TIPS TILL DIG SOM TÄLTAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Höga Kusten Hike är ett tre dagar långt äventyr som passar både erfarna vandrare och nyfikna nybörjare. Under tre dagar får du uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter, lära dig mer om friluftsliv och ha en riktigt massa skoj tillsammans med vandrare från hela världen. Vi sover ute två nätter och här kommer några tips till dig som tältar för första gången.

Först och främst, om du nu fått för dig att sova i tält är extremt eller komplicerat så är det dags att ändra inställning. Det är det inte alls. Det är mer som att du efter en längre dagsvandring lägger dig på stranden och somnar.

Enda skillnaden är nu att du ligger på ett mjukt liggunderlag, har en sovsäck och tack vare tältet är skyddad från väder och vind. Du kommer sova gott. Om inte annat kan du ta en tupplur mitt under vandringen kommande dag. 

1. BLI KOMPIS MED DITT
ELLER DITT LÅNADE TÄLT

För många är Höga Kusten Hike det första tillfället man sover i tält. I alla fall på lång tid. Så se till att du är bekväm med ditt tält eller det tält du lånat av någon kompis, redan innan du kommer.

Sätt upp det några gånger innan du kommer så du vet att inga delar saknas. Det är ingen dum idé att i alla fall sova en natt i det innan du reser hit. 

2. VÄLJ EN BRA PLATS

Själva vandringen pågår i tre dagar vilket innebär att vi kommer göra två nattläger. Du bär själv med dig tält, sovsäck och liggunderlag medan vi av säkerhetsskäl sover inom samma område. Det brukar även skapa en skön stämning. Du väljer själv om du vill tälta nära andra eller mer enskilt en bit bort. 

Vi har valt att lägga nattlägren på platser där det finns möjlighet att sätta upp tälten på en platt yta samt där det finns toaletter. När du väljer plats, välj gärna en plats med bra utsikt men låt platt underlag få företräde. Innan du slår upp tältet, se till att plocka bort stenar och kvistar från underlaget.  

3. SLÅ UPP TÄLTET I TID

När du kommer fram till nattlägret, se till att du slår upp tältet i tid. Är du hungrig kan du dock se till att äta först. Det brukar göra att du får energin tillbaka och det brukar göra det hela lättare. 

Under Höga Kusten Hike finns även några av Sveriges ledande friluftsföretag på plats och vandringen lockar även erfarna vandrare så har du problem så kommer du få hjälp. Under vandringen arrangeras även friluftsskolor och seminarier:

4. GÖR DET MYSIGT I TÄLTET

Ett sätt att trivas är att ha ordning på utrustningen. Packa in det du inte använder i ryggsäcken och lägg fram du kommer använda under kvällen, natten och morgonen. Ta med dig en bok och kanske en liten lampa du kan hänga i taket på tältet. 

7 frystorkade måltider som du tillagar genom att bra hälla varmt vatten i påsen ingår i vandringen. Se dock till att du tar med dig lite godsaker till kvällen. 

5. TA ETT BAD

Vid det första nattlägret vid Tärnättholmarna finns en härlig långgrund sandstrand där du kan bada och tvätta av dig. Vid lunch dag två kan du ta ett dopp i Kälsviken någon timma innan du kommer fram till nattläger Dal. Gör det. Du kommer få tillbaka energi och känna dig fräsch när du går och lägger dig för kvällen. I FriluftsByn finns flera duschar men du kan även ta ett dopp i Gällstasjön. 

6. LÄGERMYS

Höga Kusten Hike brukar innebära den första tältnatten utanför hemmet för många. De flesta brukar ha lånat tält av en kompis. Varje år får vi höra ”jag förstår inte varför jag inte tältat tidigare, det här var ju hur mysigt som helst”. 

Och det är precis vad det är. Du kommer vara trött efter vandringen, du kommer känna dig som en friskus efter ett skönt dopp och du kommer vara mätt och belåten. Att då hänga lite med andra vandrare, eller sitta på en klippa eller i skogen och bara koppla av och sedan krypa in i tältet brukar göra att de allra flesta sover som ett litet barn. 

UPPLEV HÖGA KUSTEN >>

Under tre dagar tar Höga Kusten Hike dig genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Skuleskogens Nationalpark, Slåttdalsskrevan, Slåttdalsberget, Tärnättholmarna och Skuleberget.

LÄR DIG MER OM UTELIV >>

Under Höga Kusten Hike arrangeras friluftsskolor och seminarier. Du har även möjlighet att träffa personerna bakom några av Sveriges mest populära friluftsföretag.

MASSA SKOJ >>

Vi applåderar varandra vid målgången sedan går vi ner och firar under after-hike.

TA MED VÄNNER,
KOLLEGOR ELLER PARTNER >>

 Här hittar du lite tips för er som tänker samla ihop kompisgänget eller vandra med partner.

VANDRA MED BARN
– HÄR HITTAR DU TIPSEN! >>

Under årens lopp har flertalet barn vandrat Höga Kusten Hike. Här hittar du tips på hur ni får en härlig upplevelse.

KOM SJÄLV
– VANDRA MED NYA VÄNNER >>

 Höga Kusten Hike är toppen för dig som vill vandra själv men även lära känna lite nya sköna människor. Kolla in detta!

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER >>

Allt du om resor, boende och packlista.

FOTO OCH FILM >>

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

ALLT OM ÄVENTYRET >>

Makalös natur, seminarier och massa skoj!

STARTSIDA >>

En bra översikt av Höga Kusten Hike