”Vi vandrade med våra två tjejer som var 8 och 10 år gamla. Det var helt fantastiskt. Vi är nog alla lika stolta.”

Sandra Hansen, Danmark

Jag vandrade med min 9-åriga dotter. Det är absolut en utmaning men en riktigt häftig upplevelse. Ta med extra godis.

Marcus Eklånge Gindemo, Sverige

Det här bör du testa. Vi vandrade med våra barn på 6 och 7 år och dom pratar fortfarande om det. Det blev ett helt underbart äventyr. 

Sara Brown, England

HÖGA KUSTEN HIKE

Ta med barnen på ett underbart äventyr.

Det här kan mycket väl vara ett av de äventyr du och dina barn kommer ha starkast minnen av längre fram i livet.  Höga Kusten Hike är ett av världens mest populära vandringsäventyr och varje år kommer familjer, med en eller båda föräldrarna, från hela världen för att uppleva Höga Kustens makalösa natur, den sköna gemenskapen och för att koppla av tillsammans.

På denna sida har vi samlat tips till dig som tar med barn till äventyret! 
– Låt oss skapa minnen för livet!

Tillsammans kommer ni få uppleva några av Höga Kustens höjdpunkter. Kustnära berg, badstränder och djupa skogar.

Självklart blir det tid för avkoppling. Ta med sällskapsspel, godis och en bok där ni dokumenterar er upplevelse.

Under vandringen kan ni bland annat göra egna produkter av ull med Woolpower och få friluftstips från Naturkompaniet.

Det kommer fler och fler som vandrar med barn så räkna med att ni kommer få nya vänner under vandringen.

HÖGA KUSTEN HIKE

En vandring som är perfekt för dig som vill ta med barnen på ett riktigt äventyr.

Höga Kusten Hike är en oförglömlig vandringsresa genom Höga Kustens höjdpunkter. Distansen ”pleasure” är perfekt att uppleva tillsammans med dina barn! Vi fixar bussar, guider, mat, kurser och massa roliga upptåg så du kan fokusera på upplevelsen. Under vandringen kommer du och dina barn att få uppleva mäktiga berg, djupa skogar med vackra sjöar och en fantastisk kust med sandstränder.

Men det här är inte bara en vandringstur, det finns även kurser och seminarier där du får chans att lära dig att göra egna produkter i ull med Woolpower och få friluftstips från Naturkompaniet.

På kvällarna samlas vi i gemensamma nattläger och njuter av den mysiga stämningen vid lägereldarna. Missa inte detta unika tillfälle att komma närmare naturen och tillbringa tid med familjen.

Klart ni ska följa med på ett äventyr ni alltid kommer minnas!

HÖGA KUSTEN HIKE

3:e - 5:e Augusti, 2023
Vuxen: 2 290 kr
Ungdom (13-16 år) 1190 kr
Barn: 12 år och yngre - 790 kr

VAD INGÅR:

Busstransporter från FriluftsByn, sju måltider friluftsmat, karta, seminarier med Woolpower och Naturkompaniet samt After Hike. Outdoor Collective T-shirt (värde 399 kr) och fri tältplats i FriluftsByn lördag till söndag (värde 290 kr).

Anmälan >>

Program 2023 >>

  • Upplev världsarvet Höga Kustens makalösa natur tillsammans med likasinnade barnfamiljer från hela världen.
  • Vi löser allt det praktisk; mat, transporter, karta, kurser och after-hike medan du tar med egen, lånar ihop eller hyr utrustning. 
  • Efter du checkat in och hämtat ut mat och karta tar vi bussar till starten och ger oss ut i egen takt. Det finns guider längst bak, i mitten och på olika stationer längst vandringen som hjälper till om något händer.
  • Vi möts vid våra gemensamma nattläger där ni kan välja att bara ta det lugnt, hänga vid lägereldarna eller lära er något nytt vid kurser och workshops.
  • Äventyret avslutas med After-Hike i FriluftsByn, en perfekt avslutning där ni kan summera dagarna och barnen har chans att hänga lite mer med sina nyfunna vänner.
Distans*:

Classic: 16 + 14 + 10 = 40 km
Pleasure: 8 + 9 + 10 = 27  km
*Då vi vandrar längst kustnära berg så är antalet kilometrar inte riktigt så relevant mått.

Vandring per dag:

Räkna med ca 7-8 timmars vandring plus foto- och matpauser.

Vandringen >>

Höga Kusten Hike och distansen Pleasure har genomförts av barn från 4 år, men mycket beror på dig som förälder.

En härlig mix av vandring, avkoppling och gemenskap.

Upplev vad som röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Några barn kommer med hela familjen, andra kommer med mamma eller pappa. Vissa kommer med släkting eller vänner.
– Det här kommer bli toppen!

Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

10 BÄSTA TIPSEN

till dig som vandrar med barn

1. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer ni lära känna fler barnfamiljer.
2. Se över den utrustning du redan har och vad du behöver köpa nytt, låna eller hyra.
3. Bo vid friluftsbyn
4. Förbered er inför äventyret
5. Kom på förkvällen så barnen hinner träffa andra barn som ska med.
6. Vandra distansen ”Pleasure”
7. Ta många pauser
8. Våga fråga
9. Vid behov – Skicka packning sista dagen.
10. Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter.

1. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

– Lär känna fler barnfamiljer och ställ frågor till de som vandrat förut.

Höga Kusten Hike har vandrats av flera familjer från världen över. Några har kommit själva med ett eller flera barn och ibland kommer två föräldrar. I vår facebook grupp lägger vi löpande ut tips och påminnelser inför äventyret. Här kan du även ställa frågor och få tips från andra som vandrat med barn.

Innan vandringen brukar vi även lägga ut en tråd med frågan ”Vilka kommer ta med sig barn?” och det brukar göra att man får kontakt med andra som tänker ta med barnen på ett äventyr som ger minnen för livet.
Kalas, ta mig till deltagargruppen >>

2. SE ÖVER UTRUSTNING

– Kolla vad du redan har sedan låna, hyr eller investera i vad som saknas.

Förmodligen har du det mesta du behöver men precis som många andra behöver du kanske låna ryggsäck, sovsäck och tält av någon du känner. Eller så kan du hyra utrustning av Naturkompaniet. Får du feeling kanske det är läge att steg för steg fylla på friluftsgarderoben.

Det är dock viktigt att du har lärt dig använda den utrustning du kommer med, främst ditt tält och ditt kök. Sedan finns det såklart guider här som kan hjälpa dig. Vill du ha hjälp att ställa in din ryggsäck så finns Naturkompaniet på plats. Du hittar tips om utrustning och vad som är obligatorisk utrustning här:
Utrustning för Höga Kusten Hike >>

3. BO I FRILUFTSBYN

– Det är smidigt att ta sig till FriluftsByn där de flesta också väljer att bo.

Det här är kanske det bästa tipset. Om ni bor i FriluftsByn kvällen innan äventyret så kommer ni att träffa även andra barnfamiljer och barnen får säkerligen lite energi av att under avslappnade former lära känna fler som ska ut på äventyr.

I anmälan ingår tältplats Lördag till Söndag i FriluftsByn då vi verkligen uppmuntrar att ni stannar kvar en natt efter äventyret för att vila ut och hinna smälta alla intryck innan vi säger hej för denna gång
Resa, boende och mat >>

4. FÖRBERED ER

– Några månader innan kan det vara klokt att börja vandra lite med ryggsäck.

Det väldigt viktigt att du vandrar med packad ryggsäck för att vänja kroppen vid belastningen. Öka gradvis längden och svårighetsgraden på dina ”träningsvandringar”. På så sätt kommer knän, rygg och axlar vänja sig med belastningen.

Om ni inte tältat förut, se till att förbereda barnen genom att låta dem sova i tältet hemma några nätter tiden innan vandringen.
Fler tips för vandring >>

Om du förberett dig fysiskt och är bekväm med din utrustningen, ser till att ni har energi i kropparna samt tar pauser så kommer det här bli ett riktigt härligt äventyr.

5. MISSA INTE FÖRKVÄLLEN

– Träffa andra deltagare och låt barnen få ansvara över sin karta.

Förmodligen kommer du ha fullt upp dagarna innan vandringen. Det ska packas kläder och ni ska säkert testa tältet och lite annat. Då kan det vara skönt att vara på plats redan kvällen innan.

På onsdag kväll arrangeras även förkväll där vi i lugn och ro går igenom vad som kommer hända de närmsta dagarna och du kan såklart ställa alla frågor du vill. Vart ni hittar vatten, små tips på bra viloplatser och allt det där som gör att ni kommer somna med känslan ”ja men det här känns ju faktiskt bra.”
Förkväll Höga Kusten Hike >>

6. VANDRA PLEASURE

– Det finns alltid ett alternativ.

Under den första och andra dagen kan du välja två distanser. Om du vandrar med barn under 10 år skulle vi rekomendera att ni tar den kortare ”Pleasure” rutten. Då blir första dagen cirka 8 kilometer, den andra ca 9 km och den tredje ca 10 km. Vi ger oss ut tillsammans och det finns guider både längst fram och längst bak under hela dagen. Du kommer även möta guider under dagen.

Höga Kusten Hike är ingen gemensam vandring på så sätt att vi går samlade utan du väljer den takt som passar dig och du bär du din egen utrustning och tält. Då ni kommer dela buss med andra ut till starten blir det dock lätt så att man slår följe med varandra en stund, man splittras upp men sedan går en stund tillsammans igen.

7. TA MÅNGA PAUSER

– Det finns alltid ett alternativ.

