TA MED VÄNNER, KOLLEGOR ELLER PARTNER

Nog är det väl på tiden att ta med vännerna, jobb kollegorna eller din partner på ett äventyr? Snöra på er kängorna och ge er ut och upplev världsarvet Höga Kustens höjdpunkter samtidigt som ni skapar minnen för livet tillsammans med likasinnade.

Höga Kusten Hike är ett tre-dagars äventyr där du vandrar med egen utrustning mellan olika checkpoints och nattläger där vi samlas kring eldarena, badar eller får lite tips om friluftsliv från några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Här har vi samlat lite tips som kommer bidra till en riktigt härlig upplevelse. Och du, om du inte med dig kompisarna så gör det inget, då klickar du in här: Kom själv, vandra med nya vänner >>

NÄR: 5:e-7:e Augusti 2021. De flesta anländer den 4:e för att delta på förkvällen och stannar till den 8:e för att delta i after-hike.
VAR: Incheck och Målgång sker vid FriluftsByn vid Skuleberget, Höga Kusten. Så lätt tar du dig hit >>
VAD INGÅR: Busstransporter från FriluftsByn, 7 måltider friluftsmat, 250 gr gas, karta, seminarier med Woolpower, Naturkompaniet och Gränsfors Bruk samt entré till After Hike. Hiker T-shirt (värde 399 kr) och tältplats i FriluftsByn lördag till söndag.
Vuxen: 2 290 kr*
Ungdom (13-16 år) 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr
*Anmäl dig med kod "hiker" innan den 30:e Juni och få 400 kr rabatt och delta för endast 1890 kr.

Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

1. SAMLA GÄNGET

Kolla upp vilka som är sugna på att följa med. Då Höga Kusten Hike har ett bestämt datum så slipper ni massa diskussioner om när som passar bäst. Se dock till att anmäla er i tid. Platserna tar slut rätt raskt.

Och du, om det nu är så att din familj, partner eller vänner är sega att bestämma sig inte har tid så är det bara att komma själv, gemenskapen är störtskön. Läs mer här: Kom själv, vandra med nya vänner >>

2. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN >>

I vår facebook grupp kommer vi att löpande lägger ut påminnelser inför äventyret. Det är rätt bra att alla som ska följa med är med i gruppen så bara en person har koll. I gruppen kan du även ställa frågor och få tips från andra vandare. Vi kommer även i god tid innan att gå igenom kartan och annat som kan vara bra att tänka på. 
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

3. BO I FRILUFTSBYN >>

Gör det lätt och smidigt för er och bo i FriluftsByn innan äventyret. Då är ni på plats och om ni väljer att tälta får ni en natt tillsammans i tältet och kan känna efter om det är något ni behöver justera. Annars kan ni såklart boka en stuga om ni är ute i god tid. 

Tältplats i FriluftsByn ingår Lördag till Söndag så ni inte får för er att sätta er i bilen och åka direkt ni kommer imål. Det är rätt klokt att sova ut en natt men ni vill verkligen inte heller missa After-Hike på Lördag.
Höga Kustens bästa tältplatser >>

4. KOM TILL FÖRKVÄLLEN

Ni hittar all information ni behöver på denna sida och vi kommer även sända lite live i deltagargruppen veckan innan så att ni är taggade. Men det brukar ändå vara rätt så skönt att komma förbi på förkvällen och få en genomgång av äventyret.

Är man några vänner så är det ofta en person som har mer koll så under förkvällen ser vi till att alla har hyfsad koll. Vi bjuder även in trubadru, flippar burgare och tänder lägereldarna så förkvällarna blir riktigt trevliga. 
Förkväll Höga Kusten Hike >>

5. NJUTVANDRA

På morgonen dag ett kommer vi att åka ut med bussar till starten och därefter ger ni er ut i egen takt. Det finns såklart guider längst vägen om något skulle hända. Under den första och andra dagen kan du välja två distanser – originalsträckan och en något kortare distans. Är du i ”normalform” så kommer ni att klara originalsträckan.  

Vi kommer att uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter och vi samlas sedan vid gemensamma nattläger där de som vill kan få bra tips från Sveriges ledande friluftsföretag. 
Vandringen >>
Seminarier & Workshops >>
Tips till förstagångsvandrare >>

6. CHILLA!

Höga Kusten Hike är absolut en utmaning men ni komer även ha tid att stanna till och njuta av vyerna. Om någon av er får en sten i skon, behöver rätta till ryggsäcken eller byta om – stanna upp och gör det. Ni har gott om tid och det är ljust långt in på senkvällen. Det är inget race utan ett tillfälle att få umgås, njuta av riktigt vacker natur och ha skoj. 

Stanna och bada vid Tärnättvattnet och vid havet. Slå er ner och ta en kaffe på toppen av ett berg. Det här är tusan livet. 

7. SOV ”RIKTIGT BRA”

Under kvällarna möts vi upp vid gemensamma nattläger. Här kan man välja att tälta mer avskilt eller intill andra. Det första nattlägret inleds ofta med kvällsdopp innan det är dags för middag, klipphäng och seminarier för de som vill. Vid det andra nattlägret går de som vill upp till toppen av Getsvedjeberget och njuter av vyerna och friluftsskola.

