ANMÄLAN

Följ med på av världens mest populära vandringsfestivaler.

Ta chansen att snöra på dig kängorna och ge dig ut på ett underbart äventyr. Vi tar hand om allt det praktiska medan vi vandrar i egen takt genom Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Innan vi ger oss ut arrangerar vi en förkväll där vi i mer detalj går igenom tips inför äventyret och under äventyret kan du ta del av friluftsskolor och workshops. När vi är tillbaka firar vi bedriften både på toppen av Skuleberget och på After-Hike i FriluftsByn.

Anmäl dig med kod ”earlybird” och få 300 kr på vuxendeltagande. Koden giltig till 31:a Maj

Anmälan »

Program 2024 »

Deltagar PM »

The Original »

8:e – 10:e Aug 2024
Vuxen: 2290 kr
Ungdom (13-16 år): 1190 kr
Barn: 12 år och yngre: 790 kr

Wanderlust »

8:e – 10:e Aug 2024
Vuxen: 2290 kr
Ungdom (13-16 år): 1190 kr
Barn: 12 år och yngre: 790 kr

Wanderlust Light »

8:e – 10:e Aug 2024
Vuxen: 2690 kr
Ungdom (13-16 år): 1290 kr
Barn: 12 år och yngre: 890 kr

Kolla in vad tidigare deltagare har att säga om Höga Kusten Hike.

ANMÄLAN >>

Anmälan till Höga Kusten Hike 2024 är öppen. Följ med på ett härligt äventyr!

VANDRINGSRUPPEN >>

Vi ses i vår facebook grupp där vi delar med oss av tips och gör oss redo för äventyret.

FÖREBEREDELSER >>

Här hittar du restips, boende och tips på utrustning.

ALLT OM ÄVENTYRET >>

Kolla in vad du har att se fram emot. Det här kommer bli riktigt kul

Detaljerna

Höga Kusten Hike Original rutten lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

Program & Hålltider

De allra flesta dyker upp på förkvällen på Onsdag där du får kartgenomgång och tips inför äventyret men du kan även checka in under torsdag morgon innan bussarna avgår från FriluftsByn.

Incheckning
Du checkar in Onsdag under förkvällen 16:00 – 22:00 eller Torsdag morgon 07:00 – 08:30.

Bussar till Starten
Bussar lämnar FriluftsByn på torsdag morgon.
The Original: 08:00
Wanderlust: 08:30

Målgång
Du kommer nå Skulebergets Toppstuga kring lunch på Lördag och vara tillbaka i FriluftsByn med minnen för livet ungefär 15:00. Därefter börjar After-Hike.

Program
Vill du få en bild av vad som händer under äventyrets olika dagar, klicka in här: Program Höga Kusten Hike »

Deltagar PM
För att få en snabb översikt, ta en titt på:  Deltagar PM »

Vad ingår?

Förkväll med genomgång inför äventyret, busstransporter från FriluftsByn, guider längst vandringen, sju måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower och Naturkompaniet samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag (värde 290 kr).

Regler

Vi har arrangerat Höga Kusten Hike i mer än 10 år och vi blir glada över det ansvar som vi tillsammans tar för att skapa ett minnesvärt äventyr som också är säkert och respekterar djur och natur.

  • Du måste checka in i FriluftsByn innan äventyret samt när du kommer fram till respektive nattläger samt när du lämnar lägret på morgonen därefter.
  • Vi tältar i gemensamma nattläger och på anvisade platser.
  • Guider gör upp eldar och endast på särskilt anvisade platser. Inga andra eldar får göras upp.
  • Du får inte förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning. Fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
  • Du får inte köra drönare i Skuleskogens Nationalpark eller vid Skulebergets Naturreservat.
  • Hundar som följer med på äventyret hålls kopplade.

Toaletter och Stugor

Det är tillåtet att använda de toaletter som finns i nationalparken, vid Friluftsbyn samt vid FriluftsByns toppstuga. Du kan även söka skydd i de stugor som finns i Nationalparken. Övernattning sker dock i ditt egna tält.

Nedskräpning

Vi lägger stort värde i att lämna området i bättre skick än när vi kom på plats. Därför är det absolut förbjudet att lämna skräp längst loppet eller vid energidepåer. Det förpackningar du tar med dig ut tar du även med dig i mål. Du kan kasta ditt skräp vid FriluftsByn efter målgång. Ser någon checkpoint ansvarig, annan löpare eller vägvisare en löpare som kastar skräp kommer hen omgående bli diskvalificerad.

Säkerhet

Du är säkert införstådd med att delta i utomhusaktiviteter alltid innefattar en skaderisk. Vi har dock gjort vårt yttersta för att göra Höga Kusten Hike så säkert som möjligt.

När du anmäler dig till Höga Kusten Hike innebär det att du accepterar att du deltar på egen risk och att Höga Kusten Hike, FriluftsByn, High Coast Resort AB inte ersätter personskador eller skador som kan uppkomma på utrustning genom deltagande i Höga Kusten Hike.

Höga Kusten Hike ställer höga krav på ditt egna omdöme. Vi rekommenderar ingen som har rygg, knä eller hjärtproblem att delta in vandringen.

Överväg även din personliga hälsa innan du deltar i vandringen och gör en avvägning mellan de tre alternativen – The Original, Wanderlust och Wanderlust Light. Kom förberedd. 

Vi rekommenderar även minst 8 timmar vila innan du kör bil när du avslutat vandringen. Därför erbjuder vi gratis tältplatser i FriluftsByn mellan Lördag och Söndag.

Första Hjälpen

För din säkerhet har vi sjukkvårdspersonal ute längst vandringen och vid nattlägren. De hjälper dig om du har problem. De vanligaste problemen är skavsår och då använder de din medhavda utrustning för att hjälpa dig. Du kommer även få ett nummer till säkerhetsansvarig innan du ger dig ut. Vi informerar alltid räddningstjänsten om Höga Kusten Hike och vid aktua skador ringer du 112.

Ta inga onödiga risker.

På allvar, ta inga onödiga risker. Slåttdalsberget, utsiktsplatsen vid Slåttdalsskrevan och Skuleberget är områden med högre risk då bergen här stupar upp till hundra meter rätt ner. Gå inte för nära kanterna då kombinationen av tung ryggsäck och eventuellt hala stenar inte är en bra kombination. Håll rimligt avstånd från avsatser. Vandringen följer väl markerade leder och om du håller dig till dem ökar säkerheten. Drick mycket vatten, vila när du är trött och ät när du är hungrig. Laga inte mat inne i tältet.

Mobiltelefon

Under majoriteten av Höga Kusten Hike har du täckning. Men inte alla delar. Se dock till att ta med dig en laddare då det inte finns chans att ladda telefonen under vandringen.

Utrustning

Du behöver inte den senaste utrustningen för att delta i Höga Kusten Hike, men du behöver  kläder, en sovsäck och ett liggunderlag anpassad för säsongen samt kängor, för din egen och andra vandrare säkerhet.

Vi hoppas att denna information inte skrämmer dig utan snarare får dig att inte ta onödiga risker under Höga Kusten Hike. Så, dags att göra sig redo!

Om jag måste avbryta vandringen

Målsättningen är såklart att du kommer få ett äventyr fyllt med härliga upplevelser. Därför har vi satt samman tre alternativ som passar allt från erfarna vandrare till nyfikna nybörjare  – The Original, Wanderlust och Wanderlust Light. 

Om du förbereder din kropp och vandrar en del med ryggsäck innan Höga Kusten Hike så kommer det här med största sannolikhet gå hur bra som helst. 

Om du vandrar the Original och får känningar i rygg eller knän – eller bara känner att du vill vandra lite kortare så det genvägar under äventyrets andra dag. 

Om du väljer Wanderlust och efter första dagen känner att du vill vandra en längre sträcka så kan du lägga till ”upptäckarundor” där du slår följe med vandrare i the Original. 

Om du vandrar Wanderlust Light så får du tält och sovsäck transporterad från FriluftsByn till de olika nattlägren och tillbaka till FriluftsByn. Men vi ger även chansen till deltagare i Wanderlust och The Original att få viss utrustning transporterad till FriluftsByn under äventyrets sista dag för att underlätta bestigningen av Skuleberget. 

Det finns även guider längst äventyret som kommer ge dig tips om du känner att du får utmaningar. 

Kort och gott – vi gör allt för att du ska kunna få ett härligt äventyr. 

Om du ändå måste bryta
Ibland stukar någon foten, får ont i knän, rygg eller något annat som gör att man vill bryta. Då ser vi till att hänvisa dig till någon av våra upphämtningsplatser varifrån du får transport tillbaka till FriluftsByn. 

Vid brytande: 
1. Du måste alltid prata med någon av guiderna eller ringa numret till sekretariatet innan du bryter.
2. Som du säkert förstår så går det förmodligen inte att hämta upp dig exakt där du står utan vi kommer hänvisa dig till en upphämtningsplats varifrån vi sedan tar dig tillbaka till FriluftsByn. Vi går igenom detta under förkvällen.
3. Du kan tälta kostnadsfritt i FriluftsByn under hela äventyret samt Lördag till Söndag. Här finns även sällskapsrum där du kan hänga. 
4. Även om du bryter så tycker vi såklart att du ska försöka ta dig upp till målgången på toppen av Skuleberget och vara med på After-Hike. Det tar ofta emot att ”bryta” och då brukar lite kalas hjälpa. 

Avbokning

Precis som en biljett till en konsert eller ett idrottsevenemang är anmälan inte avbokningsbar. Däremot kan du teckna en försäkring hos Startklar hos Folksam för 150 kronor som ger dig pengarna tillbaka om något skulle hända. Du hittar mer info här: www.startklar.nu.

Du kan även erbjuda någon att köpa din biljett i deltagargruppen på Facebook: 
High Coast Hikers >>

VAD PASSAR DIG?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP »

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR MED BARN »

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.