HÖGA KUSTEN HIKE

Ta med barnen på ett underbart äventyr.

Storslagen natur. Minne för livet.

Det här kan mycket väl vara ett av de äventyr du och dina barn kommer ha starkast minnen av längre fram i livet.  Höga Kusten Hike är ett av världens mest populära vandringsäventyr och varje år kommer familjer, med en eller båda föräldrarna, från hela världen för att uppleva Höga Kustens makalösa natur, den sköna gemenskapen och för att koppla av tillsammans.

På denna sida har vi samlat tips till dig som tar med barn till äventyret!

”Vi vandrade med våra två tjejer som var 8 och 10 år gamla. Det var helt fantastiskt. Vi är nog alla lika stolta.”

Sandra Hansen, Danmark

Jag vandrade med min 9-åriga dotter. Det är absolut en utmaning men en riktigt häftig upplevelse. Ta med extra godis.

Marcus Eklånge Gindemo, Sverige

Det här bör du testa. Vi vandrade med våra barn på 6 och 7 år och dom pratar fortfarande om det. Det blev ett helt underbart äventyr. 

Sara Brown, England

Vacker Natur

Under tre dagar upplever vi några av Världsarvets absoluta höjdpunkter.

Välj ert Äventyr

Välj mellan tre distanser – The Original, Wanderlust och Wanderlust Light.

Skön Gemenskap

Vi vandrar i egen takt till gemensamma nattläger där vi kopplar av, tar ett bad eller deltar på kurser.

Campingliv

Lägereldar, bara koppla av på en klippa eller bestiga ett utsiktsberg. Du väljer.

Friluftsskolor

Under vandringen får vi besök av friluftsföretag som delar med sig av tips och trix.

After-Hike

Vi avslutar på toppen av världsarvet innan vi går ner och fortsätter firandet i FriluftsByn.

Gemenskapen kommer naturligt

Nu är det här inte en ”gruppvandring” i klassisk bemärkelse då vi vandrar i egen takt. Men redan under förkvällen och när vi tar bussen till starten brukar man ha lärt känna de andra som vandrar med barn.

Upplev naturen på ert sätt

Vi ger oss ut tillsammans men vi vandrar i egen takt till våra gemensamma nattläger. Guider finns längst fram och längst bak i varje distans och ni kommer få tips på vackra platser att ta pauser på men ni tar det i er takt.

En skön mix av människor

Höga Kusten Hike lockar deltagare från hela världen och tack vare Wanderlust och Wanderlust Light har fler möjlighet att ta med barn på ett minne för livet. 

HÖGA KUSTEN HIKE

En vandring som är perfekt för dig som vill ta med barnen på ett riktigt äventyr.

Anmälan »

Program 2024 »

Deltagar PM »

Höga Kusten Hike är en oförglömlig vandringsresa genom Höga Kustens höjdpunkter. Vi fixar bussar, guider, mat, kurser och massa roliga upptåg så du kan fokusera på upplevelsen. Under vandringen kommer du och dina barn att få uppleva mäktiga berg, djupa skogar med vackra sjöar och en fantastisk kust med sandstränder.

Men det här är mer än en vandringstur, det finns även kurser och seminarier där du får chans att lära dig att göra egna produkter i ull med Woolpower och få friluftstips från Naturkompaniet.

På kvällarna samlas vi i gemensamma nattläger och njuter av den mysiga stämningen vid lägereldarna. Missa inte detta unika tillfälle att komma närmare naturen och tillbringa tid med familjen.

  • Upplev världsarvet Höga Kustens makalösa natur tillsammans med likasinnade barnfamiljer från hela världen.
  • Vi löser allt det praktisk; mat, transporter, karta, kurser och after-hike medan du tar med egen, lånar ihop eller hyr utrustning. 
  • Efter du checkat in och hämtat ut mat och karta tar vi bussar till starten och ger oss ut i egen takt. Det finns guider längst bak, i mitten och på olika stationer längst vandringen som hjälper till om något händer.
  • Vi möts vid våra gemensamma nattläger där ni kan välja att bara ta det lugnt, hänga vid lägereldarna eller lära er något nytt vid kurser och workshops.
  • Äventyret avslutas med After-Hike i FriluftsByn, en perfekt avslutning där ni kan summera dagarna och barnen har chans att hänga lite mer med sina nyfunna vänner.

