TIPS TILL DIG SOM TÄLTAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN

Höga Kusten Hike är ett tre dagar långt äventyr som passar både erfarna vandrare och nyfikna nybörjare. Under tre dagar får du uppleva Höga Kustens absoluta höjdpunkter, lära dig mer om friluftsliv och ha en riktigt massa skoj tillsammans med vandrare från hela världen. Vi sover ute två nätter och här kommer några tips till dig som tältar för första gången.

Först och främst, om du nu fått för dig att sova i tält är extremt eller komplicerat så är det dags att ändra inställning. Det är det inte alls. Det är mer som att du efter en längre dagsvandring lägger dig på stranden och somnar.

Enda skillnaden är nu att du ligger på ett mjukt liggunderlag, har en sovsäck och tack vare tältet är skyddad från väder och vind. Du kommer sova gott. Om inte annat kan du ta en tupplur mitt under vandringen kommande dag. 

Såhär vackert är det vid det första nattlägret. Det blir mysigt.

1. BLI KOMPIS MED DITT
ELLER DITT LÅNADE TÄLT

För många är Höga Kusten Hike det första tillfället man sover i tält. I alla fall på lång tid. Så se till att du är bekväm med ditt tält eller det tält du lånat av någon kompis, redan innan du kommer.

Sätt upp det några gånger innan du kommer så du vet att inga delar saknas. Det är ingen dum idé att i alla fall sova en natt i det innan du reser hit. 

2. VÄLJ EN BRA PLATS

Själva vandringen pågår i tre dagar vilket innebär att vi kommer göra två nattläger. Du bär själv med dig tält, sovsäck och liggunderlag medan vi av säkerhetsskäl sover inom samma område. Det brukar även skapa en skön stämning. Du väljer själv om du vill tälta nära andra eller mer enskilt en bit bort. 

Vi har valt att lägga nattlägren på platser där det finns möjlighet att sätta upp tälten på en platt yta samt där det finns toaletter. När du väljer plats, välj gärna en plats med bra utsikt men låt platt underlag få företräde. Innan du slår upp tältet, se till att plocka bort stenar och kvistar från underlaget.  

3. SLÅ UPP TÄLTET I TID

När du kommer fram till nattlägret, se till att du slår upp tältet i tid. Är du hungrig kan du dock se till att äta först. Det brukar göra att du får energin tillbaka och det brukar göra det hela lättare. 

Under Höga Kusten Hike finns även några av Sveriges ledande friluftsföretag på plats och vandringen lockar även erfarna vandrare så har du problem så kommer du få hjälp. Under vandringen arrangeras även friluftsskolor och seminarier:

4. GÖR DET MYSIGT I TÄLTET

Ett sätt att trivas är att ha ordning på utrustningen. Packa in det du inte använder i ryggsäcken och lägg fram du kommer använda under kvällen, natten och morgonen. Ta med dig en bok och kanske en liten lampa du kan hänga i taket på tältet. 

7 frystorkade måltider som du tillagar genom att bra hälla varmt vatten i påsen ingår i vandringen. Se dock till att du tar med dig lite godsaker till kvällen. 

5. TA ETT BAD

Vid det första nattlägret vid Tärnättholmarna finns en härlig långgrund sandstrand där du kan bada och tvätta av dig. Vid lunch dag två kan du ta ett dopp i Kälsviken någon timma innan du kommer fram till nattläger Dal. Gör det. Du kommer få tillbaka energi och känna dig fräsch när du går och lägger dig för kvällen. I FriluftsByn finns flera duschar men du kan även ta ett dopp i Gällstasjön. 

6. LÄGERMYS

Höga Kusten Hike brukar innebära den första tältnatten utanför hemmet för många. De flesta brukar ha lånat tält av en kompis. Varje år får vi höra ”jag förstår inte varför jag inte tältat tidigare, det här var ju hur mysigt som helst”. 

Och det är precis vad det är. Du kommer vara trött efter vandringen, du kommer känna dig som en friskus efter ett skönt dopp och du kommer vara mätt och belåten. Att då hänga lite med andra vandrare, eller sitta på en klippa eller i skogen och bara koppla av och sedan krypa in i tältet brukar göra att de allra flesta sover som ett litet barn. 

VILKEN TYP AV ÄVENTYR SÖKER DU?

Många kommer själva och återkommer år efter år för den sköna gemenskapen. Andra tar med vännerna, familjen eller partner och kombinerar tid för varandra med att delta i gemenskapen. Här har vi samlat lite tips för just dig.

KOM SJÄLV – VANDRA MED NYA VÄNNER >> 

Många kommer själva men slår sällskap med andra. Kolla in det här.

TA MED VÄNNERNA >>

Du vet det där äventyret ni kommer prata om länge. Här är det och här är tipsen.

ÖVERTYGA  PARTNER >>

Det här kommer bli en mysig upplevelse. Men låt oss komma med några tips

VANDRA MED BARN >>

Det funkar toppen att vandra Pleasure rutterna med barn. Kolla in det här!

ETT UNIKT VANDRINGSÄVENTYR

Höga Kusten Hike lockar vandrare från hela världen. Här hittar du fyra anledningar att följa med på Höga Kusten Hike:

UPPLEV VÄRLDSARVET >>

Under tre dagar får du uppleva några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Här hittar du allt du behöver veta om vandringen.

LÄR DIG NÅGOT NYTT >>

Häng med på seminarier med några av Sveriges mest populära friluftsföretag och få tips som kommer göra friluftslivet skönare.

MASSA SKOJ >>

Mysig förkväll på Onsdag och firande vid målgången och härlig After-Hike med levande musik på Lördag. Det här blir skoj!

SKÖNT HÄNG >>

En stor del av upplevelsen är tid för varandra eller det sköna hänget med andra om du föredrar det. Ofta blir det en kombination.

Det här äventyret du har väntat på. Kom själv eller ta med familjen eller vännerna.

DET HÄR KOMMER BLI RIKTIGT SKOJ!

OM ÄVENTYRET

Makalös natur, kurser, skoj och skönt häng!

ANMÄLAN

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER

Allt du om resor, boende och packlista.

FRILUFTSTIPS

Bra att veta för ett ännu härligare äventyr.

FOTO OCH FILM

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

STARTSIDA

Få en bra översikt av Höga Kusten Hike