HÖGA KUSTEN HIKE

Planera din packning

Till Höga Kusten Hike kommer både nyfikna nybörjare och erfarna vandrare. För vissa är det här kanske första gången man ger sig ut på en längre vandring och att packa ryggsäcken kan vara en utmaning, Därför har vi satt samman tio tips som hjälper dig att förbereda dig inför äventyret.

Under förkvällen kommer du kunna få hjälp av representanter från Naturkompaniet att ställa in ryggsäcken och under vandringen kan du även få hjälp av flertalet erfarna guider.

1. PLANERA DIN PACKNING

Prioritera det mest nödvändiga.

Gå igenom vad som är absolut nödvändigt att ha med sig på vandringen och lämna allt annat hemma, i FriluftsByn eller i bilen. För att hjälpa dig har vi satt samman en lista med obligatorisk utrustning:
– Obligatorisk utrustning >>

2. TÄNK PÅ VIKTFÖRDELNINGEN

Placera tyngre föremål närmast ryggen

Placera de tyngsta föremålen, som mat och vatten, närmast ryggen och högt upp för att balansera ryggsäcken. Lättare föremål kan placeras längre ner i ryggsäcken.

3. ORGANISERA DINA PRYLAR

Förvara på ett systematiskt sätt

Använd små förvaringspåsar för att organisera dina föremål och förvara dem på ett systematiskt sätt. Påsen med sovsäcken eller sovsäckspåsen kan exempelvis läggas nederst i ryggsäcken.

4. TESTA UTRUSTNINGEN 

Se till att all utrustning passar ordentligt.

Testa utrustningen och utrustningen hemma innan du ger dig ut på vandringen. Det är viktigt att all utrustning passar ordentligt och att du kan bära ryggsäcken bekvämt under en längre tid.

När du ska bära ryggsäck på vandring är det viktigt att prioritera och packa smart för att få en bekväm och säker upplevelse. Med rätt planering och förberedelser kan du uppleva fantastiska äventyr och skapa minnen för livet.

5. PRIORITERA ÅTKOMST

Placera föremål som behövs ofta i lättåtkomliga fickor

Placera föremål som du behöver ofta, såsom snacks, karta eller vattenflaska, i enkelt åtkomliga fickor eller fack på utsidan av ryggsäcken.

6. PASSFORM

– Justera ryggsäcken efter din kropp

Justera ryggsäcken efter din kropp och se till att den passar ordentligt. En ryggsäck som sitter bra ger en mer behaglig vandring.

7. VATTENTÄTA PÅSAR

Skydda din utrustning mot fukt och regn

Använd vattentäta påsar eller plastpåsar för att skydda föremål mot fukt och regn. Det kan vara särskilt viktigt för känsliga föremål som elektronik eller sovsäck.

8. JUSTERA UNDER VANDRINGEN

– Rätt belastning för skönare vandring.

Se till att  justera remmar och spännen under vandringen. Ryggsäcken bör sitta nära ryggen och höftbältet ska sitta på höfterna för att bära tyngden. Du kan få hjälp med detta av Naturkompaniet på förkvällen.

9. VÅGA FRÅGA

– Vi finns här för dig.

På förkvällen kan du få hjälp av både Naturkompaniet och guider att ställa in din ryggsäck. Du kan även fråga guider under vandringen och vid nattlägren. På fredag kväll delar även Naturkompaniet med sig av sina bästa tips. Missa inte chansen att lära dig något nytt.

10. KOM FÖRBEREDD

– Vandra med ryggsäck innan äventyret.

Att vandra med en tyngre ryggsäck kräver mer fysisk ansträngning än en vanlig promenad. För att undvika skador och onödigt obehag under vandringen är det därför viktigt att förbereda sig fysiskt. Genom att träna regelbundet och öka belastningen gradvis kan du stärka de muskler och leder som används vid vandring och förbättra din uthållighet.

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

VAD PASSAR DIG?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP »

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR MED BARN »

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

Vad är Höga Kusten Hike?

Höga Kusten Hike är ett av Sveriges mest populära vandringsäventyr som årligen lockar hundratals deltagare från hela världen. Under tre dagar upplever vi Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter.

I äventyret ingår bussar, guider, mat, kurser, after-hike och massa roliga upptåg.

Vi vandrar i egen takt genom den spektakulära naturen och vi bär själva vår utrustning och medhavda tält till våra gemensamma nattläger.

På kvällarna kan vi koppla av, hänga med andra vid lägereldarna eller gå på någon av friluftsskolorna där du träffar några av Sveriges ledande friluftsföretag.

Äventyret inleds med en mysig förkväll och avslutas med en hejdundrande After-Hike i FriluftsByn.

Vad ingår?

Höga Kusten Hike handlar om att göra det enkelt att ge sig ut på ett storslaget äventyr. Vi tar hand om planering, logistik, mat och guider. I anmälan ingår:
- Outdoor Collective T-Shirt
- Busstransport från FriluftsByn
- Sju måltider frystorkad friluftsmat
- Karta över vandringen.
- Seminarie med Woolpower och Naturkompaniet. 
- Intäde till After Hike.
- Fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag. 

Hur tuff är vandringen?

Det finns två huvudsakliga sträckningar - The Original och Wanderlust. Du kan även få tält och sovsäck transporterad till nattlägren om du väljer Wanderlust Light.

Oavsett distans kommer upplevelsen bli bättre om du förbereder din kropp, framförallt knän, axlar och rygg genom att vandra med ryggsäck innan du kommer till äventyret.

The Original (Nivå 4/5)
Vandringen är utmanande och bitvis krävande. Vi vandrar 10 - 16 kilometer per dag med branta upp- och nedstigningar på stigar med varierande underlag.
Mer information: The Original >>

Wanderlust (Nivå 3/5)
Vandringen klassas som medel givet distanserna och tiden vi har tillgodo. Men du måste ändå förbereda din kropp. Det förekommer branta upp- och nedstigningar om än färre än på The Original. Terrängen är varierande.
Mer information: Wanderlust >>

Wanderlust Light (Nivå 2/5)
Då du kan få hjälp med att få delar av din utrustning transporterad till nattlägren så kan du vandra med lättare packning. Detta gör Wanderlust Light till en givet sammanhanget lättare vandring. Sträckan är dock varierande med branta upp- och nedstigningar. Denna möjlighet har främst efterfrågats av familjer och nybörjare.
Mer information: Wanderlust Light >>

Vilka brukar följa med?

Höga Kusten Hike lockar äventyrare och njutvandrare från hela världen. Allt från erfarna vandrare till nyfikna nybörjare. Solovandrare till kompisgäng, par och familjer. 

DET FINNS MÅNGA ANLEDNINGAR ATT FÖLJA MED PÅ HÖGA KUSTEN HIKE

Den storslagna naturen, den sköna stämningen och möjligheten att lära sig något nytt samt bara koppla av. Det finns många anledningar att följa med på Höga Kusten Hike. Här hittar du mer information.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.