Höga Kusten Hike inleds och avslutas i FriluftsByn mitt i hjärtat av Höga Kusten. Du kan välja mellan två distanser – the Original och Wanderlust – där vi vandrar i egen takt och i slutet av dagen når vårt gemensamma nattläger. Med Wanderlust Light får du även hjälp med transport av tält och sovsäck till de olika nattlägren.

The Original »

Alterntivet för er som är erfarna vandrare samt ger er ut med äldre barn. Vi vandrar 10 – 16 kilometer per dag i kuperad terräng innan vi når vårt gemensamma nattläger.

Wanderlust »

Den mest populära distansen bland barnfamiljer. En otroligt vacker vandring där vi vandrar cirka 10 km per dag i kuperad terräng med växlande underlag. 

Wanderlust Light »

Det perfekta alternativet för dig som vill vandra med lite lättare ryggsäck då vi hjälper till med transport av tält och sovsäck till de olika nattlägren.

Höga Kusten Hike är en av Sveriges mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

Höga Kusten Hike och distansen Wanderlust har genomförts av barn från 4 år, men mycket beror på dig som förälder. Vill du vandra med lättare ryggsäck kan du med alternativet Wanderlust Light vandra samma sträcka men få hjälp att transportera tält och sovsäck till nattlägren. 

En härlig mix av vandring, avkoppling och gemenskap.

Följ med på ett äventyr som blir ett minne för livet!

Upplev vad som röstats fram till Sveriges vackraste natur.

Några barn kommer med hela familjen, andra kommer med mamma eller pappa. Vissa kommer med släkting eller vänner.
– Det här kommer bli toppen!

10 BÄSTA TIPSEN

till dig som vandrar med barn

1. Kolla in vilket äventyr som passar er – The Original, Wanderlust eller Wanderlust Light.
2. Gå med i deltagargruppen på facebook. Här kommer ni lära känna fler barnfamiljer.
3. Se över den utrustning du redan har och vad du behöver köpa nytt, låna eller hyra.
4. Bo vid friluftsbyn
5. Förbered er inför äventyret
6. Kom på förkvällen så barnen hinner träffa andra barn som ska med.
7. Ta många pauser
8. Våga fråga
9. Vid behov – Skicka packning från nattlägret till FriluftsByn under äventyrets sista dag.
10. Kom på After-Hike – en av äventyrets höjdpunkter.

1. KOLLA IN ÄVENTYREN

– Välj mellan The Original, Wanderlust eller Wanderlust Light.

Mer om de olika rutterna

Höga Kusten Hike är en vandring där vi vandrar i egen takt genom några av Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter

Oavsett om du väljer The Original elle Wanderlust så kommer lägerplatserna vara desamma och vi deltar i samma kurser och happenings. Det som skiljer är distanserna vi vandrar.

The Original.
Alterntivet för er som är erfarna vandrare samt ger er ut med äldre barn. Vi vandrar 10 – 16 kilometer per dag i kuperad terräng innan vi når vårt gemensamma nattläger.
Mer info: The Original >>

Wanderlust
Den mest populära distansen bland barnfamiljer. En otroligt vacker vandring där vi vandrar cirka 10 km per dag i kuperad terräng med växlande underlag. ​
Mer info: Wanderlust >>

Wanderlust Light
Det perfekta alternativet för dig som vill vandra med lite lättare ryggsäck då vi hjälper till med transport av tält och sovsäck till de olika nattlägren.
Mer info: Wanderlust Light >>

2. GÅ MED I DELTAGARGRUPPEN

– Lär känna fler barnfamiljer och ställ frågor till de som vandrat förut.

Mer om deltagargruppen

Höga Kusten Hike har vandrats av familjer från världen över. Några har kommit själva med ett eller flera barn och ibland kommer två föräldrar. I vår facebook grupp lägger vi löpande ut tips inför äventyret och här kan du även ställa frågor och få tips från andra som vandrat med barn.

