TIPS TILL DIG SOM VANDRAR FÖRSTA GÅNGEN

Höga Kusten Hike är ett av Europas mest populära vandringsäventyr och äger rum i Augusti. Vandringen som är tre dagar passar både erfarna vandrare och nyfikna nybörjare och låter dig få uppleva Världsarvet Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Dagarna är även fyllda med seminarier, workshops och en riktigt massa skoj.

Du bär med dig din egen utrustning och vandrar i egen takt, mellan 6 och 8 timmar per dag innan vi möts upp vid gemensamma nattläger.

På den här sidan har vi samlat tips som gör äventyret än mer njutbart. Vill du ha mer information om Höga Kusten Hike så kan du klicka vidare på snabblänkarna eller här: Startsida Höga Kusten Hike >>

1. KOM FÖRBEREDD

Det bästa sättet att att förbereda sig för någonting är att träna på det du ska göra. Det stämmer även på vandring. Om du vill träna inför Höga Kusten Hike och är lite nervös om du kommer klara vandringen så hitta en led nära dig och ge dig ut och vandra. Om du tränar på gym, se till att lägg lite extra tid på trappmaskinen.

2. BEKANTA DIG MED UTRUSTNINGEN

Se till att gå in kängorna. Sätt upp tältet några gånger innan du kommer. Vi skulle även rekommendera att du i alla fall sover en natt i det. Bekanta dig med din ryggsäck och provpacka den innan du kommer. Se till att vandra några mil med ryggsäcken packad med den vikt du tror du kommer bära med dig. 

Under Höga Kusten Hike finns även några av Sveriges ledande friluftsföretag på plats. Många är på plats redan under onsdagens förkväll för att svara på frågor. Om inte annat kan vi säkert hjälpa till. Under vandringen arrangeras även friluftsskolor och seminarier:

3. BEKANTA DIG MED STRÄCKAN

Under Höga Kusten Hike får vi uppleva Höga Kustens verkliga höjdpunkter. Du kan checka in och hämta ut karta redan på onsdag. Se till att vara med på kartgenomgången. Då vi följer befintliga stigar så du behöver inte navigera med karta och kompass utan bara följa skyltar och ledmarkering.

Det är jättelätt att hitta och det kommer finnas funktionärer längst leden som kan svara på frågor. Men det är ändå viktigt att vara med på kartgenomgången för att få tips på var du hittar vatten, tips på var du tar pauser samt de bästa utsiktsplatserna.

Vad kommer du få uppleva? Kolla in filmen från förra året!

4. VANDRA I LUGN TAKT

Höga Kusten Hike passar både erfarna och nybörjare och är upplagd så att du kan ta rejält med pauser. Då vi vandrar på berg och terrängen bitvis är brant så bör du räkna med att du kommer vandra i ett tempo på cirka 2 kilometer i timman. Då har du gott om tid för en tupplur, härliga fikapauser, bad och ta makalösa foton.

Om du är mer erfaren kan du alltid bestiga ytterligare ett berg efter du slagit upp ditt tält och lagt ifrån dig din utrustning. Vid det andra nattlägret vandrar vi till exempel upp på Gyltberget utan ryggsäck. För att komma fram till nattlägren i tid och göra äventyret mer säkert måste du lämna nattlägren senast klockan 10:00 på mornarna.  

5. TA PAUSER

Korta och regelbundna pauser är det absolut bästa om du ska vandra en längre sträcka. Vi skulle säga att du minst tar fem minuters paus varje timma. Sätt er ner eller lägg er ner på klipphällarna, riset eller på berget och njut.

Se dock till att först ta av dig ryggsäcken så dina axlar och höfter får lite vila. Ta av dig skorna och lufta fötterna, ta på dig en tröja och drick lite vatten och ät lite nötter eller godis. Om du är vid en sjö eller vid havet, ta gära ett uppfriskande dopp. 

6. DRICK VATTEN

Vi rekommenderar att du vandrar ut med två liter vatten för att behålla vätskebalansen till bäckar där du kan fylla på vattenflaskorna. Under kartgenomgången kommer vi gå igenom var du kan fylla på vatten under vandringen. Detta varierar lite på säsong och nederbörd – du kommer kunna göra markeringar på din karta så du kan planera när och var du fyller på med vatten.

Använd gärna resorb eller liknande då du kommer svettas en del och det även smaksätter vattnet lite vilket kan vara gott. 

Vi skulle rekommendera att du dricker åtminstone fyra liter vatten per dag i små klunkar lite då och då. 

Vill du få en känsla av vandringen? Luta dig tillbaka och slå på filmen.

7. TA MED LITE SNACKS

I anmälan ingår 7 måltider frystorkad mat. Lunch och middag för Torsdag, frukost, lunch och middag för fredag samt frukost och lunch för lördag. Vi har valt att erbjuda frystorkad mat för det gör din packning lättare och det är superlätt att tillaga. Du kokar upp vatten i ditt kök och häller bara ner vattnet i förpackningen, väntar tio minuter och maten är klar. När du anmäler dig fyller du i om du är vegetarian, vegan eller glutenintolerant eller har andra allergier. 

Du tar själv med dig snacks – choklad, korv, godis, nötter – samt kaffe eller te. Ett tips är att göra 6 – 9 snackspåsar så du kan fördela det över dagarna. 

8. DET FINNS TOALETTER

Längst vandringen och vid nattlägren finns toaletter. För säkerhets skull ta med dig en egen toalettrulle. Vi går igenom var toaletterna finns under kartgenomgången på onsdag kväll och på torsdag morgon. 

9. TA MED SKRÄPPÅSE

Vi lägger stort värde i att lämna området i bättre skick än när vi kom på plats. Därför är det absolut förbjudet att lämna skräp längst leden eller vid checkpoints. Det förpackningar du tar med dig ut tar du även med dig i mål. Ta med en påse för ditt skräp. Du kan kasta ditt skräp vid FriluftsByn efter målgång.

 

10. NJUT

Höga Kusten Hike går genom ett av Sveriges absolut vackraste naturområden. Du kommer få uppleva mäktiga kustnära berg, djupa härliga skogar och en skimrande kust med sandstränder. Passa på att njuta av att du är här. Lägg bort telefonen, njut av sällskapet eller tystnaden. 

Slå dig ner och ta en tupplur och vakna upp till milsvid utsikt. Passa på att bada i sjöarna i skogen. Ta med ett anteckningsblock och notera de tankar som dyker upp när du ligger i tältet på kvällen. 

Höga Kusten Hike är en härlig upplevelse och lika mycket en naturupplevelse som en inre resa.  Och du missa inte After-Hike. 

 

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER >> 

Många kommer själva men slår sällskap med andra. Kolla in det här.

TA MED VÄNNERNA >>

Du vet det där äventyret ni kommer prata om länge. Här är det och här är tipsen.

ÖVERTYGA  PARTNER >>

Det här kommer bli en mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips

VANDRA MED BARN >>

Det funkar toppen att vandra Pleasure rutterna med barn. Kolla in det här!

ETT UNIKT VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar vandrare från hela världen. Här hittar du fyra anledningar att följa med på Höga Kusten Hike:

UPPLEV VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Mysig förkväll på Onsdag och firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag. Det här blir skoj!

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av upplevelsen är tid för varandra eller det sköna hänget med andra om du föredrar det. Ofta blir det en kombination.

Det här äventyret du har väntat på. Kom själv eller ta med familjen eller vännerna.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike