båda grupperna möts upp vid Kälsviken som är ett perfekt lunchstopp.

  Vi vaknar upp med havet som granne. Du har gott om tid på dig och du checkar ut från nattlägret och börjar vandra i egen takt mellan 08:00 – 10:00. Det är ingen gemensam start utan du ger dig helt enkelt iväg när du känner dig redo. Dock senast 10:00. 

  Efter du checkat ut från lägret och om du vandrar the Original tar du dig upp mot Tärnättutsikten genom ”lilla Såttdalsskrevan” och förbi Tärnättgrottan . Det är en hyfsat brant start men belöningen kommer då du vandrar med blicken mot nattlägret du precis lämnade och Höga Kustens skärgård.

  Vandrar du Wanderlust följer du kusten och flertalet vackra små stränder tills du når Kälsvikens långgrunda sandstrand där även the Original ansluter. Det är här de flesta tar lunch innan vi vandrar in i skogen mot nattlägret vid Dal.

  Efter vi satt upp våra tält vandrar vi upp för Gyltberget för friluftsskola med Naturkompaniet och njuter av helt makalösa vyer från Gyltstenen. Det här blir ännu en fantastisk dag.

  Bästa lunchplatser: Kälsviken
  Bästa middagsplats: Nattlägret i Dal

  Distans:
  The Original: 13 km
  Wanderlust: 9 km
  Tid: ca 6 timmar vandring (exl pauser)
  Övrigt: Friluftsskola med Naturkompaniet

  Genväg:
  Om man vandrar the Original och känner att den första dagen blev för tuff kan man ”gena” och följa med Wanderlust.

  Upptäckarrunda:
  Om man vandrar the Wanderlust och känner att den första dagen blev för kort kan man slå följe med the Original upp till Tärnättutsikten.

  Vid lunchtid brukar både The Original och Wanderlust ha nått fram till Kälsviken vilket är en perfekt plats för lunch innan vi beger oss mot nattlägret.

  Vårt andra nattläger ligger på en öppen yta vid foten av Gyltberget strax utanför Skuleskogens Nationalpark. Här öppnar vi upp ett minifik samt drar igång en lättsam tre-kamp.

  Från nattlägret kan du ta en cirka 30 minuter promenad upp för Gyltberget där du även hittar den mäktiga Gyltstenen varifrån du har milsvid utsikt i alla riktningar. Direkt nedanför stenen håller Naturkompaniet sin kurs.

  Några kopplar av nere vid lägret men de allra flesta letar sig upp till toppen av Gyltberget.

  Vårt andra nattläger har framdraget vatten. Du kan även vandra bort till Dalsjöfallet för att ta en naturdusch.

  På toppen av utsiktsberget intill nattlägret håller Naturkompaniet kurs i friluftsliv. Få massvis med kloka tips och trix.

  HÖGA KUSTEN HIKE

  Vandring Dag 3.

  Höga Kustenleden, Skuleberget och After-Hike

  Sista dagen och den kortaste etappen men även en av de mer utmanande. Idag vandrar The Original och Wanderlust samma sträcka och vi inleder med att ge oss ut på Höga Kustenleden mot Skuleberget. Känner man sig pigg kan man göra en avstickare upp på Getsvedjeberget annars når man snart Skulebergets fot. Här väntar en rejäl bestigning men belöningen är några av Sveriges vackraste vyer och snart når du målgången på toppen av Världsarvet. Efter att njutit i Toppstugan beger vi oss ner till FriluftsByn och After-Hike med lägereldar och levande musik.

  Vi gör oss redo för den sista etappen. Precis som övriga dagar får deltagare i Wanderlust Light sin utrustning transporterad och idag tillbaka till FriluftsByn. Den tredje dagen kan dock även deltagare i The Original och Wanderlust få delar av sin utrustning transporterad till FriluftsByn för att underlätta bestigningen av Skuleberget.

  Efter cirka 5 kilometer kan du som känner att du har mer att ge lämna ryggsäcken och göra en 3 km avstickare tur och retur upp för Getsvedjeberget. Vyerna påminner om hur det ser ut halvägs upp för Skuleberget men det som lockar vandrare till denna plats är Höga Kustens Predikstol.

  Vi följer Höga Kustenleden till Skuleberget. Därefter börjar den dramatiska avslutningen. Välj mellan den Grottstigen eller Östra Bergsstigen till Toppen.

  Grottstigen är betydligt brantare och går bitvis på trappor. Du kommer klara det genom att peppa varandra och ta rejält med pauser. Snart är du på toppen.

  Du kan även lämna ryggsäck hos guide innan du börjar bestiga Skuleberget. Du får tillbaka ryggsäcken när du kommer tillbaka till FriluftsByn.

  Känslan. Vi har varit ute i tre dagar och nu är vi framme. Det kommer kännas som en vecka i och med alla upplevelser och nya bekantskaper.

  Den avslutande etappen men den mest dramatiska avslutning en vandring kan få. Från nattlägret i Dal följer vi Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget  Du avgör själv om du vandrar den branta Grottstigen förbi kungsgrottan (ej lämplig med hund) eller den Östra Bergsstigen som går på Skulebergets Norra sida.

  Väl på toppen väntar belöning i form av världsarvets kanske vackraste vyer. Efter målgång på toppen vandrar vi Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.

  Distans:
  The Original: 10 km
  Wanderlust: 10 km
  Tid: ca 5 timmar vandring (exl pauser)

  Upptäckarrunda:
  Om du känner dig pigg och sugen på en extra tur så kan du efter cirka 5 kilometer ta av dig ryggsäcken och göra en avstickare upp och ner för Getsvedjeberget.

  De första 7 kilometerna är relativt lättvandrat då vi följer Höga Kustenledens slingrande framfart. De sista kilometrarna börjar Skuleberget torna upp sig.

  Efter cirka 5 kilometer kan du som känner att du har mer att ge lämna ryggsäcken och göra en 3 km avstickare tur och retur upp för Getsvedjeberget.

  Vyerna från toppen av Världsarvet tillhör några av Sveriges vackraste.

  Målgång. Kramkalas, fotobombning, jubel och slå sig ner med något gott i Toppstugan. 

  Efter att njutit av vyerna på toppen av Skuleberget vandrar vi ner till FriluftsByn för att fira våra bedrifter.

  Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

  The Original »

  Originaläventyret som tar oss till några av Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Vi vandrar mellan 10 – 16 km per dag – kom förberedd och upplev mer.

  Wanderlust »

  För dig som vill vandra något kortare distanser och ta fler pauser men samtidigt uppleva storslagen natur. Ca 10 km vandring per dag vilket fortfarande innebär en utmaning.

  Wanderlust Light »

  Då många, främst barnfamiljer, önskat hjälp med transport av tält och sovsäck till nattlägren så lanseras nu Wanderlust Light. Storslagen natur, lättare packning.

  VAD PASSAR DIG?

  Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

  KOM SJÄLV
  FÅ SÄLLSKAP »

  Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

  GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

  Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

  TA MED
  VÄNNERNA »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

  Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

  ÖVERTYGA
  DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

  Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

  ÄVENTYR
  MED BARN >>

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

  ÄVENTYR MED BARN »

  Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.