Innan vandringen brukar vi även lägga ut en tråd med frågan ”Vilka kommer vandra med barn?” och det brukar göra att man får kontakt med andra som tänker ta med barnen på ett äventyr som ger minnen för livet.

Mer info: Deltagargruppen High Coast Hikers »

3. SE ÖVER UTRUSTNING

– Kolla vad du redan har sedan låna, hyr eller investera i vad som saknas.

Mer om utrustning

Förmodligen har du det mesta du behöver men precis som många andra behöver du kanske låna ryggsäck, sovsäck och tält av någon du känner. Eller så kan du hyra utrustning av Naturkompaniet. Får du feeling kanske det är läge att steg för steg fylla på friluftsgarderoben.

Det är dock viktigt att du har lärt dig använda den utrustning du kommer med, främst ditt tält och ditt kök. Sedan finns det såklart guider här som kan hjälpa dig. Vill du ha hjälp att ställa in din ryggsäck så finns Naturkompaniet på plats. 

Mer info: Obligatorisk Utrustning »

4. BO I FRILUFTSBYN

– Det är smidigt att ta sig till FriluftsByn där de flesta också väljer att bo.

Mer om resa, boende och mat

Det här är kanske det bästa tipset. Om ni bor i FriluftsByn kvällen innan äventyret så kommer ni att träffa även andra barnfamiljer och barnen får säkerligen lite energi av att under avslappnade former lära känna fler som ska ut på äventyr.

I anmälan ingår tältplats Lördag till Söndag i FriluftsByn då vi verkligen uppmuntrar att ni stannar kvar en natt efter äventyret för att vila ut och hinna smälta alla intryck innan vi säger hej för denna gång

Mer info: Resa, boende & mat »

Om du förberett dig fysiskt och är bekväm med din utrustningen, ser till att ni har energi i kropparna samt tar pauser så kommer det här bli ett riktigt härligt äventyr.

5. FÖRBERED ER

– Vandra med ryggsäck och gör en tältnatt.

Mer om förberedelser

Det väldigt viktigt att du vandrar med packad ryggsäck för att vänja kroppen vid belastningen. Öka gradvis längden och svårighetsgraden på dina ”träningsvandringar”. På så sätt kommer knän, rygg och axlar vänja sig med belastningen.

Om ni inte tältat förut, se till att förbereda barnen genom att låta dem sova i tältet hemma några nätter tiden innan vandringen.

Mer info: Tips inför vandringen »

6. MISSA INTE FÖRKVÄLLEN

– Lär känna andra deltagare.

Mer om förkvällen

Förmodligen kommer du ha fullt upp dagarna innan vandringen. Det ska packas kläder och ni ska säkert testa tältet och lite annat. Då kan det vara skönt att vara på plats redan kvällen innan.

På onsdag kväll arrangeras även förkväll där vi i lugn och ro går igenom vad som kommer hända de närmsta dagarna och du kan såklart ställa alla frågor du vill. Vart ni hittar vatten, små tips på bra viloplatser och allt det där som gör att ni kommer somna med känslan ”ja men det här känns ju faktiskt bra.”

Mer info: Förkväll & After-Hike »

7. TA MÅNGA HÄRLIGA PAUSER

– Naturupplevelser är mer än vandring

Tips på platser att ta pauser

Höga Kusten Hike är en otroligt vacker vandring i omväxlande natur. Det kan därför vara lätt att vilja vandra the Original för att uppleva fler vackra platser och om man är van vandrare är det ett bra alternativ.

Vi skulle dock förespråka Wanderlust där ni har möjlighet att ta fler och längre pauser. Hitta en mysig plats uppe på Slåttdalsberget, bada i Tärnättvattnet, vid första nattlägret och vid Kälsviken eller hitta just er glänta i skogen. 

Under dessa pauser är det bra att ha packat med lite extra snacks. Fyller på energin genom att ta med extra nötter, korv eller godis. Då ökar chansen att ni håller humöret uppe hela dagen.

Bra pauser är nyckeln till en härligare upplevelse.

