”Det här är andra året jag kommer hit själv men träffar massa härliga människor och jag är rätt säker på att jag kommer tillbaka även nästa år.”
Sofia Nilsson, Stockholm

”Det här är ingen klassisk gruppvandring utan man upplever Höga Kusten i sin egen takt men vi möts upp vid nattlägren och under seminarier. Sedan finns såklart guider som hjälper när man behöver det.”
Jerry, FriluftsByn

”A big reason for coming back is the nice atmosphere. It kind of happens by itself when you set out like this.”
Paul Wright, Stockholm.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER

Höga Kusten Hike är perfekt för dig som vill kombinera lite egentid med att uppleva ett äventyr med andra. Dyk upp på förkvällen på Onsdag så kommer resten lösa sig naturligt.

Upplev makalöst vacker natur tillsammans med likasinnade.

Lär dig lite nya friluftstrix på kurserna eller chilla i lägret.

Välj rutt utefter dagsform – Original eller Pleasure.

Fira bedriften med nya vänner på After-Hike.

Nyfiken på att se lite av vad du har att se fram emot. Den här videon är bara 55 sekunder och ger dig en liten försmak.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER

Är du sugen på ett härligt äventyr men har svårt att få med vänner eller familj? Vet du vad – då är det här för dig. Varje år anländer vandare både från runt om i Sverige och från hela världen, från USA till Kina, själva till Höga Kusten Hike.

Några är erfarna vandrare men de allra flesta är nyfikna nybörjare som vill uppleva storslagen natur, umgås med andra när man känner för det och ha en massa skoj.

På den här sidan har vi samlat lite tips för dig som kommer själv. Du kan även klicka vidare till vår ”startsida”:

Planerar du att ta med dig kompisarna, kolla in detta:

HÖGA KUSTEN HIKE
3:e - 5:e Augusti, 2023
Vuxen:
2 290 kr
Ungdom (13-16 år)
 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr

VAD INGÅR:
Busstransporter från FriluftsByn, 7 måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower, Naturkompaniet och Gränsfors Bruk samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag.

ANMÄLAN: Öppnar Fre 24:e Mars kl 15:00

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER

Det är svårt att förklara den makalöst vackra naturen och gemenskapen som du kommer få uppleva – så vi frågade några tidigare deltagare. Tryck på play så får du höra vad de har att säga.

TIPS TILL DIG SOM KOMMER SJÄLV

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN >>

Gå med i vår facebook grupp där vi inte bara löpande lägger ut påminnelser inför äventyret, här kan du även ställa frågor och få tips från andra vandare. Här kan du även posta om du till exempel kommer till Höga Kusten med bil och har plats för andra – eller är villig att samåka med någon annan och dela på bilhyra eller drivmedel. Eller varför inte dela stuga.

Innan vandringen gör vi även initiera en tråd där de som vandrar själva kan säga ”Hej, jag kommer från xxx och kommer också själv, vore kul med lite sällskap ibland” eller vad man nu vill säga. Ja du förstår, det är helt enkelt ett litet uppsnack inför äventyret.
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. BO I FRILUFTSBYN >>

Det här är kanske det bästa tipset. För tro oss, du vill inte vara den som lämnar after-hike för att ta bussen eller sätta dig i bilen för att åka till något boende längre bort. Du kommer vilja hänga kvar, det är sedan gammalt.

Alla som har valt något annat har alltid ångrat sig och velat in i det sista – fler än hälften har skippat det bokade boendet och nyttjat möjligheten att tälta gratis i FriluftsByn mellan Lördag och Söndag, andra har haft turen att hitta en ledig sängplats i någon stuga. Du kommer vara så jäkla trött och glad innan natten är över så du kommer sova som en stock – oavsett var du sover.
Höga Kustens bästa tältplatser >>

3. KOM TILL FÖRKVÄLLEN >>

Många som kommer själva anländer redan till förkvällen på onsdag för att hänga lite på plats. Vi flippar burgare, kanske tar en öl och förbereder oss vid lägereldarna. Vi samlas även och går igenom kartan. Detta är ett väldigt naturligt sätt att komma in i gemenskapen, det går nämligen inte att sitta vid en lägereld utan att börja prata med varandra. Vi har många lägereldar så det är helt ok att byta plats till en lugnare eller livligare lägereld. Det där löser du.
Förkväll Höga Kusten Hike >>

 

4. VI GER OSS UT TILLSAMMANS

Under Höga Kusten Hike bär du din egen utrustning och tält och vandrar i egen takt till dagens nattläger. Man avgör själv om man vill vandra själv eller slå följe med andra under dagens etapp. Många varierar under dagen efter hur man känner, man går och pratar en stund, skiljs åt, möts upp igen vid en paus och hänger lite mer. Andra hittar sköna vandringspartners direkt och slår följe hela vägen.

