KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER

Är du sugen på ett härligt äventyr men har svårt att få med vänner eller familj? Vet du vad – det spelar ingen roll. Varje år anländer vandare från hela världen, från USA till Kina, själva till Höga Kusten Hike.

Några är erfarna vandrare men de allra flesta är nyfikna nybörjare som vill uppleva storslagen natur, umgås med andra när man känner för det och ha en massa skoj.

På den här sidan har vi samlat lite tips för dig som kommer själv. Du hittar mer information om äventyret på den här hemsidan men en bra plats är att börja här: Höga Kusten Hike >>

Planerar du att ta med dig kompisarna, kolla in detta: Samla kompisarna och ge er ut på äventyr >>

ANMÄLAN >>

Anmäl dig före 28:e Februari med kod "earlybird" och följ med för otroliga 1 690 kr! Barn under 18 år - 990 kr. Gäller till 28:e Feb eller så länge det finns platser kvar. All info under Anmälan >>

HUR TUFFT ÄR DET?

Höga Kusten Hike passar både erfarna och nyfikna nybörjare och är upplagt så att det finns tid även för avkoppling. Du bör dock ha vandrat en del med din utrustning och tränat på att sätta upp ditt tält för en härligare upplevelse. Då terrängen är kuperad så bör du inte lägga allt för stor vikt på kilometerna.  På Torsdag och Fredag kan du välja orginalsträckan eller ta "familjesträckorna"
Ons: Förkväll
Tors:
16 km eller 7 km ca 6-8h*
Fre: 12 km eller 8 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.
Mer om sträckan: Vandra i Höga Kusten >>

Det är svårt att förklara den makalöst vackra naturen och gemenskapen så vi frågade några tidigare deltagare. Tryck på play!

TIPS TILL DIG SOM KOMMER SJÄLV

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

Vi rekommenderar alla att gå med i deltagargruppen då det är här vi löpande lägger ut påminnelser inför äventyret. Men om man kommer själv så ska man definitivt göra det. Här kan man själv posta om man har en bil och har plats för andra – eller är villig att samåka med någon annan och dela på bilhyra eller drivmedel. Eller varför inte dela stuga.

Innan vandringen gör vi även en tråd där de som vandrar själva kan säga ”Hej, jag kommer från xxx och kommer också själv, vore kul med lite sällskap ibland” eller vad man nu vill säga. Du förstår vad vi menar. Det är hur som helst inte så avancerat för det brukar inte behöva vara det.
Ok jag fattade redan vid första raden ta mig till Deltagargruppen >>

2. BO I FRILUFTSBYN

Det här är kanske det bästa tipset. För tro oss, du vill inte vara den som lämnar after-hike för att ta bussen eller sätta dig i bilen för att åka till något boende längre bort. Du kommer vilja hänga kvar, det är sedan gammalt.

Alla som har valt något annat har alltid ångrat sig och velat in i det sista – fler än hälften har skippat det bokade boendet och nyttjat möjligheten att tälta gratis i FriluftsByn mellan Lördag och Söndag, andra har haft turen att hitta en ledig sängplats i någon stuga. Du kommer vara så jäkla trött och glad innan natten är över så du kommer sova som en stock – oavsett var du sover.

3. KOM TILL FÖRKVÄLLEN

Många som kommer själva anländer redan till förkvällen på onsdag för att hänga lite på plats. Vi flippar burgare, kanske tar en öl och förbereder oss vid lägereldarna. Vi samlas även och går igenom kartan. Detta är ett väldigt naturligt sätt att komma in i gemenskapen, det går nämligen inte att sitta vid en lägereld utan att börja prata med varandra. Vi har många lägereldar så det är helt ok att byta plats till en lugnare eller livligare lägereld. Det där löser du.

Huvudsaken är att du nu förstår att det är en grymt skön gemenskap på plats och inte behöver fundera om det är märkligt att komma själv. Det är det absolut inte. Ofta verkar det nästan som att det är de som kommer själva eller kommer i par eller grupp och slår följe med andra som har roligast.

4. VI GER OSS UT TILLSAMMANS

Under Höga Kusten Hike bär du din egen utrustning och tält och vandrar i egen takt till dagens nattläger. Man avgör själv om man vill vandra själv eller slå följe med andra under dagens etapp. Många varierar under dagen efter hur man känner, man går och pratar en stund, skiljs åt, möts upp igen vid en paus och hänger lite mer. Andra hittar sköna vandringspartners direkt och slår följe hela vägen.

Första dagen avgår bussar från FriluftsByn till starten, bussarna avgår en och en utefter när de är fulla. Det gör att vi redan från start är utspridda då världsarvet är stort. Då man även lämnar nattlägren i egen takt under dag två och dag tre, dock senast 10:00, så kan man välja om man vill gå med andra eller själv. Eller variera under dagen. Några går själva men oftast bildas grupper på 4-10 personer, ibland blir det mindre eller större grupper – du gör helt enkelt som du själv känner.

5. GEMENSAMMA NATTLÄGER

Under kvällarna möts vi upp vid gemensamma nattläger. Här kan man välja att tälta mer avskilt eller intill andra. Det första nattlägret inleds ofta med kvällsdopp innan det är dags för middag och seminarier för de som vill. Vid det andra nattlägret går de som vill upp till toppen av Gyltberget och njuter av vyerna och ytterligare seminarier.

Vill du spara vikt så delar du tält med någon annan deltagare, enklast är att få kontakt i deltagargruppen >>

6. AFTER-HIKE

Lördag och det känns som vi känt de som vi mött av och till under de senaste dagarna, om inte hela livet så i alla fall en lång tid. Firandet börjar redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen.
– After-Hike >>

Lär känna sköna människor från hela världen. 

UPDATE: HÖGA KUSTEN HIKE 2020

Allt tyder på att Höga Kusten Hike 2020 slår alla rekord. Sedan biljettsläpp den 27:e Januari har vandrare från runt om i världen har anmält sig. 

Precis som tidigare år hittar vi en majoritet kvinnor bland de anmälda - 68% av de anmälda är kvinnor medan män står för 32%. Vi ser även ut att slå alla tidigare rekord när det kommer till vandrare som kommer med barn och går den kortare sträckningen samt bland vandrare som kommer själva.
Missa inte att gå med i deltagargruppen: High Coast Hikers >>

TA MED VÄNNER,
KOLLEGOR ELLER PARTNER >>

 Här hittar du lite tips för er som tänker samla ihop kompisgänget eller vandra med partner.

VANDRA MED BARN
– HÄR HITTAR DU TIPSEN! >>

Under årens lopp har flertalet barn vandrat Höga Kusten Hike. Här hittar du tips på hur ni får en härlig upplevelse.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER >>

 Höga Kusten Hike är toppen för dig som vill vandra själv men även lära känna lite nya sköna människor. Kolla in detta!

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER >>

Allt du om resor, boende och packlista.

FOTO OCH FILM >>

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

ALLT OM ÄVENTYRET >>

Makalös natur, seminarier och massa skoj!

STARTSIDA >>

En bra översikt av Höga Kusten Hike