8. VÅGA FRÅGA

– Vi finns här för dig! 

Sånt som är bra att ha koll på.

Innan du kommer bör du ha läst igenom programmet för att ha koll på tider. Är det något du undrar inför äventyret så är vår deltagargrupp på facebook toppen och du kommer snabbt få svar från tidigare deltagare eller vi som arrangerar detta äventyr. Du kan såklart även maila oss.

På plats finns guider som kan svara på frågor och Naturkompaniet finns på plats för att hjälpa dig om du har frågor om utrustning.
Program Höga Kusten Hike >>

Ge dina barn en paus från skärmar och lär dem istället att uppskatta naturen, skapa oförglömliga minnen och uppleva äventyr tillsammans på en spännande flerdagarsvandring genom Sveriges mest varierande natur.

9. GÖR EN LÄTTARE BESTIGNING

– Är ni trötta så kan vi avlasta sista dagen då vi bestiger Skuleberget. 

Mer om att skicka packning dag 3

Om du vandrar Wanderlust Light så kommer du få hjälp att transportera tält och sovsäck till de olika nattlägren under hela äventyret.

Däremot kan samtliga som vandrar med barn få avlastning under den tredje och sista vandringsdagen.

Det betyder att du på lördag morgon i Nattläger Dal / Gyltberget kan lämna in ryggsäckar som därefter blir transporterade till FriluftsByn. 

Det är dock viktigt att ni som grupp har med er förstärkningskläder, förstahjälpen och friluftskök samt allt ni vill ha tillgängligt vid målgången på toppen av Skuleberget då er utrustning transporteras till FriluftsByn. 

Vi kommer endast ta emot packning som ligger i ryggsäckar eller andra förslutna väskor. Tält är det enda som kan skickas som enskild artikel, inte tröjor eller jackor etc.

Genom att skicka viss utrustning till FriluftsByn får ni en mer lättvandrad avslutning, inte minst upp till toppen av Skuleberget.

10. KOM PÅ AFTER-HIKE

– En av vandringens absoluta höjdpunkter är att fira vår bedrift. 

Mer om after-hike

Det som gör oss riktigt glada är att många barnfamiljer och kanske främst de föräldrar som kommer själva med barn väljer att stanna kvar på after-hike. Det blir musik och inte ofta är det barnen som inleder spontandansen på innergården.

I äventyret ingår tältplats i FriluftsByn Lördag till Söndag för att vi vill uppmuntra er till att faktiskt stanna kvar och njuta av bedriften. Att just tillsammans få summera alla minnen tillsammans med andra och inte minst andra barn brukar verkligen förhöja upplevelsen.

Mer info: Förkväll & After-Hike »

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr och har sedan 2013 lockat både nyfikna nybörjare och erfarna från hela världen. Välkommen till en härlig upplevelse fylld av makalös natur, friluftsskolor och härlig gemenskap i världsarvet Höga Kusten.

Det finns många anledningar att följa med på Höga Kusten Hike.

Vill du veta mer om naturupplevelserna och förkvällen, nattlägren och after-hiken samt besöken av friluftsföretagen och tips på vackra platser att ta av ryggsäcken och bara koppla av – Klicka in på bilderna här nedan.

VAD PASSAR DIG?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV
FÅ SÄLLSKAP »

Många kommer själva, Kombinera egen vandring med att slå följe med andra.

GÖR SÄLLSKAP MED VANDRARE FRÅN HELA VÄRLDEN »

Många kommer själva och kombinerar egen vandring med att slå följe med andra.

TA MED
VÄNNERNA »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

TA MED VÄNNERNA PÅ ETT ÄVENTYR - DET ÄR DAGS NU! »

Det här är äventyret ni pratat om att ni borde göra. Här är tipsen för er!

ÖVERTYGA
DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÖVERTYGA DIN PARTNER >>

Ni kommer få en riktigt mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips.

ÄVENTYR
MED BARN >>

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.

ÄVENTYR MED BARN »

Ta med barnen på ett äventyr ni kommer minnas hela livet. Här hittar du bra tips.