Höga Kusten Hike har en riktigt spännande och omväxlande natur. Det kan vara lätt att vilja ta sig upp till de olika topparna men ditt ansvar är snarare att se till att ni tar många pauser och har packat med lite extra snacks så att ni orkar hela dagen.

Det kan innebära att ni fyller på energin med lite extra nötter eller godis innan ni ger er upp för ett berg och kanske till och med stannar lite halvvägs. Då ökar chansen att ni orkar hela dagen.

Passa på att bada vid Tärnättvattnet, Tärnättholmarna och Kälsviken. Njut av upplevelsen. För ni kommer förmodligen minnas den resten av livet. Vi går igenom mer under förkvällen.

8. VÅGA FRÅGA

– Både guider och Naturkompaniet är här för att hjälpa dig få ett härligt äventyr.

Innan du kommer bör du ha läst igenom programmet för att ha koll på tider. Är det något du undrar inför äventyret så är vår deltagargrupp på facebook toppen och du kommer snabbt få svar från tidigare deltagare eller vi som arrangerar detta äventyr. Du kan såklart även maila oss.

På plats finns guider som kan svara på frågor och Naturkompaniet finns på plats för att hjälpa dig om du har frågor om utrustning.
Program Höga Kusten Hike >>

Ge dina barn en paus från skärmar och lär dem istället att uppskatta naturen, skapa oförglömliga minnen och uppleva äventyr tillsammans på en spännande flerdagarsvandring genom Sveriges mest varierande natur.

9. SKICKA PACKNING

– Är ni trötta så kan vi avlasta sista dagen.

Det är viktigt att du som förälder vant kroppen med att bära ryggsäck innan ni kommer. Det är såklart också bra om barnen varit med någon tur. Sedan kan såklart det alltid hända något och då kommer våra guider göra allt för att hitta lösningar.

Efter ni vaknat upp vid det andra nattlägret och ska vandra till toppen av Skuleberget för målgång dag tre så kan vi vid Camp Gyltberget hjälpa er att ta delar av er utrustning (tex. tält och sovsäckar) till FriluftsByn. På så vis får ni en lättare målgång. Vi berättar mer om denna möjlighet under förkvällen och såklart när ni kommer fram till Camp Gyltberget.

10. KOM PÅ AFTER-HIKE

– En av vandringens absoluta höjdpunkter är att fira vår bedrift.

Det som gör oss riktigt glada är att många barnfamiljer och kanske främst de föräldrar som kommer själva med barn väljer att stanna kvar på after-hike. Det blir musik och inte ofta är det barnen som inleder spontandansen på innergården.

I äventyret ingår tältplats i FriluftsByn Lördag till Söndag för att vi vill uppmuntra er till att faktiskt stanna kvar och njuta av bedriften. Att just tillsammans få summera alla minnen tillsammans med andra och inte minst andra barn brukar verkligen förhöja upplevelsen.
– After-Hike >>

FRILUFTSTIPS

Här kan du lyssna till tidigare vandrare för att få en känsla vad du har framför dig. Vill du ha fler tips inför vandringen så har vi samlat dem här.

SÅ PACKAR DU DIN RYGGSÄCK

För en skönare och smidigare vandring >>

EN GOD NATTS SÖMN

Så får du en mysig natt ute i naturen >>

My 10 year old son walked it last year, he found it challenging but really enjoyed it. He enjoyed that much we are doing it again this year. Also, there were families with children a lot younger then him.

Al Waters, Ireland

Did it last year with my 9 year old daughter. It’s a challenge but it’s not impossible. Just bring a lot of candy or chocolate.

Marcus Eklånge Gindemo, Sweden

Go for it! We did the High Coast Hike with our 6 and 7 year old kids and they still talk about it. A great adventure. They were so proud of themselves and easily kept up with adults.

Sara Brown, England

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

Slå på filmen så får du en känsla vad du snart kommer få uppleva

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP >> 

Många kommer själva, Kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

TA MED
VÄNNERNA >>

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ETT AV VÄRLDENS MEST POPULÄRA VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar årligen hundratals vandrare från hela världen. Följ med och upplev den vackra naturen, det sköna hänget, kurserna och allt skoj som händer.

VACKER NATUR >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du mer om sträckningen.

SKÖN STÄMNING >>

Mysig förkväll på Onsdag, firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag.

KURSER & WORKSHOPS >>

Seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som gör friluftslivet skönare.

TID FÖR AVKOPPLING >>

Det finns tid för egen avkoppling och skönt häng med andra. Ofta blir det en härlig kombination.

HÖGA KUSTEN HIKE

ÄVENTYRET VÄNTAR!

STARTSIDA >>

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

VANDRINGEN >>

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

FÖRBEREDELSER >>

Resa, boende, mat och packlista samt friluftstips.

FOTO & FILM >>

Kolla in foto och film från tidigare år.

OM HÖGA KUSTEN >>

Upplevelser före och efter äventyret.