Första och andra dagen kan du kan välja mellan originalsträckan eller en någon kortare sträcka. Vi möts dock upp på samma nattläger.
Vandringen >>
Seminarier & Workshops >>
Tips till förstagångsvandrare >>

5. GEMENSAMMA NATTLÄGER

Under kvällarna möts vi upp vid gemensamma nattläger. Här kan man välja att tälta mer avskilt eller intill andra. Det första nattlägret inleds ofta med kvällsdopp innan det är dags för middag och seminarier för de som vill. Vid det andra nattlägret går de som vill upp till toppen av Gyltberget och njuter av vyerna och ytterligare seminarier.

Vill du spara vikt så delar du tält med någon annan deltagare, enklast är att få kontakt i deltagargruppen >>
Tips till förstagångstältare >>

6. AFTER-HIKE >>

Lördag och det känns som vi känt de som vi mött av och till under de senaste dagarna, om inte hela livet så i alla fall en lång tid. Firandet börjar redan vid målgången vid Toppstugan på Skuleberget. Därefter vandrar vi ner till FriluftsByn, tar en dusch och möts upp på After-Hike med burgare, öl, trubadurer och massa skoj. Camping med tält i FriluftsByn ingår lördag till söndag. De flesta väljer att stanna kvar till Söndag för att kunna koppla av innan man beger sig hemåt med nya vänner och massa minnen.
– After-Hike >>

Hur tufft är Höga Kusten Hike? Ja vi frågade några tidigare deltagare. Rulla filmen.

HUR TUFFT ÄR DET?

Det här är ju väldigt personligt och det var faktiskt efter en del övertalan vi har lagt ut kilometrar per dag då det blir rätt irrelevant när man vandrar på Höga Kusten. Det handlar lika mycket om höjdmeter och underlag som om kilometrar.

För att du ska få bästa möjliga upplevelse har vi satt samman två sträckor  - Original som man klarar om man är i normalgod form och har gått lite med sin packning tidigare och en något kortare - Pleasure - som är bra om man känner sig lite osäker, vandrar med barn eller helt enkelt vill stanna upp och njuta ännu mer. Du kan växla fritt, vandra "pleasure" dag ett och "original" dag två. Oavsett vilken sträcka du väljer så möts vi upp vid samma gemensamma nattläger.

Den mest avgörande faktorn är hur bra förberedd du kommer. För de allra flesta är det en ny erfarenhet att vandra med en ryggsäck på ca 15 kg och därför är det bra att ge sig ut och vandra med ryggsäck inför Höga Kusten Hike. Då kommer det gå hur bra som helst.

Ons: Förkväll >>
Tors:
16 km eller 8 km ca 6-8h*
Fre: 13 km eller 9 km ca 6h*
Lör: 10 km ca 4h* + After-Hike >>
Söndag: Sovmorgon och hemresa
*Lägg på cirka 2-3 timmar för pauser för mat, foto, avkoppling, bad etc.

FÖRBEREDELSER

1. Anmäl dig i tid då äventyret blir fullbokat: Anmälan >>

2.
Fundera ut hur du tar dig till FriluftsByn, Höga Kusten. Du kan förmodligen samåka med andra om du vill: Res till Höga Kusten >>

3.
Kolla igenom vad du har och vad du behöver låna av andra: Packlista >>

4.
Kolla boende, de flesta väljer att tälta vid FriluftsByn då det är smidigast: Boende >>

5.
Förbered dig: Friluftstips >>

Lär känna sköna människor från hela världen. 

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER >> 

Många kommer själva men slår sällskap med andra. Kolla in det här.

TA MED VÄNNERNA >>

Du vet det där äventyret ni kommer prata om länge. Här är det och här är tipsen.

ÖVERTYGA  PARTNER >>

Det här kommer bli en mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips

VANDRA MED BARN >>

Det funkar toppen att vandra Pleasure rutterna med barn. Kolla in det här!

ETT UNIKT VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar vandrare från hela världen. Här hittar du fyra anledningar att följa med på Höga Kusten Hike:

UPPLEV VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Mysig förkväll på Onsdag och firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag. Det här blir skoj!

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av upplevelsen är tid för varandra eller det sköna hänget med andra om du föredrar det. Ofta blir det en kombination.

Det här äventyret du har väntat på. Kom själv eller ta med familjen eller vännerna.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike