UNDER HÖGA KUSTEN HIKE

 

Höga Kusten Hike kräver ingen större vana av karta och kompass då du följer väl markerade stigar och leder. Du behöver dock ha koll på var du befinner dig. Vandringen är varierad. Bitvis otroligt tuff och brant medan andra gånger vandrar du plant längst härliga badvikar eller i de djupa skogarna. Räkna med cirka 6-8 timmar aktiv vandring per dag. Höga Kusten Hike går genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter och en natur som röstats fram till Sveriges vackraste. Välkommen!

VIKTIGT

Följ stigarna och håll koll på kartan.
Drick ordentligt med vatten.
Se till att ta pauser och njuta av naturen.
Bada! Det är underbart för kroppen.
Checka in när du når nattlägren.

DAG I
MASSIVA BERG OCH RAVINER

Du kastas rakt ut i Höga Kustens mäktiga natur. Vandringen går över det mäktiga Stampberget och Slåttdalsberget ner genom Slåttdalsskrevan mot Tärnättvattnet. På kvällen tänder vi lägereldarna ute på nattlägret vid Tärnättholmarna, omgivna av havet.

DAG II
SANDSTRÄNDER OCH DJUPA SKOGAR

När du packat ihop lägret vandrar du upp förbi grottan i och den mindre skrevan mot Tärnättvattnet och vandrar sedan med blicken mot havet och vandrar ner mot de sandfyllda stränderna. Lunchpaus tar du bäst vid Kälsvikens långa strand innan du vandrar in mot nattlägret vid Dal. Har du energi över bestiger du Mossaberget efter du satt upp ditt tält.

DAG III
SKULEBERGET OCH AFTER-HIKE

Den kortaste etappen men med en dramatisk avslutning. Du följer Höga Kustenleden mot det mäktiga Skuleberget och vandrar upp för den Östra Bergsstigen förbi Kungsgrottan. Efter målgång på toppen vandrar du Höga Kusten Stigen ner till FriluftsByn där vi firar bedriften på After-Hike.

FRILUFTSSKOLA OCH SEMINARIER

Under Höga Kusten Hike har du chans att delta på friluftsskolor och seminarier som hålls av några av Sveriges ledande friluftsföretag.

WOOLPOWER
KRAFTEN I ULL

På torsdag kväll mellan 19:00 och 21:00 vid nattlägret vid Tärnättholmarna kan du träffa personal från Svenska ullexperterna Woolpower som också arrangerar några tävlingar med fina priser.

GRÄNSFORS BRUK
YXSKOLA

På fredag mellan klockan 12:00 och 15:00 finns Gränsfors Bruk vid den vackra stranden vid Kälsviken för att visa sina yxor och ge dig en chans att prova på kastyxa.

FJÄLLRÄVEN
FRILUFTSSKOLA

På fredag mellan 20:00 och 21:00 kommer Johanna Ankarloo Tar​estad, friluftsinspiratör och ambassadör på Fjällräven att berätta om sina äventyr och dela med sig av sina bästa tips på toppen av Mossaberget ovanför nattlägret vid Dal.

STIGARNA

Höga Kusten Hike följer väl markerade stigar med tydlig skyltning. Du får också en karta med rutten utritad på när du checkar in. Under vandringen kommer du stöta på guider som kan svara på frågor. Men större delen av vandringen kommer du vara med dina vänner eller själv. Därför behöver du hålla koll på var du är, du behöver dock inte navigera med kompass utan det räcker att titta på stigarna och skyltarna.

SÄKERHET

Det kommer finnas guider ute i naturen samt vid nattlägren. Detta är dock ingen guidad vandring där du går med egen guide. Vi tycker det är roligare att strosa i egen takt och med dem man vill. Du kommer dock få ett telefonnummer du ringer om något skulle hända.

VATTEN

Under kartgenomgången kommer vi berätta var du hittar vatten längst leden. Du bör bära med dig ungeför tre liter vatten med dig ut. De som bor i området dricker vatten från rinnande bäckar men som organisatör av denna typ av äventyr måste vi rekommendera dig att koka vattnet i skogen.

INCHECKNING

När du når nattlägren behöver du checka in hos guiderna på plats. Detsamma gäller när du lämnar nattlägret på morgonen. På så vis kan vi öka säkerheten. Om du inte checkar in kommer vi först söka av tältlägret och om vi inte hittar det behöver vi organisera en skallgång. Så kom ihåg att checka in och checka ut!

TÄLTPLATSER

Under Höga Kusten Hike bor vi i gemensamma nattläger. Den första övernattningen sker vid Tärnättholmarna och den andra på fälten vid Dal, mitt i skogen. Detta skapar en härlig stämning och gemenskap.

TOALETTER

Det finns utedass längst leden samt vid nattlägren. Nyttja dessa men ta med eget toalettpapper.

ELDNING

Det är tillåtet att göra eld på anvisade platser. På dessa platser finns även ved. Du får inte ta pinnar från skogen eller göra eld annat än på de anvisade platserna.

NEDSKRÄPNING

Allt du tar med dig ut på Höga Kusten Hike tar du med dig tillbaka in till målgången. Du får inte kasta skräp längst leden så ta med en skräppåse.

FÖRE VANDRINGEN

Parkering, förkväll, incheckning och kartgenomgång. Här hittar du allt du behöver veta inför vandringen.
Läs mer: Före vandringen >>

VANDRINGEN

Sträckningen, bilder från ditt kommande äventyr och mer om om det praktiska under vandringen.
Läs mer: Under Vandringen >>

AFTER-HIKE

Efter målgång firar vi bedriften med After-Hike!
Läs mer: After-Hike >>

Kolla in filmer från Höga Kusten Hike 2013, 2014, 2015 och 2016!
Foto och och Film Höga Kusten Hike >>