Då de flesta som kommer inte tältat så ofta har vi satt ihop lite tips här. Då kommer du sova som många lite överaskande säger på morgonen ”ja men riktigt bra.”
Tips till förstagångstältare >>

8. LOVA FRÅGA

Under vandringen kommer du möta guider  och friluftsföretag som är här för din skull. Så det är helt ok att ställa frågor såsom ”Ser tältet ok ut?” eller ”Skulle du kunna hjälpa mig ställa in ryggsäcken”. Naturkompaniet följer med ut och de har grym koll på den mesta typen av utrustning.

Däremot så bör du kanske inte plocka kängorna direkt ur kartongen utan se till att gå in dem någon mil innan du kommer, slå upp tältet som du kanske har lånat några gånger  hemma och ha koll på hur ditt friluftskök fungerar. Då blir det här kalas.
Seminarier & Workshops >>
Tips till förstagångsvandrare >>

9. AFTER-HIKE >>

Det vore ju fel att säga att en av de roligaste stunderna är när ni väl når toppen på Skuleberget dag tre. Men det är en sådan otrolig känsla av att fått vara ute tre dagar med alla upplevelser det innebär och sedan nå toppen av världsarvet. 

Efter att ni hängt en stund på toppen och även hejat in andra vandrare i mål så promenerar vi Höga kusten Stigen ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag så missa inte det här!
– After-Hike >>

Hur tufft är Höga Kusten Hike? Ja vi frågade några tidigare deltagare. Rulla filmen.

HUR TUFFT ÄR DET?

Ja alltså först och främst – ni kommer klara det. Sedan 2013 har över tusen personer deltagit i Höga Kusten Hike och om du kommer hyfsat förberedd så kommer det här gå kalas.

För att du ska få bästa möjliga upplevelse har vi satt samman två sträckor  – Originalsträckan som man klarar om man är i normalgod form och har gått lite med sin packning tidigare och en något kortare som är bra om man känner sig lite osäker eller vandrar med barn. Du kan växla fritt, vandra kortare dag ett och originalsträckan dag två och vi möts alltid vid samma nattläger.

Ni vandrar i egen takt men vi sover i gemensamma nattläger. Den längsta dagsetappen är ungefär sex – åtta timmar borträknat tid för pauser, foto, bad och tupplur. Om det nu är så att ni tycker det är så vackert att ni vill ta ännu längre pauser kan ni ta en kortare sträcka både dag ett och dag två.

Den mest avgörande faktorn är hur bra förberedd du kommer. För de allra flesta är det en ny erfarenhet att vandra med en ryggsäck på ca 15 kg och därför är det bra att ge sig ut och vandra med ryggsäck inför Höga Kusten Hike. Då kommer det gå hur bra som helst.
Ons: Förkväll >>
Tors:
 16 km eller 8 km ca 6-8h*
Fre: 13 km eller 9 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike >>
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.
Mer om sträckan: Vandra i Höga Kusten >>

FÖRBEREDELSER

1. Anmäl dig i tid då äventyret blir fullbokat: Anmälan >>

2.
 Fundera ut hur du tar dig till FriluftsByn, Höga Kusten. Du kan förmodligen samåka med andra om du vill: Res till Höga Kusten >>

3.
 Kolla igenom vad du har och vad du behöver låna av andra: Packlista >>

4.
 Kolla boende, de flesta väljer att tälta vid FriluftsByn då det är smidigast: Boende >>

5.
 Förbered dig: Friluftstips >>

Ta med kompisarna eller partnern på ett störthärligt äventyr!

Det är klart ni fixar det. Under tre dagar kommer ni att få uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Ni vandrar i egen takt men vi sover i gemensamma nattläger. Den längsta dagsetappen är ungefär åtta timmar borträknat tid för pauser, foto, bad och tupplur. Om det nu är så att ni tycker det är så vackert att ni vill ta ännu längre pauser kan ni ta en kortare sträcka både dag ett och dag två.

Det är fullt tillåtet att några tar ”genvägarna” dag ett och två, det innebär att ni skiljs åt en kort stund men under kartgenomgången visar vi var ni möts upp igen. Som längst är ni borta från varandra cirka 2 timmar eller så. Det kanske till och med är skönt.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER 

Många kommer själva men slår sällskap med andra.

Här har vi samlat lite tips för dig som dyker upp själv men förmodligen lämnar med nya vänner.

VANDRA MED BARNEN

Välj de kortare etapperna och ge er ut på ett säkert och tryggt äventyr i Höga Kusten.

Här har vi samlat några tips på hur ni får en riktigt härlig upplevelse.

TA MED VÄNNERNA ELLER PARTNER

Ta med partner eller kompisgänget på ett härligt äventyr.

Här har vi samlat lite tips som gör det enklare att planera.

VANDRA VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Förkväll, firande vid målgången och mysig After-Hike med levande musik på FriluftsByns innergård.Kolla in det här.

SKÖNT HÄNG

En stor del av upplevelsen är det sköna hänget. Spontana samtal under vandringen och myset vid eldarna vid nattlägren.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike