FÖRE HÖGA KUSTEN HIKE

 

De flesta vandrarna anländer på onsdag för att ta del av förkvällen och ha gott om tid att checka in samt vakna upp nära bussarna som avgår till starten. Förkvällen öppnar 16:00 på onsdag och vi går igenom kartan klockan 18:00 och 20:00. Camping vid FriluftsByn onsdag till torsdag kostar 190 kr men ingår mellan lördag och söndag.

VIKTIGT

Du checkar in i FriluftsByn.
De flesta anländer på onsdag.
Du åker buss till starten.
Var på plats i god tid.
Vandringen avslutas på Skuleberget intill FriluftsByn.

RESA

Det är lätt att ta sig till FriluftsByn och Höga Kusten Hike. Du hittar all information under förberedelser.
Läs mer: Förberedelser >>

BOENDE

Det finns mängder av alternativ för övernattning innan och efter vandringen. Missa bara inte after-hike.
Läs mer: Boende på Höga Kusten >>

PARKERING

Om du anländer med bil kan du parkera den på FriluftsByns parkering för 50 kr under hela vandringen. Du köper biljett vid incheckning som du därefter lägger väl synlig bakom vindrutan.

FÖRKVÄLL

Förkvällen börjar onsdag klockan 16:00. Träffa andra vandrare, ta något att äta eller dricka, checka in med god tid. Vi kommer att gå igenom karta på plats men vi skulle rekommendera att du tar en titt på kartfilmen som även ligger ute på gruppen High Coast Hikers >>

INCHECKNING

Vandrare från båda grupperna kan checka in under förkvällen på onsdag 16:00 – 22:00. Du kan även checka in på torsdag 07:00 – 08:00
Vid incheckning får du karta, gas, mat samt t-shirt.

KARTGENOMGÅNG

För att undvika trängsel rekommenderar vi att du tar en titt på kartan som kommer läggas ut på High Coast Hikers >>  Vi kommer även gå igenom kartan på plats.

BAGAGE

Du kan lämna väl uppmärkt bagage i FriluftsByn för 100 kr per kolli. Du kan hämta upp inlämnat bagage i FriluftsByn under after-hike efter vandringen mellan klockan 15.00 och 18:00.

BUSSAR TILL STARTEN

Bussar till starten avgår från FriluftsByn.
Under 2020 kommer bussar avgå varje kvart med start 08:00. Läs mer här: Uppdateringar 2020 >>
Vandringen avslutas vid FriluftsByn.

UNDER HÖGA KUSTEN HIKE

Du vandrar i egen takt till dagens nattläger där du checkar in vid ankomst. Du får all mat vid incheck men tar själv med den utrustning du behöver. Friluftsskolor och seminarier arrangeras vid Nattläger Tärnättholmarna, Kälsviken och Nattläger Dal. Du fyller på vatten längst leden.

VIKTIGT

  • Du checkar in vid varje nattläger.
  • Du har gott om tid men du måste lämna nattlägret senast 10:00 på fredag och på lördag morgon.

TORSDAG

De flesta anländer redan på onsdag till förkvällen med genomgångar, trubadur och skön gemenskap för att vara förberedd för avfärd torsdag morgon. Bussar avgår till starten av vandringen på torsdag morgon och under dagen vandrar ni cirka 16 km till Nattläger Tärnättholmarna. Vid Nattlägret arrangeras workshop med Woolpower.

FREDAG

Vandring till Nattläger Dal via Kälsviken. Du kan välja att vandra en genväg till Kälsviken, vi går igenom det vid kartgenomgång, du kan även fråga vid checkpoint vid Nattläger vid Tärnättholmarna innan ni ger er ut. Vid Kälsviken arrangeras friluftsskolor med Morakniv och Gränsfors Bruk. Vid Nattläger Dal arrangeras friluftsskola med Fjällräven.

LÖRDAG

Ni vaknar vid Nattläger Dal och vandrar till målgången på toppen av Skuleberget ca 10 km. Sista biten innan målgång är brant då ni bestiger Skuleberget. På toppen finns Toppstugan där många väljer att fira bedriften innan vi ses på After-Hike i FriluftsByn. Tältplats ingår Lördag – Söndag i FriluftsByn då de allra flesta stannar på den populära After-Hike.

SÖNDAG

Ta en skön sovmorgon innan ni äter frukost som finns att köpa i FriluftsByn. Många väljer att pröva Via Ferrata under söndagen innan det är dags att bege sig hem med mängder av minnen.

STIGARNA

Höga Kusten Hike följer väl markerade stigar med tydlig skyltning. Du får också en karta med rutten utritad på när du checkar in. Under vandringen kommer du stöta på guider som kan svara på frågor. Men större delen av vandringen kommer du vara med dina vänner eller själv. Därför behöver du hålla koll på var du är, du behöver dock inte navigera med kompass utan det räcker att titta på stigarna och skyltarna.

SÄKERHET

Det kommer finnas guider ute i naturen samt vid nattlägren. Detta är dock ingen guidad vandring där du går med egen guide. Vi tycker det är roligare att strosa i egen takt och med dem man vill. Du kommer dock få ett telefonnummer du ringer om något skulle hända.

VATTEN

Under kartgenomgången kommer vi berätta var du hittar vatten längst leden. Du bör bära med dig ungeför tre liter vatten med dig ut. De som bor i området dricker vatten från rinnande bäckar men som organisatör av denna typ av äventyr måste vi rekommendera dig att koka vattnet i skogen.

INCHECKNING

När du når nattlägren behöver du checka in hos guiderna på plats. Detsamma gäller när du lämnar nattlägret på morgonen. På så vis kan vi öka säkerheten. Om du inte checkar in kommer vi först söka av tältlägret och om vi inte hittar det behöver vi organisera en skallgång. Så kom ihåg att checka in och checka ut!

TÄLTPLATSER

Under Höga Kusten Hike bor vi i gemensamma nattläger. Den första övernattningen sker vid Tärnättholmarna och den andra på fälten vid Dal, mitt i skogen. Detta skapar en härlig stämning och gemenskap.

TOALETTER

Det finns utedass längst leden samt vid nattlägren. Nyttja dessa men ta med eget toalettpapper.

ELDNING

Det är tillåtet att göra eld på anvisade platser. På dessa platser finns även ved. Du får inte ta pinnar från skogen eller göra eld annat än på de anvisade platserna.

NEDSKRÄPNING

Allt du tar med dig ut på Höga Kusten Hike tar du med dig tillbaka in till målgången. Du får inte kasta skräp längst leden så ta med en skräppåse.

EFTER HÖGA KUSTEN HIKE

Målgången av Höga Kusten Hike sker på toppen av Skuleberget där de flesta kopplar av vid Toppstugan och applåderar in övriga deltagare. De flesta väljer att vandra Höga Kusten Stigen eller ner för servicevägen vid linbanan ner till FriluftsByn. Du kan även ta Höga Kusten Liften. After-Hike börjar klockan 16:00.

Som deltagare i Höga Kusten Hike kan du tälta gratis i FriluftsByn mellan lördag och söndag.

VIKTIGT

  • Målgång öppnar 10:00
  • De flesta går imål kring 14:00
  • Toppstugan öppnar 11:00
  • After-Hike öppnar 16:00
  • Du tältar gratis i FriluftsByn Lör-Sön

ANMÄLAN >>

Boka i tid. Platserna är begränsade.

FÖRBEREDELSER >>

Allt du om resor, boende och packlista.

FOTO OCH FILM >>

Kolla in dessa filmer från de tidigare åren.

ALLT OM ÄVENTYRET >>

Makalös natur, seminarier och massa skoj!

STARTSIDA >>

En bra översikt av Höga Kusten Hike